Home TOP NEWS To “story” του Νταμπράουσκας σε 10 σημεία!

To “story” του Νταμπράουσκας σε 10 σημεία!

Απο χθες(9/1) κυκλοφορεί η πληροφορία ότι ο 47 χρόνος Λιθουανός προπονητής, Βάλντας Νταμπράουσκας ότι, είναι ο κύριος υποψηφίος για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας μας μετά την αποδέσμευση του Σωφρόνη Αυγουστή.


Ο Γέσπερ Γιάνσον φαίνεται ότι έχει αξιολογήσει θετικά την περίπτωση του πρώην τεχνικού του ΟΦΗ Κρήτης και ο Σουηδός τον έχει κατατάξει πολύ ψηλά στην λίστα του για να έρθει να καθίσει στον πράσινο πάγκο.

Πριν αναλάβει την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ το Gazzetta.gr προχώρησε σε “σκιαγράφηση” του Νταμπράουσκας με 10 σημεία.

Το παλιό αφιέρωμα της ιστοσελίδας Gazzetta.gr

Ο Λιθουανός τεχνικός αν και μόλις 45 ετών μετρά ήδη μία οκταετία στους πάγκους αφού εργάζεται από μικρός στο χώρο και στο παλμαρέ του «μετρά» 11 τίτλους σε συλλογικό επίπεδο.

Ποδοσφαιρικά «αναθρεμμένος» στην Αγγλία, από πιτσιρικάς είχε όνειρο να γίνει προπονητής και μάλιστα πέρασε δύσκολα μέχρι να τα καταφέρει. Ας τον γνωρίσουμε, μέσω 10 «tips» για εκείνον.

1) Αρέσκεται σε σύστημα με τετράδα στην άμυνα, αλλά χρησιμοποιεί αρκετές παραλλαγές του (4-2-3-1, 4-3-3, 4-4-2 κτλ). Ναι μεν παρατάσσει και τριάδα στα στόπερ, αλλά όχι ιδιαίτερα συχνά.

2) Σε ηλικία 25 ετών έφυγε από τη χώρα του (γεννήθηκε στη μικρή πόλη Πακρουόγις περίπου 7.000 κατοίκων) και πήγε στο Λονδίνο. Εκεί σπούδασε προπονητική στο «London Metropolitan University» και πήρε το UEFA B. Τα χρήματα για να μπορέσει να μεταβεί στην Αγγλία τα κέρδισε σε τηλεπαιχνίδι της λιθουανική τηλεόρασης, αφού τα οικονομικά του δεν του επέτρεπαν να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Αμέσως μετά μπήκε στο αεροπλάνο και το… ταξίδι (μεταφορικά και μη) ξεκίνησε. Παράλληλα όμως στο Λονδίνο έπρεπε να δουλέψει σκληρά ώστε να ανταποκριθεί με το εκεί υψηλό κόστος ζωής. Ετσι εργάστηκε ως ελαιοχρωματιστής, πουλούσε εφημερίδες αλλά και δούλεψε σε παιδικό σταθμό!

3) Μόλις πήρε το πτυχίο του εντάχθηκε για έξι χρόνια στις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (στα ηλικιακά γκρουπ από 12 μέχρι 16), ενώ για μερικές σεζόν βρέθηκε στα τμήματα υποδομής της Φούλαμ και της Μπρέντφορντ. Ενδιάμεσα κοουτσάρισε, σε επίπεδο ανδρών, την Κίνγκσμπουρι Λόντον Τάιγκερς, ομάδα των εκεί μικρών κατηγοριών. Μάλιστα την οδήγησε σε ρεκόρ συγκομιδής βαθμών!

4) Στην Ουαλία πήρε το UEFA Α και το 2009 ανέλαβε την U17 της Λιθουανίας. Ακολούθησε η U19 και τον Δεκέμβριο του 2010 εντάχθηκε στο τεχνικό επιτελείο της Εκράνας, που εκείνα τα χρόνια ήταν εκ των κορυφαίων ομάδων της χώρας του. Το 2013 ανέλαβε πρώτος της προπονητής, αλλά το club είχε περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση και περίπου ένα χρόνο μετά κήρυξε πτώχευση. Ωστόσο ο Νταμπράουσκας είχε ήδη «χτίσει» το όνομά του και αμέσως μετά ανάλαβε την Ζαλγκίρις, με την οποία επίσης κατάκτησε τίτλους. Ακολούθησε η Ρίγα της Λετονίας που την οδήγησε στην πρώτη κούπα της ιστορίας της (το Κύπελλο), όπου έμεινε μέχρι το 2020.

5) Επόμενος σταθμός του ήταν Γκόριτσα της Κροατίας όπου έμεινε ένα ημερολογιακό έτος (αρχές 2020-αρχές 2021) και τον Ιανουάριο του περασμένου χρόνου πήγε στη Λουντογκόρετς της Βουλγαρίας, η οποία μάλιστα κατέβαλε 150.000 ευρώ στην τότε ομάδα του ώστε να συναινέσει στη φυγή του. Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο φινάλε εκείνης της σεζόν συνέχισε στον πάγκο της, όμως αποχώρησε τον Οκτώβριο. Μάλιστα ως προπονητής της έπαιξε με τον Ολυμπιακό στα προκριματικά του Champions League και τον απέκλεισε, ωστόσο δεν μπήκε στους ομίλους και τελικά συνέχισε στο Europa League.

6) Τον Νοέμβριο του 2021 επέστρεψε στην Κροατία για χάρη της Χάιντουκ, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου, που ήταν ο πρώτος της τίτλος μετά από εννέα χρόνια. Ωστόσο η απώλεια του Σούπερ Καπ και ορισμένα «στραβά» αποτελέσματα στις αρχές της τρέχουσας σεζόν τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου. Πάντως η απόφαση της διοίκησης να τον απομακρύνει κατακρίθηκε από τα media αλλά και τους φίλους του club, καθώς τον έχουν «πολύ ψηλά» μετά την περσινή επιτυχία. Οπου μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με τον Μάρκο Λιβάγια και οι δυο τους ήταν το σημείο αναφοράς της ομάδας. Ο Νταμπράουσκας είπε χαρακτηριστικά για τον 29χρονο φορ γνώριμό μας από την παρουσία του στην ΑΕΚ. «Οταν ήμουν μικρός θαύμαζα δύο, τρεις ποδοσφαιριστές και ένας εξ’ αυτών ήταν ο Μάρκο Φαν Μπάστεν. Τώρα ως προπονητής έχω τον Μάρκο Λιβάγια. Αν τους συγκρίνω μπορώ να πω ότι και οι δύο είναι ολοκληρωμένοι παίκτες, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να σημειώσουν γκολ. Οταν βλέπεις τον Λιβάγια, δεν βλέπεις απλά ακόμη έναν ποδοσφαιριστή. Κάνει τη διαφορά και ως άνθρωπος. Προβλέπει καταστάσεις, πολύ πριν γίνουν. Είναι προνόμιο για εμένα να δουλεύω μαζί του».

7) Ως πρώτος προπονητής έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα (δύο Λιθουανίας, ένα Βουλγαρίας), πέντε Κύπελλα (τρία Λιθουανίας, ένα Λετονίας, ένα Κροατίας) και τρία Σούπερ Καπ (δύο Λιθουανίας, ένα Κροατίας). Παράλληλα ανακηρύχθηκε τρεις φορές προπονητής της χρονιάς στη χώρα του (2016, 2020, 2021).

8) Πρόσφατα τα ΜΜΕ της χώρας του μετέδωσαν πως η Ομοσπονδία της Λιθουανίας του έκανε πρόταση ώστε να αναλάβει το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα και μάλιστα να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής της ιστορίας του. Ομως εκείνος φέρεται να απάντησε αρνητικά, καθώς ήθελε να συνεχίσει σε πάγκο συλλόγου. Μάλιστα σχετικά δημοσιεύματα τον έφερναν ως εκ των βασικών υποψηφίων για τον πάγκο της Μίντλεσμπρο που συμμετέχει στην Championship.

9) Αν και προέρχεται από τη σχολή ποδοσφαίρου της Ανατολικής Ευρώπης και ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην Αγγλία, είναι λάτρης του ποδοσφαίρου των Βαλκανίων. Πριν από χρόνια είπε χαρακτηριστικά πως «στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να πετύχεις αν δεν έχεις παίκτες από τα Βαλκάνια. Αυτό το λέω από όταν δούλευα στη Λιθουανία, παρότι στη Βαλτική έχουμε διαφορετικό στυλ».

10) Του αρέσει η γυμναστική και έχει λάβει μέρος σε ημιμαραθώνιους, καθώς «βγάζει» με άνεση 15 plus χιλιόμετρα! Παράλληλα είναι πολύ καλός παίκτης στο σκάκι και θεωρεί πως το ποδόσφαιρο είναι κάτι αντίστοιχο με μία παρτίδα του. Στον ελεύθερο χρόνο του «πρωταγωνιστικό ρόλο» έχουν τα βιβλία που «καταβροχθίζει» (σε ανύποπτη στιγμή ανέφερε πως αν προλάβει μπορεί και να διαβάζει 50 το χρόνο), αν και βέβαια η μεγάλη του αγάπη είναι η οικογένειά του (έχει δύο παιδιά). Στο παρελθόν αρθρογραφούσε σε ιστοσελίδα της χώρας του με θέμα την προπονητική και τις σύγχρονες μεθόδους.