Home TOP NEWS Η επίσκεψη στο Κατάρ και ο …Μπεργκ

Η επίσκεψη στο Κατάρ και ο …Μπεργκ

Υπέροχες και χρήσιμες οι εμπειρίες για τους μικρούς και τους προπονητές της Ομόνοιας στην Aspire Academy, αλλά χρειάζεται συνέχεια


Ονειρικές εμπειρίες έζησε η αποστολή της Ακαδημίας της Ομόνοιας που βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Aspire Academy στο Κατάρ για προετοιμασία και φιλικά παιχνίδια (19-23 Μαρτίου 2023). Αυτή η αποστολή είναι αποτέλεσμα της άριστης  συνεργασίας που δημιουργήθηκε μεταξύ των δυο Ακαδημιών.

Η Ακαδημία της Καταριανής ομάδας βρέθηκε στην Κύπρο το Ιανουάριο του 2020 και αγωνίστηκε με ομάδες U13, U14 και U15 της Ομόνοιας. Η πρόσφατη παρουσία ήταν κάτι σαν ανταπόδοση. Θα γινόταν νωρίτερα, αλλλά ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας.

Η Aspire Academy, δεν είναι καθόλου τυχαία Ακαδημία. Απεναντίας δεν αποτελεί υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι είναι μια από τις κορυφαίες αθλητικές ακαδημίες του κόσμου. Ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα το 2004 και χρηματοδοτείται ανεξάρτητα από την κυβέρνηση του Εμίρη Tamim bin Hamad Al Thani (η εταιρεία του οποίου Oryx Qatar Sports Investments έχει την πλειοψηφία των μετοχών της Παρί Σεν Ζερμέν, όπου κάνει κουμάντο το δεξί του χέρι, Νασέρ Αλ-Κελαΐφι).

Η δημιουργία της επρόκειτο για μία πρώτη σοβαρή απόπειρα εύρεσης και ανάπτυξης των καλύτερων νέων αθλητών της χώρας, παρέχοντάς τους τόσο εγκαταστάσεις και προπονητές που θα μπορούσαν να αναδείξουν το ταλέντο τους, όσο και υψηλής ποιότητας δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι εγκαταστάσεις της Ακαδημίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 14 γήπεδα ποδοσφαίρου δυο ξενοδοχεία, σχολείο, ιατρικό κέντρο, εργομετρικό κέντρο και όλες τις υπηρεσίες τελευταίας τεχνολογίας που αφορούν σε θέματα εργομετρίας και φυσικής κατάστασης. Καταλαμβάνει έκταση 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιλαμβάνει το ποδοσφαιρικό γήπεδο Khalifa International Stadium, 50,000 θέσεων, (στο οποίο διεξήχθησαν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022).το Ολυμπιακό κέντρο κολύμβησης, κλειστά γήπεδα για 13 διαφορετικά αθλήματα, και το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο. Οι ειδικοί του ποδοσφαίρου λένε ότι η λειτουργία της Aspire θυμίζει πολύ τη Masia.

Η αποστολή της Ομόνοιας, αποτελούμενη από 48 ποδοσφαιριστές, γεννηθέντες κατά τα έτη 2008, 2009, 2010 και12 άτομα προπονητικό προσωπικό, αναλυτές, φυσιοθεραπευτές, είχε το προνόμιο να βιώσει όλο αυτό το θαύμα τεχνογνωσίας και εγκαταστάσεων, ξέροντας ότι για τα δικά μας δεδομένα αυτό το πράγμα είναι ένα όνειρο απατηλό. Όλο αυτό το σκηνικό αναγάγει μάλιστα για κάποιους τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ως τις καλύτερες στον κόσμο.

Οι μικροί της Ομόνοιας κατά την παραμονή τους, έδωσαν 6 αγώνες και κέρδισαν τους 4. Δεν έχουν τόση σημασία τα αποτελέσματα, όσο το ότι τα ματς ήταν ανταγωνιστικά και ψηλότερων εντάσεων από αυτά των  δικών  μας πρωταθλημάτων. Και οι μικροί κατά την κρίση των προπονητών τους  ανταποκρίθηκαν (αυτά λέχθηκαν στο επίσημο τηλεοπτικό κανάλι της Ομόνοιας). Επίσης –αυτό είναι σημαντικό – οι ομάδες της Ομόνοιας που πήγαν στο Κατάρ ήταν καλύτερες από τις αντίστοιχες που έπαιξαν με τους Καταριανούς όταν είχαν έλθει στην Κύπρο το 2020.

Η παραμονή στο Κατάρ ήταν άκρως χρήσιμη και για τους προπονητές και για όλο το επιστημονικό προσωπικό της ομάδας. Είναι σαφές ότι η συνεργασία των δύο Ακαδημιών ενισχύει τον επαγγελματισμό και την προοπτική της Ακαδημίας της Ομόνοιας και αποφέρει ευεργετικά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές. Κυρίως για την πλευρά της Ομόνοιας για λόγους που ο καθένας καταλαβαίνει. Είναι προς τιμήν της Ομόνοιας που συνεχίζει να δουλεύει άκρως επαγγελματικά στο τομέα των υποδομών. Σε αυτόν τον επαγγελματισμό εμπίπτει και το κτίσιμο διασυνδέσεων. Ακριβώς λόγω αυτών των διασυνδέσεων είναι σε θέση η Ομόνοια να μεταβαίνει σε τέτοια αξιόλογα μέρη.

Έχουμε εκθειάσει πολλάκις την Ομόνοια για το επίπεδο της δουλειάς που γίνεται στα τμήματα υποδομής. Όχι αδικα. Είναι η ομάδα που έχει κάνει πράξη αυτό που πριν από λίγα χρόνια θεωρείτο για την Κύπρο, αδιανόητο. Να κάνει μια ομάδα πρωταθλητισμό και παράλληλα να προωθεί και να αναδεικνύει ποδοσφαιριστές για την πρώτη ομάδα!

Η Ομόνοια το έκανε αυτό γιατί το …δούλεψε. Το 2018 πάρθηκε μια σωστή απόφαση πολιτικής, ( με βάση την απόφαση αυτή σε ένα χρονικό σημείο μελλοντικά το ρόστερ της ομάδας να αποτελείται κυρίως από παίκτες της Ακαδημίας ), που εφαρμόστηκε σχεδόν ιδανικά από όλο το προσωπικό της Ακαδημίας ( προπονητικό και διοικητικό ) προσφέροντας στα παιδιά το καλύτερο δυνατό. Το «καλύτερο δυνατό» περιλαμβάνει και επισκέψεις σε ακαδημίες υπόδειγμα, όπως αυτήν στο Κατάρ.

Όλα όμως αυτά δεν  αποτελούν «συμπληρωμένο πακέτο» αν δεν υπάρχει ένας προπονητής που έχει την ικανότητα, τη διορατικότητα και την τόλμη να δίνει ευκαιρίες στους νέους που θεωρεί ταλαντούχους. Αν δεν υπάρχει αυτός ο άνθρωπος, όλη η δουλειά όσο καλή και αν είναι, δεν αποδίδει. Αυτό το πράγμα, «τη συμπλήρωση του πακέτου» την έκανε στην Ομόνοια ο Χένινγκ Μπεργκ. Αν δεν ήταν αυτός, δεν είναι καθόλου σίγουρο αν οι Λοΐζος Λοΐζου, Ανδρόνικος Κακουλλής, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Μαρίνος Τζιωνής (όλοι αυτοί αγωνίστηκαν χθες στη Σκωτία ) και Νικόλας Παναγιώτου θα ήταν χθες στην αποστολή της Εθνικής.

Σπουδαίο πράγμα η επίσκεψη στο Κατάρ, κάτι που εκ των πραγμάτων μόνο η Ομόνοια δείχνει να  μπορεί να προσφέρει στα βλαστάρια της, σπουδαία και η δουλειά που κάνουν οι προπονητές στην Ακαδημία, αλλά όταν δεν υπάρχει προπονητής να πιστέψει στους μικρούς τα …νερά λιμνάζουν. Και τα ταλέντα χάνονται.

Ερώτημα. Είδατε κάποιο νεαρό παίκτη να προωθείται στην πρώτη ομάδα της Ομόνοιας από τότε που έφυγε ο Χένινγκ Μπεργκ;

Του Πέτρου Παπαγιώργη (24sports.com.cy)