Home Uncategorized Αυξάνονται τα περιστατικά νεανικής παραβατικότητας στην Κύπρο

Αυξάνονται τα περιστατικά νεανικής παραβατικότητας στην Κύπρο

http://www.astra.com.cy/images/violence.jpg


Αυξητικές τάσεις σημειώνει η νεανική παραβατικότητα στην Κύπρο, δήλωσε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχουν δικαστήρια ανηλίκων.

Σημείωσε ότι η πολιτεία θα πρέπει να εγκύψει στους λόγους που οδηγούν τα παιδιά στην παραβατικότητα, οι οποίοι είναι, μεταξύ άλλων, η κακή άσκηση γονικού ρόλου ή παραμέληση, κλπ.

Μιλώντας στην τελετή έναρξης του 16ου Ετήσιου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για Παιδιά, το οποίο διοργανώνει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στη Λευκωσία στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2012, η κ. Κουρσουμπά είπε ότι το θέμα του Συνεδρίου «Νεανική Παραβατικότητα: Δικαιοσύνη Φιλική προς τα Παιδιά-Δομές και Διαδικασίες για Πρόληψη και Παρέμβαση» βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των Ευρωπαίων Επιτρόπων και εμπίπτει στα πλαίσια της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Ανέφερε, επίσης, ότι το Ετήσιο Συνέδριο του Δικτύου έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Τόνισε ότι τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης δεν παύουν να είναι παιδιά με δικαιώματα που χρήζουν βοήθειας και καθοδήγησης.

Σήμερα, συνέχισε η κ. Κουρσουμπά, γνωρίζουμε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι διάφοροι παράγοντες, όπως η κακή άσκηση του γονικού ρόλου, η παραμέληση, η κακοποίηση, η δυσμενής οικονομική και κοινωνική κατάσταση, καθώς και ο κοινωνικός αποκλεισμός, πιθανόν να οδηγήσουν ένα παιδί σε αντικοινωνική συμπεριφορά, η οποία στην απουσία άμεσης και αποτελεσματικής παρέμβασης, καταλήγει σε παραβατική συμπεριφορά.

Ανέφερε, επίσης, ότι στη βάση των πιο πάνω, σημείο αναφοράς κάθε παιδοκεντρικής προσέγγισης και δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας αναμένεται να είναι η μείωση των κοινωνικών συνθηκών που προκαλούν το πρόβλημα αυτό.

πηγή: Astra