Home Uncategorized Στη δημοσιότητα οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης προς την τρόικα

Στη δημοσιότητα οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης προς την τρόικα

Cyprus-Euro


Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης προς την τρόικα.

Ανάμεσα σε άλλα απορρίπτεται η πρόταση για μη καταβολή του 13ου μισθού, απορρίπτεται η κατάργηση της ΑΤΑ ενώ προτείνει το πρόγραμμα να διαρκέσει τέσσερα χρόνια αντί για τρία που ζητάει η Τρόικα.

Επίσης η κυβέρνηση εισηγείται περικοπές στους μισθούς να γίνονται κλιμακωτά και όχι ισοπεδωτικά για να μην επηρεαστεί το βιοτικό επίπεδο των χαμηλά αμειβομένων.

Σύμφωνα με την πρόταση η μείωση στους μισθούς και στις συντάξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα είναι:Μέχρι χίλια ευρώ 0%. Από χίλια μέχρι 3.5 χιλιάδες 9% και από 3.5 χιλιάδες και άνω 11%.

Όσον αφορά στο ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων προτείνεται η έναρξη εργασιών στις 8 ή στις 9 και λήξη της εργασίας στις 3.30 ή στις 4.30 με στόχο την προσέγγιση των ωραρίων του ιδιωτικού τομέα και στην μείωση των υπερωριών.

Θα συνεχιστεί η παγιοποίηση προσλήψεων ώστε να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Σταδιακά αύξηση της συνεισφοράς των δημοσίων υπάλληλων στο ταμείο συντάξεων από 3 σε 5% και αύξηση συνεισφοράς στο ταμείο χηρών και ορφανών από 2 σε 3%. Παγοποίηση συντάξεων, υπολογισμός της σύνταξης με βάση τους τελευταίους 30 μήνες και σταδιακή αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης ώστε το 2016 τα όρια να αυξηθούν κατά 2 έτη.

Όσον αφορά την αύξηση των εσόδων η κυβέρνηση εισηγείται αύξηση φόρου κατανάλωσης στο στριφτό τσιγάρο και το αλκοόλ με εξαίρεση τις μπύρες και το κρασί. Αύξηση της φορολογίας επί του τόκου των καταθέσεων από 95 τις χιλίοις σε 110 τις χιλίοις. Αύξηση του ΦΠΑ από το 17 στο 18% το 2014. Η κυβέρνηση εισηγείται φορολόγηση των σπιτιών και διαμερισμάτων άνω των 300 τετραγωνικών.

Η κυβέρνηση αντιπροτείνει στην Τρόικα 36 δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα.

πηγή: Astra