Home TOP NEWS ΠτΔ: “Επιλέξαμε μέτρα που στόχο έχουν την προστασία των πολλών”

ΠτΔ: “Επιλέξαμε μέτρα που στόχο έχουν την προστασία των πολλών”

Έκκληση προς τον κυπριακό λαό για εμβολιασμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται όλο και περισσότερο και το σύστημα υγείας πιέζεται λόγω της αύξησης των νοσηλειών, γεγονός που οδήγησε στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας, τα οποία κλείδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο. 


Η Κυβέρνηση αποφάσισε την αυστηροποίηση των μέτρων σε χώρους εστίασης και κλειστές δομές, καθώς και την εφαρμογή safe pass σε περισσότερους χώρους, ενώ κλείνουν κατασκηνώσεις και απαγορεύονται τις τελετές αποφοίτησης. Επίσης, η Κυβέρνηση αποφάσισε νέα δέσμη κινήτρων προς τους νέους, προκειμένου να εμβολιαστούν.

Στις έξι το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα θα ανακοινώσει τα μέτρα που κινούνται στον άξονα της αυστηροποίησης σε χώρους συναθροίσεων και συνωστισμού και επίδειξης safe pass. Ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Σεντώνας θα ανακοινώσει τα κίνητρα για εμβολιασμούς.

Αναλυτικά το διάγγελμα του ΠτΔ:

«Αγαπητοί συμπολίτες η σημερινή μου παρέμβαση κρίθηκε αναγκαία μετά την επιδείνωση της κατάστασης με τη μετάλλαξη του ιού να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Αυτό που απασχολεί τον ίδιο και την Κυβέρνηση και τα τρία Τίθενται σε κίνδυνο αφού με τις αυξημένες αντοχές δοκιμάζεται το σύστημα υγείας. Εννέα στα δέκα άτομα που εκδηλώνουν σοβαρή συμπτωματολογία, δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι άτομα κάτω των 40 ετών.

Η κρισιμότητα της κατάστασης καταδεικνύεται από το γεγονός ότι σημειωθήκαν 6852 κρούσματα και οι νοσηλευόμενοι έφθασαν τους 181 τις τελευταίες ημέρες.

Η νέα επικίνδυνη μετάλλαξη του ιού μεταδίδεται γρήγορα. Δεν είναι τυχαίο πως άλλες χώρες φέρνουν ξανά περιοριστικά μέτρα, παρόμοια με αυτά που βάλαμε σε ισχύ τον Μάρτιο.

Τα μέτρα τότε κρίθηκαν αναγκαία γιατί δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Σε αντίθεση με τα πρώτα κύματα της πανδημίας, εδώ και μερικούς μήνες ο πληθυσμός προστατεύεται μέσα από τα προγράμματα εμβολιασμού.

Η Κυβέρνηση εξασφάλισε υπερδιπλάσια του πληθυσμού εμβόλια. Οι ενώπιον μας επιλογές για το εμβολιαστικό πρόγραμμα ήταν δύο. Ή ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ή η λήψη άλλων μέτρων. Σεβόμενοι τα δικαιώματα πολιτών δεν κάναμε αυτό που έκαναν άλλες χώρες, αλλά επιλέξαμε μέτρα που στόχο έχουν την προστασία των πολλών. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον Υπουργό Υγείας και τον Επίτροπο του Πολίτη. Πρόθεση της Κυβέρνησης δεν είναι να διαχωρίσει τους πολίτες σε εμβολιασμένους και μη.

Την ίδια ώρα έχουμε καθήκον να προστατέψουμε το δικαίωμα ζωής και προστασίας. Για αυτό η αυστηροποίηση της απόφασης για επίδειξη του safe pass έχει ως στόχο να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία στη χώρα, θέσεις εργασίες και οι ελευθερίες όσων έχουν εμβολιαστεί.


Για αυτό δεν επιτρέπεται εξ υπαιτιότητας τον λίγων να απειλούνται οι πολλοί. Αγαπητές φίλες και φίλοι είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεστε τις ανησυχίες μου, ακόμα και αν δεν είναι επιθυμητά όσα μέτρα θα εξαγγείλουμε.

Για αυτό και είναι η άποψη τους ότι μέσω του εμβολιασμού θα ενισχυθεί το τείχος ανοσίας του πληθυσμού. Θέλω να πιστεύω πως οι στόχοι είναι κοινοί και θα τύχουν της στήριξης της εκκλησίας, των ΜΜΕ, των επιστημόνων και των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Είτε εμβολιαζόμαστε, είτε θα νοσήσουμε με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες. Να γίνουμε η συνέχεια της αλυσίδας του εμβολιασμού και όχι η διάσπαση της. Σας εμπιστεύομαι γιατί δοκιμαστήκαμε σε χειρότερες συνθήκες από τη σημερινή κρίση και τα καταφέραμε. Μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι».