Home TOP NEWS Γ. Κούσουλος: Εκκολαπτόμενο παράδειγμα σύγχρονου ηγέτη

Γ. Κούσουλος: Εκκολαπτόμενο παράδειγμα σύγχρονου ηγέτη


Το άρθρο του Πέτρου Παπαγιώργη το οποίο φιλοξενείται στην ιστοσελίδα 24sports.com.cy.

 

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο λαοφιλές άθλημα, με δυνατά πάθη και συγκινήσεις που τα προσφέρουν απλόχερα οι παίκτες, οι πρωταγωνιστές του αθλήματος. Σημαντικό κομμάτι των πρωταγωνιστών αυτών είναι παίκτες που, ανεξαρτήτως τίτλων και επιτευγμάτων, είναι άξιοι σεβασμού όντες ηγέτες και τιμονιέρηδες.

Προσπαθώ να εντοπίσω τον τελευταίο Κύπριο που αγωνίστηκε στην Ομόνοια και θεωρείται ηγέτης. Η ηγετική ιδιότητα είναι κάτι πέραν της ποιότητας της συνέπειας στην απόδοση και των διακρίσεων

Είναι η ικανότητα κάποιου να βλέπει καθαρά ένα όραμα, να εμπνεύσει άλλους να ευθυγραμμιστούν σε αυτό και να είναι ο πρωταγωνιστής της υλοποίησής του.

Αυτά είναι τα κύρια προσόντα ενός αρχηγού. Ο τελευταίος Κύπριος παίκτης του τριφυλιού που τα είχε αυτά τα στοιχεία ήταν ο Μιχάλης Κωνσταντίνου.

Στην Ομόνοια ήλθε ποδοσφαιρικά μεστωμένος και χορτασμένος από τίτλους και δόξα. Τον Ιανουάριο του 2009 εγκατέλειψε τον Ηρακλή και επέστρεψε στην Κύπρο ώστε να αγωνιστεί με την φανέλα της Ομόνοιας. Εκεί παρέμεινε μέχρι και την ολοκλήρωση της περιόδου 2010-2011. Πήρε ένα πρωταθλημα ένα κύπελλο με 59 εμφανίσεις και 34 γκολ.

O πρώην διεθνής επιθετικός ήταν σούπερ σταρ για την  Ομόνοια. Σε αρκετά παιχνίδια, βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στο σωστό χώρο και χάρισε τη νίκες στους «πράσινους». Το πλέον καθοριστικό γκολ το πέτυχε την περιοδο 2009-10 (26η αγωνιστική: 21/3/2010 : ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια 1-2) λίγο πριν την ολοκλήρωση του 90λεπτου, ύστερα από εντυπωσιακή προσπάθεια του Χριστοφή. Η Ομόνοια κερδίζει στο μεγάλο ντέρμπι τον ΑΠΟΕΛ με 1-2 φτάνοντας στην 7η ανατροπή και γίνεται το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.(εφθασε τους 62 βαθμους εναντι 58 της δεύτερης Ανόρθωσης)

Η ηγετική του μορφή όπως και η γενικότερη προσφορά του στο σύνολο , έδινε στην Ομόνοια την ανωτερότητα που έχει ανάγκη μια μεγάλη ομάδα.  Δικαιολογημένα αποθεώθηκε πολλάκις από τις χιλιάδες των φίλων της ομάδας.

Ερχόμαστε στο παρόν. Η αναζήτηση του Κύπριου ποδοσφαιριστή που φέρει τα στοιχεία του νέου ηγέτη δεν είναι δύσκολη Αυτός που ενσαρκώνει την ιδέα του πιστού αρχηγού και στρατηλάτη μιας ομάδας με την αγωνιστική αλλά και γενικότερη συμπεριφορά του στα εύκολα και στα δύσκολα είναι ο Γιάννης Κούσουλος.

Ο διεθνής ποδοσφαιριστής εξελίσεται ραγδαία στον αδιαφιλονίκητο ηγέτη της πράσινης ομάδας. Δεν μπορεί ακόμη να χαρακτηριστεί  ως ηγέτης γιατί η χρονική του παρουσια στην Ομόνοια και το ποδοσφαιρικό στερέωμα γενικότερα δεν είναι για την ώρα αρκετή σε διάρκεια έτσι ώστε να τον …νομιμοποιεί ως τέτοιο. Είναι θέμα χρόνου να γίνει αυτό. Το να αναχθεί ως ο ηγέτης της λαοφιλέστερης ομάδας του τόπου αποτελεί αναπόδραστη εξέλιξη των πραγμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Ιουλίου 2018, ο ποδοσφαιριστής υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με την Ομόνοια.

Eφτά χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του στο Κυπριακό ποδόσφαιρο με τα χρώματα της Νέας Σαλαμίνας (πρωτόπαιξε τη σεζόν 2013-14) ο γεννηθείς στις 14 Ιουνίου 1996 Γιάννης Κούσουλος στην τρίτη του χρονιά στην Ομόνοια πραγματοποιεί την εκτόξευση στην απόδοση του. Εχει μέχρι στιγμης τον περισσότερο χρόνο συμετοχής στο πρωτάθλημα από κάθε άλλο συμπαίκτη του (18 ματς 1482΄) εξελίσσεται σε μπροστάρη της προσπάθειας της ομάδας και κάνει πράγματα σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού.

Είναι υπόδειγμα αθλητή και επαγγελματία, με τον Χένινγκ Μπεργκ να μη φείδεται επαίνων για το άτομο του. Ιδανικός πολυθεσίτης, (αγωνίζεται ως μέσος, κεντρικός αμυντικός και δεξιός μπακ).

Ενας παίκτης ατού για την Ομόνοια γιατι είναι ιδιαίτερου στυλ. Ενας εμβληματικός αρχηγός, παράδειγμα προς μίμηση. Και ας μην εχει ξεπηδήσει από τα σπλάχνα της ομάδας.

Ένα εκκολαπτόμενο παράδειγμα σύγχρονου ηγέτη. Σημαία που οι οπαδοί της ομάδας (γεμάτοι θαυμασμό και σεβασμό) θέλουν να είναι πάντα στον ιστό των ομάδων τους!

Πάντως το νεαρό της ηλικίας του (24) και οι φοβερές του ικανότητες ενδεχομένως τον καθιστούν βορά ευρωπαικών ομάδων.