Home Uncategorized Μειωμένη η προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία

Μειωμένη η προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία


Αισθητά μειωμένη είναι σήμερα η προσέλευση ασθενών στα κρατικά νοσοκομεία, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων.

Ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης δήλωσε ότι η μείωση στην προσέλευση των ασθενών μέχρι τις 10 το πρωί άγγιζε σε κάποιες περιπτώσεις το 50%.
Χαρακτήρισε την μείωση αναμενόμενη, καθώς τις προηγούμενες μέρες οι ασθενείς επισκέφθηκαν μαζικά τα νοσηλευτήρια για διεκπεραίωση αναλύσεων και εξετάσεων.
Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι στις περισσότερες χώρες οι πολίτες πληρώνουν για να μπορούν να τυγχάνουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα νοσοκομεία.

Σε ισχύ τέθηκε από τα μεσάνυχτα η νέα νομοθεσία για τα νοσήλια και τα νέα τέλη στα νοσοκομεία.
Η αρχή έγινε στις 12 ακριβώς στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ενώ από τις 7 το πρωί τέθηκε σε εφαρμογή και ο θεσμός των ενσήμων υγείας.
Στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας λειτουργούν ομάδες διαχείρισης κρίσεως, με ανθρώπους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους ασθενείς σε ότι χρειαστούν και να τους λύσουν τυχόν απορίες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την προμήθεια φαρμάκων ή την υποβολή ασθενών σε εργαστηριακές εξετάσεις, αποτελούν τα «ένσημα υγείας» τα οποία πρέπει να έχουν μαζί τους οι ασθενείς πριν προσεγγίσουν τα φαρμακεία ή τα τμήματα αιμοληψίας.
Τα ένσημα αυτά, τα οποία προπωλούνται στα κρατικά νοσοκομεία και στα κατά τόπους ταχυδρομικά γραφεία, κυκλοφορούν στις αξίες των 50 σεντ, του 1ος, των 2 και των  5 ευρώ.

Επιπλέον, από σήμερα αυξάνονται και τα τέλη εγγραφής για επίσκεψη σε γιατρό στα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα:

•    Όλοι οι δικαιούχοι ασθενείς, που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία θα καταβάλλουν, €3 για επίσκεψη σε γενικό γιατρό και €6 για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό

•    Ασθενείς, οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι κάρτας νοσηλείας, μπορούν να επισκεφθούν τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσοκομείων, καταβάλλοντας τέλη ύψους €15 για γενικό γιατρό και €30 για ειδικό γιατρό.
Βάσει των νέων διαδικασιών, οι ασθενείς που επισκέπτονται τις πρώτες βοήθειες θα καταβάλλουν το ποσό των €10 ανεξάρτητα από τις υπηρεσίες που θα τους παρασχεθούν.
Καταργούνται επίσης οι κάρτες δικαιούχων Β και των Τ/κ.

ASTRA