Home TOP NEWS Η ατομική ενέργεια όταν η τακτική δείχνει να μην αποδίδει, ο ρυθμός...

Η ατομική ενέργεια όταν η τακτική δείχνει να μην αποδίδει, ο ρυθμός και η διάρκεια

Μίλησε για το σκεπτικό του και τον τρόπο δουλειά του ο πρώην Head of Prerformance της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Λεωνίδας Παπαδάκης. Η ποδοσφαιρική προσέγγιση η οποία είναι εμπεριέχει τον επιστημονισμό και η σημαντικότητα της ατομικής ενέργειας όταν η τακτική δείχνει να μην αποδίδει.


Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Ελλαδίτη αθλητικογράφο, Λεωνίδα Σαμπράκο και ανέβηκε στο κανάλι του στο youtube.

Όλα όσα είπε: 

«Δεν μπορώ να πιστέψω, μια ομάδα να χρησιμοποιεί ως δικαιολογία την έλλειψη ρυθμού. Οι ομάδες γνωρίζουν το καλεντάρι τους και πότε θα αγωνιστούν άρα γνωρίζουν και μπορούν να παρακολουθήσουν τα επιτελεία των ομάδων τους ποδοσφαιριστές τους στην μεταβατική περίοδο.

Είχα δημιουργήσει monitoring σύστημα στην Ομόνοια στους για τους ποδοσφαιριστές όπου παρακολουθούσα στην περίοδο των διακοπών -εμείς δεν κάναμε διακοπές, παρακολουθούσαμε τους ποδοσφαιριστές-. Άρα γνωρίζαμε τι έκαναν ούτως ώστε να είναι έτοιμοι να δεχθούν τα φορτία της προπόνησης. Όσο πιο σύντομα τους βάλουμε στους ρυθμούς της προπόνησης. Να αρχίσουν να κάνουν τις πάσες, τις σέντρες και τις διάφορες δεξιότητες που κάνουν για να μπορέσουν μέσα από τα αγωνιστικά παιχνίδι ή την προπόνηση τακτικής που κάνουν να αποκτούν και τον ρυθμό. Πρέπει να τους ενεργοποιήσουμε πέραν από το σώμα και το μυαλό τους.

Όταν μια ομάδα είναι στην προετοιμασία σε ξενοδοχείο, υπάρχει μια χαλαρότητα, παίζει φιλικά με λιγότερα λεπτά, στάδια χωρίς φιλάθλους που δημιουργούν χαλαρότητα. Βλέπεις τις ομάδες πιο σφικτές, λόγω και της κούρασης σε κάποιες ομάδες, ματς με πιο λίγες φάσεις κτλ. Προφανώς τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο δεν περιμένεις να φτάσε μια ομάδα του πικ της απόδοσης της. Αυτό δεν βοηθά μια ομάδα που ετοιμάζεται να παίξει στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη σε ένα ματς βγαίνεις νοκ άουτ… Οι ομάδες, τα επιτελεία πρέπει να βρουν τρόπους για να βάλουν τους παίκτες στη λογική των επίσημων αγώνων. Να βρουν ομάδες για φιλικά με κόσμο κτλ.

Υπάρχουν ομάδες που πιάνουν πικ απόδοσης στην αρχή της σεζόν, στις ανατολικές χώρες που έχουν διαφορετικά κενά στη σεζόν. Ομάδες που έρχονταν από προετοιμασία όπως η Σαχτάρ και άλλες ομάδες έκαναν επιτυχίες στην Ευρώπη. Ζήλεψα την Λουντογκόρετς όσο αφορά την φυσική κατάσταση στο πρώτο ματς με τον Ολυμπιακό. Οι ποδοσφαιριστές της ήταν πιο ενεργητικοί στο παιχνίδι της.

«Ως προς την διάρκεια της έντασης ενός ποδοσφαιριστής, παίζει ρόλο η περίοδος της προετοιμασίας. Ένας ποδοσφαιριστής αντέχει σε διάρκεια γιατί όσο αγωνίζεται χτίζει όλα τα φυσικά του χαρακτηριστικά. Η προπονητική διαδικασία θα του δώσει όλες τις βάσεις για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αγώνα. Όσο αγωνίζεται τόσο τα κάνει πιο εύκολα και με μεγαλύτερη διάρκεια όμως πρέπει να βλέπεις τις υψηλές εντάσεις και αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να αφορούν μόνο την αρχή των αγώνων.

Όλα είναι αλληλένδετα. Η τακτική προσέγγιση είναι αλληλένδετη με τα φυσικά χαρακτηριστικά. Ένας προπονητής μπορεί να δίνει εντολές όμως οι παίκτες υποσυνείδητα αντιδρούν διαφορετικά. Ο προπονητής μπορεί να θέλει η ομάδα του να πιέζει ψηλά όμως σπάζει την πίεση η αντίπαλη ομάδα, σε κάποια στιγμή κόβεται ο τσαμπουκάς των παικτών και υποσυνείδητα οπισθοχωρούν. Ενώ βλέπεις τον προπονητή να ωρύεται για την οπισθοχώρηση, ο ποδοσφαιριστής βλέπει ότι πιέζει αλλά δεν παίρνει την μπάλα.

Αυτά πρέπει να εξηγούνται στο ποδόσφαιρο και την απόδοση. Όταν ο προπονητής γυρίσει και πει στον προπονητή φυσικής κατάστασης  ότι οι παίκτες δεν μπορούν, πρέπει να δεις και την άλλη πλευρά. Πιέζουν αλλά δεν δημιουργούνται οι κατάλληλες παγίδες και τα στηρίγματα για να πάρουν την μπάλα ο παίκτης μέσα του “σπάει”. Εκεί μπορούν να δημιουργηθούν τακτικές προσεγγίσει για να βοηθηθεί η φυσική κατάσταση που βρίσκεται η ομάδα.

Όλες οι έρευνες μας δείχνουν ότι ένας ποδοσφαιριστής μπαίνει ως αλλαγή εκτελεί περισσότερα μέτρα ανά λεπτό και πιο ψηλές εντάσεις. Ο φρέσκος παίκτης έχει περισσότερη ένταση σε σχέση με αυτόν που βγήκε.

Ο προπονητής όταν έχει πέντε αλλαγές έχει τεράστιο υπερόπλο όσο αφορά τη φυσική κατάσταση. Από τους 10 ποδοσφαιριστές βγάλε τους κεντρικούς αμυντικούς που κουράζονται λιγότερο, άρα από τους 8 που μένουν μπορείς να αλλάξεις τους 5/8. Άρα αλλάζεις πάνω από το 50% της ομάδας και μπορείς να αντιστρέψεις το physicality  της ομάδας σου. Μπορείς να βάλεις σε διαδικασία τους παίκτες σε ψηλό ρυθμό μέχρι το 60′ και μετά να κάνεις τις αλλαγές.

Αυτό πρέπει να γίνεται με προσοχή. Πρέπει στο ρόστερ να έχεις ισάξιους σε 6-7 θέσεις και το ίδιο δουλεμένα θα πρέπει ο προπονητής ακόμα και τακτικά όταν δουλεύει την βασική 11άδα θα πρέπει να βάζει και τους υπόλοιπους ανά μεγάλα διαστήματα για να παίρνουν τους αυτοματισμούς και τις κινήσεις. Όταν θα έρθει ο επίσημος αγώνας και γίνεται αλλαγή θα πρέπει ο παίκτης που μπαίνει στο ματς να δώσει την ώθηση, να μην είναι αδύναμος κρίκος σε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αλλά σχεδόν ίδια με τους υπόλοιπους, δεν μπορεί να είναι απόλυτα ίδια. Πολλές φορές βλέπεις ότι έχεις πέντε αλλαγές αλλά δεν βοήθησαν. Η ΑΕΚ Αθ. μπήκε στην παράταση, έκανε πέντε αλλαγές όμως η ομάδα…  κάθισε, δεν έκανε σουτ. Προφανώς γιατί οι κρίκοι είχαν τέτοια κενά που δεν άφησαν τον ξεκούραστο ποδοσφαιριστή να δώσει την ώθηση.»

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζεται με τα πόδια, η τακτική του προσέγγιση δεν είναι όπως το μπάσκετ.

Αν δεις οι καλαθοσφαιριστές, επειδή όταν γίνεις κάτοχος της μπάλας δύσκολα θα τη χάσεις και εύκολα αλλάζεις θέσεις, έχουν περισσότερα συστήματα και προσήλωση, στο ποδόσφαιρο αν βγουν 5-6 από τα 20 που είπε ο προπονητής λέμε ότι «πήγαμε καλά». Είναι τόσο ακαθόριστο άθλημα. Δεν έχεις τον πλήρη έλεγχο της μπάλας για να βγει το εκάστοτε πλάνο. Είναι θέση κλειδί ένας προπονητής φυσικής κατάστασης».

Πολλοί προπονητές έχουν δεξί χέρι έναν προπονητή φυσικής κατάστασης.

Οι ενέργειες καθορίζουν έναν αγώνα κι όχι οι τακτικές και τα συστήματα. Θα δούμε να αποτύχει ή να πετύχει μια μια αλλαγή θέσεων ή αλλαγή στην στρατηγική όμως η ποδοσφαιρική ενέργεια είναι αυξημένη σε κάποιους παίκτες ή σε κάποια ομάδα, αυτό το βλέπεις.

Το βλέπεις ότι… θα το βάλουμε ή θα το φάμε. Καθορίζουν τις περισσότερες φορές, όχι πάντα, το τελικό αποτέλεσμα.

Και στην άμυνα ισχύει το ίδιο, μια ομάδα που δεν είναι καλή στη φυσική κατάσταση δεν μπορεί στην αμυντική της συμπεριφορά να είναι καλή. Δεν μπορείς να διώχνει συνεχώς την μπάλα… θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Χρειάζεται κυρίως στις μονομαχίες να έχεις ενέργεια.

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος όταν έφυγε από την Ντόρτμουντ και πήγε στην Άρσεναλ τον ρώτησαν ποια είναι η διαφορά της Πρέμιερ Λιγκ. Τους  είπε ότι ότι είναι οι μονομαχίες, η ενέργεια, στο 1 εναντίον 1 πρέπει να είσαι εξωπραγματικός και το 1v1 είναι ενέργεια δεν είναι τακτική».