Home ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ FUTSAL Λάμπρος Χρίστου για το φούτσαλ, τον Μπεργκ και το μέλλον του Σωματείου...

Λάμπρος Χρίστου για το φούτσαλ, τον Μπεργκ και το μέλλον του Σωματείου μας


Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε στην ιστοσελίδα Themasports ο υπεύθυνος της ομάδατς Futsal και μέλος του Δ.Σ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Λάμπρος Χρίστου, ΚΑΙ έκανε τον απολογισμό της σεζόν που ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του κυπέλλου, ενώ αναφέρθηκε στον Μανώλη Μανώλη, τον Χένινγκ Μπεργκ και το μέλλον του σωματείου.

Αναλυτικά:

Για τον απολογισμό της σεζόν: «Ξεκίνησαν όλα ανάποδα. Κάναμε τρεις φορές προετοιμασία γιατί δεν γνωρίζαμε πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Λόγω της Ευρώπης ξεκινήσαμε από τον Σεπτέμβριο. Η παρουσία στην Ευρώπη κρίθηκε ως πολύ καλή. Φτάσαμε μέχρι τους «32» του UEFA Futsal Champions League». Αντιμετωπίσαμε ομάδα με πολλούς Βραζιλιάνους φουτσαλιστές, ομάδες που έχουν δικά τους γήπεδα, ακόμα και ομάδα με δικό της… αεροπλάνο! Υπάρχει μεγάλη διαφορά σε οικονομική ισχύ. Η ουγγρική ομάδα (MVFC Berettyóújfalu) που αντιμετωπίσαμε  φτιάχνει δικό της γήπεδο. Πήγαμε πολύ καλά εκπροσωπώντας την Κύπρο.

Χάσαμε τον Σέζαρ στην αρχή της σεζόν λόγω ρήξης χιαστών, ευτυχώς πάει καλά και θα επανέλθει και είχαμε αναποδιές κατά την διάρκεια της σεζόν. Εκτός από την ήττα από τον ΑΠΟΕΛ σε μια περίοδο που είχαμε και τραυματισμούς η σεζόν κύλησε καλά σε ένα περίεργο για εμάς πρωτάθλημα με τρεις γύρους και μόλις πέντε ομάδες να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.

Το πλάνο στο Futsal είναι να συνεχίσει να είναι αυτόνομο και να μην επιβαρύνει καθόλου το σωματείο. Είναι κάτι που πετύχαμε τα τελευταία τρία χρόνια και έχει σαν στόχο να το κάνει και τα επόμενα χρόνια».

 Για την κατάκτηση του κυπέλλου: «Σίγουρα είναι θετικό για εμάς ότι ολοκληρώσαμε την σεζόν με την κατάκτηση του κυπέλλου. Τελείωσε η σεζόν με μια γλυκιά γεύση. Ήταν μια αγωνιστική χρονιά με δύο ισοδύναμες ομάδες. Κρίθηκαν όλα στις λεπτομέρειες. Το πρωτάθλημα στην διαφορά γκολ και το κύπελλο στα πέναλτι».

Για την εμπειρίες από την παρουσία στην Ευρώπη: «Μαζέψαμε εμπειρίες. Οι διοργανώσεις έγιναν στην Κύπρο, είχαμε εμπόδιο τους περιορισμούς λόγω covid όμως μας έδωσαν τα εύσημα. Είχαμε πολύ καλές κριτικές από τους ανθρώπους της UEFA για την οργάνωση και  όσα παρείχαμε στις ομάδες, ενώ και οι ομάδες έμειναν ευχαριστημένες. Ομάδες με μεγάλους στόχους στο χώρο του Futsal και ιστορία. Είχαμε οφέλη και σαν χώρα, όπως πήγαμε εμείς στην Κροατία και είδαμε μια πανέμορφη χώρα, αυτό έγινε και για τους ξένους που ήρθαν στην Κύπρο και είδαν το νησί μας. Τους δείξαμε όσα μπορούσαμε λόγω των περιορισμών και σίγουρα από τέτοιες διοργανώσεις κερδίζεις ως χώρα».

 Για τον Μανώλη Μανώλη: «Ήταν ο αρχηγός της Ομόνοιας με όλη την σημασία της λέξης. Αφήνει ένα μεγάλο κενό που θα πρέπει να προσπαθήσουμε το αντικαταστήσουμε. Οι εμπειρίες βοήθησαν στην πορεία. Στα δύσκολα φέτος ήταν πρωτεργάτης. Θα παραμείνει στην ομάδα ο Μάνος αναλαμβάνοντας την U19 και θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν  δεν διεξαχθεί πρωτάθλημα U19 τότε θα συνεχίσει στην ομάδα με στόχο τον εντοπισμό ταλέντων που θα στελεχώσουν την ομάδα στο μέλλον. Είναι ένας από τους στόχους μας η ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών. Ο Μάνος είχε τεράστιο προσφορά στην Ομόνοια και το Futsal γενικότερα. Είναι ένα πρότυπο για τους νεαρότερους. Ακόμα και στην τελευταία του σεζόν έβαλε καθοριστικά γκολ».

Για το μέλλον του Futal: «Από τις πληροφορίες που έχουμε θα δημιουργηθούν νέες ομάδες. Θέλουμε να αναπτυχθεί το άθλημα. Να είναι πιο ανταγωνιστικό. Εμείς θέλουμε σίγουρα να εφαρμοστεί πρωτάθλημα με δύο γύρους και πλέι οφ και να επιστρέψει το Futsal στην κανονικότητα με την επιστροφή και του αριθμού των ξένων».

 Για την ομάδα ποδοσφαίρου: «Πραγματοποιήθηκε το όνειρο του κάθε Ομονοιάτη να μπούμε στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Είμαστε στο στόχο του πρωταθλήματος και η ομάδα έχει το υλικό για να υλοποιήσει το στόχο. Η σεζόν είναι πετυχημένη ό,τι και να γίνει. Υπήρχε ένα πιεστικό πρόγραμμα, δεν έχουμε παράπονο. Είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα και ο οπαδός της Ομόνοιας είναι περήφανος για όσα βλέπει. Το γεγονός ότι σε μια τέτοια σεζόν βλέπουμε να αναδεικνύονται ταλέντα από την ακαδημία είναι ένας επιπλέον λόγος για να είναι περήφανος ο κάθε Ομονοιάτης».

 Για τον Χένινγκ Μπεργκ: «Είναι ο καθοδηγητής της ομάδας. Είναι ένα κεφάλαιο μόνος του, ένα στολίδι για το κυπριακό ποδόσφαιρο η παρουσία του και μόνο στην Κύπρο. Είναι ο προπονητής που συνέδεσε το όνομα του με την κορυφαία ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας αλλά και αυτό που βοήθησε για να αλλάξει η ιστορία και να επιστρέψει η Ομόνοια στην κορυφή, εκεί όπου ανήκει».

Τι ξεχωρίζει από την ομάδα: «Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις μονάδες. Σίγουρα χρειάζεσαι ποιοτικούς ποδοσφαιριστές για να πρωταγωνιστείς όμως αυτό που ξεχωρίζει στην Ομόνοια είναι η σταθερότητα, η συνέπεια. Το σημαντικότερο στοιχείο που ξεχωρίζω είναι η ηρεμία που υπάρχει ακόμα και όταν υπάρχει έξτρα πίεση για την νίκη. Προηγούμενες χρονιές δεν υπήρχε αυτή η εικόνα. Ξεχωρίζουμε βέβαια και την παρουσία των Κύπριων ποδοσφαιριστών που αποδεικνύουν ότι και ταλέντο έχουν και όταν τους δοθεί η ευκαιρία μπορούν να αποδείξουν ότι μπορούν να είναι πρωταγωνιστές και όχι μόνο ως εναλλακτικές λύσεις».

Για τα άλλα τμήματα του σωματείου της Ομόνοιας: «Είναι η καλύτερη χρονιά για το σωματείο. Είναι στην καλύτερη του φάση… Η επιτυχία του γυναικείου τμήματος στο ποδόσφαιρο με την κατάκτηση του κυπέλλου για τους περισσότερους ήταν απρόσμενη, μας έκανε χαρούμενους. Μίλησα με παίκτριες μας πριν τον τελικό και κατάλαβα πόσο πολύ το ήθελαν γι αυτό δεν εκπλάγηκα με το πάθος που είδα στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Προσωπικά αυτή η επιτυχία με ενθουσίασε. Στο Futsal η σεζόν ολοκληρώθηκε με το κύπελλο, στην πετόσφαιρα η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα και στοχεύει στο νταμπλ. Η ποδηλασία και οι δρομείς εδραιώνονται κάθε χρόνο, η ομάδα γυναικών της πετόσφαιρας είχε μια καλή σεζόν και στην καλαθόσφαιρα ήταν μια αξιοπρεπής πορεία.

Αυτό που λείπει είναι ο κόσμος λόγω πανδημίας και σίγουρα οι φίλαθλοι της Ομόνοιας πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια των τμημάτων του σωματείου με το εισιτήρια διαρκείας για όλα τα αθλήματος. Τα 20 ευρώ φαίνονται λίγα όμως είναι πολλά αν ο κόσμος μαζικά αγκαλιάσει την συνολική προσπάθεια που γίνεται για να βλέπουν την Ομόνοια να διακρίνεται παντού».

Όσο αφορά το οικονομικό σκέλος είναι σημαντικό ότι σιγά σιγά μειώνεται το χρέος που έμεινε στο σωματείο και αυτό είναι σημαντικό για το μέλλον του σωματείου. Μειώνονται και τα έξοδα από κάθε τμήμα. Γίνονται συνεχής προσπάθειες. Αν η ποδοσφαιρική ομάδα καταφέρει να εξασφαλίζει συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς ομίλους τα επόμενα χρόνια τότε θα… εξαφανιστεί νωρίτερα το χρέος. Σταδιακά ο στόχος είναι τα τμήματα του σωματείου να γίνουν αυτόνομα».