Home Uncategorized Μέρκελ: “Ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα θα οδηγήσει στην επιτυχία”

Μέρκελ: “Ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα θα οδηγήσει στην επιτυχία”

http://www.xrimaonline.gr/thumbnail?filepath=/contentfiles/NEW-PHOTOS/merkel-samaras2.jpg&size=200


Μήνυμα παραμονής στο ευρώ έστειλε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση του με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ενώ το γενικότερο κλίμα χαρακτηρίζεται θετικό.

Τόνισε πως ο ελληνικός λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ. «Είπα στην Καγκελάριο ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε, προσθέτοντας πως στις συνομιλίες τους κυριάρχησε η ειλικρίνεια, ενώ η καγκελάριος αναγνωρίζει την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας.

«Ο ελληνικό λαός δεν ζητάει περισσότερα χρήματα, δεν ζητάει χάρες», είπε ο πρωθυπουργός, επαναφέροντας το θέμα της επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Βασική προϋπόθεση, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, είναι να ξεφύγει η χώρα από την ύφεση και την ανεργία. Τόνισε δε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή είναι και δική μας προτεραιότητα, όχι μόνο υποχρέωση λόγω μνημονίου». «Ήδη αναγνωρίζεται από όλους ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα», τόνισε ο κ. Σαμαράς και «η καγκελάριος εξέφρασε την επιθυμία της να βοηθήσει την Ελλάδα».

«Η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι επιτυχία της Ευρώπης. Αυτοί που πόνταραν ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει θα χάσουν το στοίχημα», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς. Στη συνέχεια, είπε πως «καλλιεργούμε σωστά τις επαφές μας με τους συμμάχους μας», ενώ εκτίμησε πως με την επίσκεψη Μέρκελ αποδεικνύεται πως «σπάμε» μια διεθνή απομόνωση.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε τη στενή συνεργασία της Ελλάδας και Γερμανίας σε διμερή θέματα όπως η υγεία.

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε πως έχουμε καλύψει ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου. «Είναι κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας», υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα σχετικά με την ανεργία των νέων, τόνισε πως η καταβολή μόνο μιας δόσης δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για μεταρρυθμίσεις και ανάκτηση της αξιοπιστίας.

«Ο εχθρός μας είναι η ύφεση», τόνισε ο κ. Σαμαράς

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένη πως ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα θα οδηγήσει στην επιτυχία»,είπε η κα Μέρκελ.

«Δεν είμαι δασκάλα για να δώσω βαθμούς, ήρθα εδώ για να ενημερωθώ», είπε η κα Μέρκελ, σημειώνοντας πως τον τελευταίο καιρό οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται επιτυχώς, αλλά μπορούν να επιταχυνθούν. Επόμενο βήμα είναι η έκθεση της τρόικας σύμφωνα με την καγκελάριο.

«Ο στόχος είναι ότι είμαι τώρα εδώ επί τόπου και είμαι σε θέση να αποκτήσω μια συνολική και πιο βαθιά γνώση των πραγμάτων», ανέφερε η κυρία Μέρκελ.

«Η εντατική κατανόηση των προβλημάτων βοηθάει στη λύση τους», συμπλήρωσε. «Έχουμε ένα κοινό νόμισμα. Αν ο ένας δεν είναι καλά μέσα σ’ αυτό τον κοινό χώρο τότε και ο άλλος δεν είναι καλά», υποστήριξε η κυρία Μέρκελ και διαπίστωσε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα».

«Έχουμε να κάνουμε με προβλήματα τα οποία έχουν εδραιωθεί εδώ και δεκαετίες», τόνισε, αλλά υπογράμμισε: «Βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ».

Περισσότερες ειδήσεις για την οικονομία, στο xrimaonline.gr