Home Uncategorized Γ.Λογίστρια: Η χώρα κινδυνεύει με στάση πληρωμών από τις 18 του μήνα

Γ.Λογίστρια: Η χώρα κινδυνεύει με στάση πληρωμών από τις 18 του μήνα

money-_svura2


Η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει σε στάση πληρωμών από τις 18 του μήνα, Σύμφωνα με την Γενική Λογίστρια του κράτους.

Η κα Γεωργίου, που μιλούσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή ο βραχυπρόθεσμος εσωτερικός δανεισμός του κράτους από τράπεζες και ημικρατικούς οργανισμούς ανέρχεται σε €966,7 εκ.

Η κ. Γεωργίου είπε ότι λόγων των εξελίξεων στην Κύπρο τα’ αναμενόμενα ποσά που αφορούν τα δημόσια έσοδα είναι εξαιρετικά δύσκολα να προβλεφθούν γι’ αυτό το Γενικό Λογιστήριο έχει αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις του για τους επόμενους μήνες προς τα κάτω.

Η Γενική Λογίστρια σημείωσε ότι τον Απρίλιο τα φοροεισπρακτικά τμήματα του κράτους όπως ΦΠΑ, Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων και Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν ανακοινώσει παράταση στην προθεσμία πληρωμών με αποτέλεσμα ο Απρίλιος να παρουσιάζει χρηματικό έλλειμμα ύψους €160 εκ, νοουμένου ότι θα ανανεωθεί πλήρως ο συγκεκριμένος βραχυπρόθεσμος δανεισμός.

Η κ. Γεωργίου σημείωσε ότι το ειδικό απόθεμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κεντρική Τράπεζα ύψους €85 εκ. δεν είναι επαρκεί και χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση ύψους €80 εκ. πριν τις 24 Απριλίου για να μην δημιουργηθεί στάση πληρωμών.

ASTRA