Home Uncategorized Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ

Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ

http://www.astra.com.cy/images/t/thacher.jpg


Την τελευταία της πνοή άφησε τη Δευτέρα η βαρώνη Θάτσερ, πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Θάτσερ «πέθανε ήσυχα στον ύπνο της από έμφραγμα».

H Mάργκαρετ Θάτσερ γεννήθηκε τον Οκτώβιο του 1925 και ήταν κόρη ενός παντοπώλη, όπως άλλωστε και η ίδια συνήθιζε να λέει.

Μπήκε από νωρίς στις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος και κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής για πρώτη φορά το 1959.

Το 1975 κατάφερε να εκλεγεί στην ηγεσία των Τόρις και να γίνει αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη, οικονομικά και κοινωνικά, στη χώρα.

Κέρδισε τις εκλογές του 1979 και έγινε η πρώτη (και μοναδική μέχρι σήμερα) γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, θέση που διατήρησε μέχρι το Νοέμβριο του 1990, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Έχει μείνει στην ιστορία ως «σιδηρά κυρία» για την πυγμή που επέδειξε ως πρωθυπουργός.

Το όνομά της έχει ταυτιστεί με τις οικονομικές πολιτικές του φιλελευθερισμού, καθώς τη δεκαετία του 1980 ήταν η πολιτικός στην Ευρώπη που προώθησε την απορρύθμιση των αγορών, την ευέλικτη αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ αποδυνάμωσε σε εξαιρετικό βαθμό τα ισχυρότατα έως τότε εργατικά συνδικάτα στη Βρετανία.

Η Βρετανία αποχαιρετά τη σιδηρά κυρία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον διακόπτει την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ώστε να επιστρέψει στο Λονδίνο μετά το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ η βρετανική σημαία κυματίζει μεσίστια πάνω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990, η μόνη γυναίκα που έχει εκλεγεί στο αξίωμα, απεβίωσε το πρωί μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Η 87χρονη βαρόνη Θάτσερ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ είχε υποστεί εγκεφαλικά στο παρελθόν.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου και η κηδεία της θα γίνει με απόδοση στρατιωτικών τιμών και με πλήρες τελετουργικό, στα πρότυπα της κηδείας της βασιλομήτορος το 2002. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επιθυμίες της ιδίας, η σορός της Μάργκαρετ Θάτσερ δε θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ άκουσε με θλίψη την είδηση του θανάτου της βαρόνης Θάτσερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παλατιού του Μπάκιγχαμ. Ο κ. Κάμερον δήλωσε ότι η χώρα έχασε μία σπουδαία ηγέτη, μια σπουδαία πρωθυπουργό και μια σπουδαία Βρετανίδα. Η αντιπρόεδρος των Εργατικών Χάριετ Χάρμαν εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια Θάτσερ, χαρακτηρίζοντάς την «υψηλή» προσωπικότητα.

ASTRA