Home Uncategorized Μέτρα που καίνε…

Μέτρα που καίνε…

http://www.astra.com.cy/images/TROIKA-CYPRUS2.jpg


Σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους προνοεί το προσχέδιο του μνημονίου που κατέθεσε ενώπιον της κυβέρνησης η τρόικα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα in business, για το 2012 προνοείται μεταξύ άλλων η κατάργηση της ΑΤΑ στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατάργηση του 13ου μισθού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και στους κρατικούς αξιωματούχους και πάγωμα μισθών μέχρι το 2015.

Περιλαμβάνει ακόμα μείωση των συντάξεων κατά 50% για άτομα με απολαβές από 1000 μέχρι 1500 ευρώ και κατά 75% για άτομα με απολαβές άνω των 1500 ευρώ. Περιλαμβάνει επίσης φορολόγηση των συντάξεων των αφορολόγητων επιδομάτων και των συντάξεων των κρατικών αξιωματούχων.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης αύξηση στο φόρο κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά, τον καπνό, τα τσιγάρα και τα καύσιμα.
Γίνεται επίσης εισήγηση για κατάργηση των μη στοχευμένων επιδομάτων.

 

Τις έντονες αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος προκαλεί η δημοσιοποίηση των μέτρων

Μπαίνουμε σε ένα πολύ δύσκολο και σκληρό φθινόπωρο σχολίασε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στα μέτρα που εισηγείται η τρόικα για την Κύπρο.

Ο Πάμπης Κυρίτσης τόνισε ότι πρέπει να προβληματίσει σοβαρά το γεγονός ότι σε όποια χώρα εφαρμόστηκαν τα μέτρα που εισηγήθηκε η τρόικα, όχι μόνο δεν ανέκαμψε η οικονομία αλλά αντίθετα, οι χώρες οδηγήθηκαν σε βαθύτερη κρίση.

Η επιμονή της τρόικας και του ΔΝΤ σε αντιλαϊκά μέτρα, πρόσθεσε, δεν είναι άσχετη με το ότι η κύρια φιλοσοφία είναι πως την κρίση και τις επιπτώσεις της πρέπει να τις φορτωθεί ο απλός κόσμος και να μείνει ο πλούτος στο απυρόβλητο.

Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ τόνισε ότι οι συντεχνίες δεν θα αποδεχθούν εύκολα τις εισηγήσεις για κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά θα προβούν στις δικές τους εισηγήσεις για ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση. Η ΠΕΟ, πρόσθεσε, βρίσκεται ήδη σε επαφή με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία και ανταλλάσσουν απόψεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι τα μέτρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι αντιλαϊκά και οδηγούν στην κατάρρευση του κοινωνικού ιστού. Λέγοντας ότι και πάλι οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν και πάλι τον εύκολο στόχο, ο κ. Φυλακτού είπε ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί ο κοινωνικός διάλογος και να ληφθούν αποφάσεις κατόπιν διαλόγου.

πηγή: Άστρα