Ο νέος Πρόεδρος του ΚΟΑ (Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού), Γιάννος Ιωάννου παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον sport-fm.com.cy και συγκεκριμένα στην Ραμόνα Παπαϊωάννου.
Οι τοποθετήσεις του:
Για αρχή, πως αισθάνεστε που αναλαμβάνετε ένα πολύ σημαντικό πόστο του αθλητισμού και του πολιτισμού;
Ο αθλητισμός από πολύ μικρή ηλικία ήταν κομμάτι της ζωής μου. Πάντα αγαπούσα τον αθλητισμό και όλες τις εκφάνσεις του. Το θεωρώ ωε μια έπαλξη προσφοράς. Είμαι διατεθειμένος και αυτό θα κάνω, να προσπαθήσω με κάθε μου δύναμη να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του ΠτΔ και του Υπουργικού Συμβουλίου που μας τίμησε με την επιλογή του. Αλλά ακόμη περισσότερο θέλω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των αθλητών, των ομοσπονδιών, των σωματείων και του κυπριακού αθλητισμού ευρύτερα. Με στόχο να τον πάρουμε αθλητισμό ένα βήμα πιο μπροστά.
Είστε έτοιμος για μία θητεία με πολλές και ποικίλες προκλήσεις;
Αν δεν αισθανόμουν και δεν ήμουν απολύτως έτοιμος να αναλάβω αυτό το σημαντικό πόστο, σας είμαι ειλικρινής δεν θα αναλάβανα εξ αρχής. Είμαι απόλυτα έτοιμος να πετύχουμε.
Θα ξεκινήσω από την ανάρτηση σας στα ΜΚΔ όταν ανακοινώθηκε το όνομα σας για την προεδρία του KOA που αφορούσε την ομάδα που υποστηρίζετε. Θέλετε να προσθέσετε κάτι σχετικά με αυτό;
Οποιοσδήποτε ασχολείται με τον κυπριακό αθλητισμό και δηλώνει πως δεν έχει οπαδικές προτιμήσεις, κατά την ταπεινή μου άποψη θεωρώ ότι κατά κάποιον τρόπο ψεύδεται. Ουδέποτε έκρυψα τις οπαδικές μου προτιμήσεις. Για να είμαι και απόλυτα ειλικρινής, είμαι περισσότερο ΑΠΟΕλίστας απ’ ότι νομίζουν ορισμένοι. Αυτό όμως επ’ ουδενί δεν σημαίνει πως επειδή αγαπώ μια ομάδα θα λειτουργήσω με μεροληψία και ανεντιμότητα, χωρίς να είμαι προσηλωμένος στους κανόνες χρηστής διοίκησης. Θέλω και επιθυμώ να κριθώ αυστηρά, διότι μόνο μέσα από την αυστηρή κριτική θα γίνω καλύτερος εγώ και το συμβούλιο μου. Ανά τακτά διαστήματα θα καλούμαστε στη Βουλή και ορθώς η βουλή εξετάζει το πόθεν έσχες και τις ενέργειες όλων των οργανισμών. Είμαστε όλοι κάτω από την αυστηρή επίβλεψη ενός άλλου ανεξάρτητου θεσμού που τον σεβόμαστε απόλυτα και αναφέρομαι στον γενικό ελεγκτή.
Η κυπριακή κοινωνία να είναι σίγουρη ότι σεβόμαστε τους θεσμούς και θα ακολουθήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες μέσα στα πλαίσια της χρηστής διακυβέρνησης. Αυτό που ζήτησα από την πρώτη στιγμή από την υπηρεσία είναι να προχωρήσουμε τον κώδικα χρηστής διακυβέρνησης και θα εμμείνω πάνω σε αυτόν.
Αισθανθήκατε να σας πυροβολούν εκ των προτέρων μόνο και μόνο λόγω της ομάδας που αγαπάτε;
Θέλω να με κρίνουν καθημερινά διότι γνωρίζω ότι δεν διαχειρίζομαι χρήματα δικά μου, αλλά του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη. Εμείς κρινόμαστε επί καθημερινής βάσεως από θεσμούς, από την εκτελεστική εξουσία, τη νομοθετική εξουσία. Αυτό που ζητώ από τον κόσμο είναι να με κρίνει στη βάση των έργων, των λαθών και των παραλείψεων και όχι βάση των οπαδικών μου προτιμήσεων. Γεννήθηκα, είμαι και θα πεθάνω ΑΠΟΕΛ! Εύχομαι όταν θα πεθάνω να μου βάλουν τη γαλαζοκίτρινη σημαία πάνω στον τάφο μου!
Η βία και η κάρτα…
Λίγο πριν αναλάβετε, τα νέα επεισόδια γηπεδικής βίας ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα…
Παρευρέθηκα στη συνεδρία της Βουλής στις 31 Ιανουαρίου, άκουσα προσεκτικά και με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων. Βουλευτών, υπουργών, σωματείων, ΚΟΠ, Αστυνομίας… Κατέθεσε η κάθε πλευρά τη δική της αλήθεια. Αλλά για να πάμε ένα βήμα μπροστά και να μπορέσουμε να βρούμε λύση σε αυτό το πρόβλημα, πρέπει όλοι μαζί να καταθέσουμε εισηγήσεις, να δούμε τη νομοθεσία, να βρούμε αν υπήρξαν λάθη και ποια ήταν. Βλέπω με θετική ματιά την απόφαση της ΚΟΠ να απαγορεύσει τη μετακίνηση των φιλοξενούμενων φιλάθλων. Ήδη στις αγωνιστικές που εφαρμόστηκε έχουν κυλήσει ομαλά τα πράγματα, παρά το ότι κάποιες διαιτητικές αποφάσεις δεν άρεσαν. Αυτό ίσως να ήταν και η αφορμή από κάποιους για τη δημιουργία νέων προβλημάτων αν δεν υπήρχε η εν λόγω απαγόρευση. Για την ώρα πάμε καλά και ελπίζω να συνεχιστεί μέχρι το τέλος και στην πορεία να το επανεξετάσουμε. Αλλά χωρίς να κάτσουμε όλες οι πλευρές μαζί και να ανταλλάξουμε απόψεις, να θέσουμε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων, δύσκολα θα πάμε μπροστά. Φοβάμαι πολύ πως κάτι νέο θα συμβεί τη νέα χρονιά και πάλι είτε θα κλαίμε επί ερειπίων είτε θα συζητούμε ξανά τί πήγε λάθος και ποιο είναι το σωστό.
Η κάρτα φιλάθλου είναι υπό την ευθύνη του ΚΟΑ. Όπως φαίνεται δεν λειτουργεί και δεν έχει φέρει μεγάλα αποτελέσματα. Τι προτίθεστε να αλλάξετε;
Είναι το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίας μας (σ.σ. 13/02). Έχω ζητήσει να ετοιμαστεί αναλυτικός κατάλογος όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στον ΚΟΑ, να εξετάσουμε όλες τις υποδομές μας και όπου χρειάζονται να γίνουν βελτιώσεις. Να εξεταστεί καλά ο τρόπος λειτουργίας της κάρτας και αν υπάρχει τρόπος βελτίωσης της λειτουργίας της. Θεωρώ πως στον αθλητισμό δεν υπάρχει ταβάνι. Αυτό ισχύει και για τη λειτουργία της κάρτας. Ακόμη και αν πιστεύουμε ότι φτάσαμε το άριστο σημείο στη διαχείριση, θα χρειαστεί να κάνουμε το κάτι παραπάνω για να το ξεπεράσουμε κι αυτό. Αδιαμφισβήτητα χρήζει βελτίωσης. Δεν έχω σκοπό να ωραιοποιήσω τις καταστάσεις ούτε και θα μηδενίσω καταστάσεις. Όλα θα επανεξεταστούν και ό,τι βελτιώσεις χρειάζεται να γίνουν, θα γίνουν.
Τον Ιούνιο υπογράφηκε μνημόνιο συναντίληψης για πάταξη του χουλιγκανισμού μεταξύ ΚΟΑ, ΚΟΠ και Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, με τέσσερεις βασικούς πυλώνες: (α) την πρόληψη, (β) εκπαίδευση και διαφώτιση, (γ) αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας και (δ) βελτιωτικά έργα στα στάδια. Μάλλον πολλά δεν λειτουργούν σωστά. Θα επανεξετάσετε την κατάσταση, ούτως ώστε να υλοποιηθούν αυτά που υπογράφηκαν;
Σωστά λέτε πως κάποια πράγματα δεν λειτουργούν σωστά. Αυτά που έχουμε δει πως δεν αποδίδουν, μέσα από έναν γόνιμο κι εποικοδομητικό διάλογο όλων των εμπλεκομένων πρέπει να τα δούμε ξανά, χωρίς να κρύψουμε τα προβλήματα. Να βρούμε τι και γιατί πήγε λάθος. Όπου χρειάζονται βελτιώσεις οφείλουμε να τις κάνουμε εμείς από την πλευρά μας, αλλά και εκεί που η πολιτεία θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη για τη βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων, τότε και αυτό θα πρέπει να γίνει.
Με τα κλειστά κυκλώματα ασφαλείας, τι έχει γίνει; Αλλά και στα κλειστά, όπως για παράδειγμα το «Ελευθερία» που πέρσι είχαμε σοβαρά επεισόδια…
Δεν διαθέτω τις γνώσεις στο τεχνικό κομμάτι για να μπορώ να γνωρίζω τι είναι το καλό και τι όχι. Το σωστό είναι να κληθούν εμπειρογνώμονες που έχουν τη γνώση και την κατάρτιση και να δούμε τι κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί που πρέπει να αντικατασταθούν ή να παραγγελθούν νέα κλειστά κυκλώματα, μέσα πάντα από τις νόμιμες διαδικασίες, σαφώς πρέπει να γίνει. Αν επιθυμούμε πραγματικά αποτελέσματα θα χρειαστεί αναβάθμιση με εξοπλισμό και υλικό τελευταίας τεχνολογίας. Γνωρίζω πως ο ΚΟΑ είχε ξεκινήσει τη διαδικασία εγκατάστασης κλειστών κυκλωμάτων ασφαλείας σε όλους τους κλειστούς αθλητικούς χώρους. Είναι ένα κομμάτι από το οποίο καθημερινά θα κρινόμαστε και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να βελτιωνόμαστε.
Για τους αθλητές
Τι διαφορετικό θα κάνετε ως νεός πρόεδρος του ΚΟΑ με νέο δ.σ.; Σχεδιασμοί υψηλής επίδοσης για τους αθλητές υπάρχουν; Επαγγελματική αποκατάσταση;
Πολύ εύστοχη η ερώτηση. Ο κύριος μου στόχος και αυτό που επιθυμώ είναι ένας αθλητικοκεντρικός αθλητισμός και όχι παραγωντοκεντρικός. Στην Κύπρο πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι πρωταγωνιστές είναι και πρέπει να είναι οι αθλητές, oι οποίοι θυσιάζουν πολλά πράγματα στη ζωή τους καθημερινά. Παραμερίζουν οικογένειες, πολλοί αφήνουν πίσω τις σπουδές τους, όλα αυτά για να υπηρετήσουν τις αρχές του Ολυμπισμού. Σκοπός μας ως πολιτεία και ιδίως ο ΚΟΑ ως η ανώτατη αθλητική αρχή του τόπου, οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους αθλητές. Όχι μόνο ενισχύοντας τους οικονομικά, αλλά παρέχοντας τους και όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Που αυτό είναι η βελτίωση των υποδομών και επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής, πιστεύω πως από πλευράς αθλητικών υποδομών, η Κύπρος είναι από τις χειρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να έχουμε το θάρρος να το αναγνωρίζουμε αυτό. Θέλω, όταν έρθει η ώρα, να ζητήσω την στήριξη και τη συνεργασία του Υπουγείου Οικονομικών και της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Επειδή γνωρίζουν τα προβλήματα, όλοι μαζί να καθίσουμε και να δούμε έμπρακτα πώς στηρίζουμε τον αθλητισμό. Και για να είμαστε ειλικρινείς, πολλές φορές αυτό που η διεθνής διπλωματία αδυνατεί να κάνει, η Κύπρος το πέτυχε μέσα από τον αθλητισμό της, με τον Μάρκο Παγδατή, τον Παύλο Κοντίδη και άλλους πολλούς. Επίσης, πέραν της οικονομικής στήριξης που συνεχώς πρέπει να έχει ο αθλητής, υπάρχει και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση στη Γάζα και με όλα αυτά το κόστος ζωής αυξάνεται. Είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και να μην τσιγκουνευομαστε. Να στεκόμαστε δίπλα στους αθλητές και να τους δώσουμε κίνητρα και εφόδια. Μια εισήγηση που προτίθεμαι να κάνω σε πρώτο στάδιο για τους αθλητές υψηλής επίδοσης του ΚΟΑ θα αφορά το θέμα των κοινωνικών ασφαλίσεων. Θα γίνει ειδική μελέτη στο θέμα και να προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε. Η ψυχολογική στήριξη είναι επίσης κάτι που πρέπει να παρέχουμε. Όπως ζητούν την οικονομική στήριξη και τα καλά γήπεδα προπόνησης, χρειάζονται να έχουν δίπλα τους και αθλητικό ψυχολόγο. Είναι κάτι που πρέπει να εντάξουμε στα πλαίσια της στήριξης των αθλητών μας.
Η ζωή του αθλητή διαρκεί περίπου 10-15 χρόνια, την ώρα που άλλοι στην ηλικία τους επικεντρώνονται σε διάφορους τομείς και ορθά αφιερώνουν αρκετά χρόνια στις σπουδές τους για να χτίσουν το μέλλον τους και να διαπρέψουν στην κοινωνία. Οι αθλητές θα μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικοί στον χώρο εργασίας με τους συνομηλίκους τους, όμως επιλέγουν να διαθέτουν τον χρόνο τους στον αθλητισμό. Και είναι κάτι που επιζητούμε ως κοινωνία, το να έχουμε νέους στον αθλητισμό. Ορισμένοι κάνουν πρωταθλητισμό και υπερβάλλουν εαυτόν, με θυσίες προκειμένου να εκπληρώσουν τους στόχους τους και να δουν τη σημαία της Κύπρου μας ψηλά στις διεθνείς διοργανώσεις. Εκεί είναι που πρέπει να έρθει η κοινωνία και να ανταμείψει αυτά τα παιδιά. Γνωρίζω τι γίνεται στο εξωτερικό και πρέπει να έρθει η ίδια η κοινωνία γενναιόδωρα να στηρίξει τους πρωταθλητές μας.
Στο θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης θα το έβλεπα θετικά να εξισωθεί ο παγκοσμιονίκης με τον Ολυμπιονίκη. Σαφέστατα θα είναι πάντα Ολυμπιονίκης, αλλά για τα κυπριακά δεδομένα και η διάκριση στο παγκόσμιο είναι σπουδαία. Ναι, στη συνείδηση η Ολυμπιακή διάκριση είναι μεγαλύτερη, αλλά λαμβάνοντας υπόψην το μέγεθος της μικρής μας πατρίδας, το να βρεθεί κάποιος στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος είναι εξίσου μεγάλη διάκριση και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Θέματα γηπέδων…
Η Πάφος έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για να πάρει το «Στέλιος Κυριακίδης» και να το μετατρέψει σε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο, ενώ στο παρελθόν είχαν πει ότι δεν θα ζητήσουν κρατική οικονομική στήριξη. Στο παρελθόν είχε ζητηθεί και το Μακάρειο. Ένα στάδιο που έχει ρημάξει…
Το βλέπω με θετικό μάτι, αν και ακόμα δεν συζητήθηκε γιατί είμαστε νέο δ.σ., αλλά θα καταθέσω την προσωπική μου άποψη. Το «Στέλιος Κυριακίδης» χρησιμοποιείται και από την Πάφο FC αλλά και από αθλητές. Το πρώτο που πρέπει να δούμε, επειδή είναι ιδιοκτησία του κυπριακού αθλητισμού, είναι σε περίπτωση που παραχωρήσουμε το γήπεδο, τι θα απογίνουν οι αθλητές. Ό,τι και αν αποφασιστεί, δεν πρέπει να είναι εις βάρος των αθλητών. Άρα, αυτό που πρέπει είναι να εξασφαλίσουμε εναλλακτική λύση άθλησης σε αξιοπρεπή επίπεδα των αθλητών στίβου που προπονούνται. Πέραν αυτού, γνωρίζω ότι ο ΚΟΑ σπαταλάει δημόσιο χρήμα κάθε χρόνο για τη συντήρηση των σταδίων. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε πώς θα πάμε μπροστά. Εφόσον μιλάμε για κρατική περιουσία, πρέπει σε συνεργασία με τις νομικές υπηρεσίες και τον γενικό ελεγκτή, να δούμε τι χρειάζεται να γίνει. Αντιλαμβάνομαι πως πρέπει να προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός. Το βλέπω θετικά. Οτιδήποτε βοηθά τον αθλητισμό μακριά από αγκυλώσεις και ιδεοληψίες, που θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά, πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω.
Επίσης κάτι που δεν υπάρχει εδώ αλλά θα το δεις σε όλες τις άλλες χώρες, ακόμα και σε χωριά, είναι κλειστό προπονητικό γήπεδο στίβου και κλειστο κολυμβητήριο. Αθλήματα όπου η Κύπρος στέκεται επάξια στο παγκόσμιο στερέωμα και οι αθλητές δεν προετοιμάζονται επί ίσης όρης. Εξαιρούμε τους λίγους που έχουν τη δυνατότητα προετοιμασίας.
Είπα και πριν πως από πλευράς υποδομών υστερούμε και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Να είμαστε πανέτοιμοι σε οτιδήποτε χρειάζεται ο αθλητισμός μας για να μεγαλώσει κι άλλο. Γι’ αυτό και ζητώ τη συνδρομή της πολιτείας, να τα εξετάσουμε και να γίνουν αυτά που πρέπει. Είναι ντροπή να μην έχουμε κλειστά κολυμβητήρια και προπονητήρια στίβου και να μην δίνουμε στους αθλητές μας την ευκαιρία να προπονηθούν για να μπορούν να ανταγωνίζονται ισότιμα τους αθλητές του εξωτερικού.
Είχε ξεσπάσει το θέμα με την σκοποβολή. Κατά πόσο προτίθεστε να γίνετε κάποιου είδους τακτικού ελέγχου των χρημάτων που δίνονται στις ομοσπονδίες; Κονδύλια που εσείς εγκρίνετε και αν αυτά αξιοποιούνται σωστά προς όφελος των αθλητών και για τις ανάγκες της ομοσπονδίας…
Πρόσφατα είχα μία τυχαία συνάντηση με τον φίλο αντιπρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, Ευθύμιο Ευθυμίου, ο οποίος μου ανέφερε κάποια πράγματα. Γνωρίζω πως ο ίδιος κατέθεσε το πόρισμα της επιτροπής στη γενική εισαγγελία για κάποιες ομοσπονδίες. Ξέρω ότι μία εκ των ομοσπονδιών που κρίθηκε και καταγγέλθηκε, χωρίς να γνωρίζω το περιεχόμενο των καταγγελιών, είναι η σκοπευτική. Θέλω να διαβεβαιώσω τον χώρο του αθλητισμού και ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία πως όποιες αποφάσεις δικαστηρίων παρθούν, για εμάς αποτελούν ευαγγέλιο. Φυσικά και υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και δεν πρόκειται να παίξω εγώ τον ρόλο του δικαστή. Όμως είναι ντροπή αν υπάρχουν ομοσπονδίες ή οποιοδήποτε άλλοι «αετονύχηδες», οι οποίοι με τις ενέργειές τους αφαιρούν χρήματα από αυτούς που πρέπει να τα παίρνουν, για να κάνουν «πάρτι». Σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι. Ο ΚΟΑ έχει τις διαδικασίες να ελέγξει. Ελέγχονται οι πάντες και τα πάντα από τον γενικό ελεγκτή. Όπως είπα και στην αρχή, έχω δώσει εντολή να προχωρήσει τάχιστα ο κώδικας χρηστής διακυβέρνησης και αυτό θα αποτελέσει το δικό μας «ευαγγέλιο».
Οι ομοσπονδίες
Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις στον ΚΟΑ; Αν και νωρίς, φαντάζομαι έχετε πλέον καθαρότερη εικόνα για τα θέματα που αφορούν τον οργανισμό και για τις περισσότερες ομοσπονδίες.
Είμαι σε στάδιο ενημέρωσης καθημερινά για όλα. Η πρώτη μου παρατήρηση είναι πως ο ΚΟΑ είναι γεμάτος από αξιόλογους και ικανούς υπηρεσιακούς που διαθέτουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία στα θέματα που αφορούν τον αθλητισμό. Με τη συνεργασία όλων και όχι μόνο του δ.σ. που έρχεται και φεύγει, αλλά με όλους τους φορείς. Επίσης εδώ θέλουμε τη βοήθεια του αθλητικού κόσμου, αλλά και των αθλητικών συντακτών. Να δούμε μαζί τα προβλήματα και να τα επιλύσουμε προς όφελος του κυπριακού αθλητισμού.
Επικοινωνήσατε με τις ομοσπονδίες;
Με κάποιες ναι, όχι επίσημα για την ώρα, αλλά είμαστε σε επαφή. Αναμένω να ενημερωθώ για κάποια επιπλέον πράγματα όπως είπα. Με την κάρτα φιλάθλου, επίσης με τα δελτία υγείας, τις εγκαταστάσεις, τα θέματα με την Επιτροπή Δεοντολογίας για τις ομοσπονδίες που παραπέμπονται στην εισαγγελία. Θα δούμε όλες τις ομοσπονδίες.
Θα θέλατε να αλλάξετε κάτι από αυτά που έχετε εντοπίσει τις πρώτες σας ημέρες;
Πέραν από το θέμα των υποδομών, είναι και τα προβλήματα χρηστής διαχείρισης των κονδυλίων από διάφορες ομοσπονδίες που θέλω να δούμε με τους θεσμούς. Θα επιδιώξω συναντηση με την Επιτροπή Δεοντολογίας του αθλητισμού να μας ενημερώσει για όσα ίσως δεν γνωρίζουμε. Ήδη καθορίστηκε μια συνάντηση με τον γενικό ελεγκτή και εκεί θέλω να πληροφορηθώ για διάφορα πράγματα. Η δική μου φιλοσοφία όταν ανέλαβα ένα τόσο υψηλό πόστο, είναι πως γνωρίζω ότι μπορεί να τα καταφέρω, αλλά μπορεί και όχι. Θα καταβάλω όμως κάθε προσπάθεια ώστε φεύγοντας ο κόσμος να λέει ότι έβαλα ένα μικρό λιθαράκι, επειδή δυστυχώς τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τη διαπλοκή, τη διαφθορά και την ανεντιμότητα. Εγώ αν έχω να επιλέξω μεταξύ α) ενός μέτριου προέδρου αλλά έντιμου και β) ενός καλού προέδρου μεν, αλλά απατεώνα και λαμογιού, χίλιες φορές προτιμώ να φύγω και να πουν «αυτός δεν έκανε πολλά, αλλά ήταν έντιμος». Φυσικά εξυπακούεται εγώ θα προσπαθήσω να είμαι και έντιμος και καλός και χρήσιμος στον αθλητισμό. Αλλά είναι κρίμα να βάζουμε το θέμα της εντιμότητας. Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε. Να αναδείξουμε τους έντιμους, να περιθεροιοποιήσουμε και να τιμωρήσουμε αυτούς που κάνουν πάρτι στην πλάτη του φορολογούμενου πολίτη και εις βάρος του αθλητισμού μας.
Με αθλητές ή εκπροσώπους του σχεδιασμού υψηλής επίδοσης θα έχετε κάποια συνάντηση μιας και είναι περίοδος προετοιμασίας για το Παρίσι;
Θα είμαι δίπλα στους αθλητές και η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοιχτή. Θέλω να έρθω σε επικοινωνία μαζί τους. Να συζητήσουμε και να ξέρουν πως η πολιτεία και ο ΚΟΑ τους θεωρεί τους πραγματικούς ήρωες και πρωταγωνιστές. Πρωταθλητές ζωής. Θα δούμε όλους τους αθλητές ανεξαρτήτων επιδόσεων ή διακρίσεων. Θέλουμε να τους στηρίξουμε, ειδικά τώρα σε μια περίοδο Ολυμπιακής προετοιμασίας. Μακάρι να πετύχουμε να σπάσουμε τα ρεκόρ των προηγούμενων συμμετοχών.
Από τη γενική εικόνα σας για τον αθλητισμό στο νησί μας, τι σας αρέσει; Και τι σας προβληματίζει; Πού βρισκόμαστε; Και τι ενδεχομένως να θέλατε να αλλάξετε;
Ο αθλητισμός στην Κύπρο βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Αναφερόμαστε στον Παγδατή, στον Κυριάκο Ιωάννου, την Αρτυματά. Για τον Κοντίδη -και του εύχομαι άλλο ένα ολυμπιακό μετάλλιο- και τον Τραΐκοβιτς -να επαναλάβει την επιτυχία των Ολυμπιακών του 2016- και ακόμα καλύτερα το ίδιο και ο Μάριος Γεωργίου. Όμως πρέπει με τις ενέργειες μας να συνδράμουμε να βγει η νέα γενιά αθλητών και να ακολουθήσει τα χνάρια των πρωταθλητών. Να μην σταθούμε μόνο σε αυτούς που ήδη πέτυχαν και θέλουμε κι άλλα, αλλά να στηρίξουμε κι αυτούς που θέλουν να πετύχουν. Με σεβασμό και στήριξη στους πρωταθλητές, αλλά περισσότερη στήριξη στα παιδιά που τώρα μπαίνουν στον πρωταθλητισμό. Που έχουν το ταλέντο και πρέπει να σταθούμε δίπλα τους για να γίνουν η επόμενη γενιά αυτών που θα πρωταγωνιστήσουν στο διεθνές στερέωμα.
Πηγή:sport-fm.com.cy