Home Uncategorized Έντονο κλίμα στην κατάθεση Χριστόφια

Έντονο κλίμα στην κατάθεση Χριστόφια

Απόφαση για αποχώρηση του από την ερευνητική επιτροπή για την οικονομία έλαβε ο Δημήτρης Χριστόφιας μετά από δύο διακοπές της κατάθεσης του και έντονους διαλόγους με τον Πρόεδρο και τα μέλη της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία.
Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε λύπη γιατί όπως είπε καταργείται η δεοντολογία όταν καλείται να καταθέσει πριν από τον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζα Αθανάσιο Ορφανίδη και επέμεινε στο αίτημα του να υποβάλει γραπτώς την κατάθεση του , να του υποβληθούν γραπτές ερωτήσεις και να τις απαντήσει γραπτώς πριν από την ημερομηνία κατάθεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Πικής απάντησε ότι όλα έγιναν με τον ορθό τρόπο.
Αντιδρώντας ο κ. Χριστόφιας απείλησε να αποχωρήσει και να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να αναγνώσει το κείμενο που έχει ετοιμάσει. Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπέδειξε ότι από τη στιγμή που ο κ. Χριστόφιας κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας τυχόν αποχώρησή του θα συνιστούσε παράπτωμα.
Μετά από διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες και τα μέλη της επιτροπής ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να αποχωρήσει και να παραχωρήσει δημοσιογραφική διάσκεψη στις 12.45
Την ίδια ώρα αναμένεται και η αντίδραση της επιτροπής Πική η οποία θα ανακοινώσει ενδιάμεση απόφαση .
Νωρίτερα
Εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια άρχισε η διαδικασία κατάθεσης του Δημήτρη Χριστόφια ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία
Είπε ότι θα αποχωρήσει και θα δώσει συνέντευξη Τύπου, γιατί όπως είπε εδώ και 4 χρόνια λοιδορείται από ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα με ανακρίβειες.
Ο πρόεδρος της Ερευνητικής επιτροπής ενημέρωσε τον κ. Χριστόφια ότι η άρνηση του να καταθέσει συνιστά παράπτωμα και ότι μπορεί να προσθέσει ό,τι θέλει στο τέλος της διαδικασίας.
Η κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν είναι οποιοσδήποτε μάρτυρας ενώ η Επιτροπή απαντώντας του, του είπε ότι θα καταθέσει αυτά που ξέρω ενώ γι’ αυτά που δε ξέρει, μπορεί να απαντήσει ότι δε γνωρίζει.
Το ενδιαφέρον για την κατάθεση του κ. Χριστόφια είναι τεράστιο και η αίθουσα είναι κατάμεστη, από βουλευτές, πρώην υπουργούς και οργανώσεις.
Νωρίτερα ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε παράπονα γιατί κλήθηκε να καταθέσει πριν τον πρώην Διοικητή της Κεντρικης Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη λέγοντας ότι αυτό είναι αντιδεοντολογικό.
Η επιτροπή απάντησε ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται λόγω του ότι ο κ. Ορφανίδης βρισκόταν στο εξωτερικό και ζήτησε να καταθέσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία (23 Αυγούστου).
Στις 27 Αυγούστου, επίσης στις 10.00 το πρωί, θα δώσει τη δική του κατάθεση ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

CLICK HERE dilosi xristofia – τύπος αρχείου ‘PDF’ (310 Kb)


ΑΝΤ1IWO