Home Uncategorized Έξι μαχητικά αεροσκάφη από Βρετανία στην Κύπρο

Έξι μαχητικά αεροσκάφη από Βρετανία στην Κύπρο


Έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου Typhoon έχουν σταλεί στην Κύπρο από τη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας στη Βρετανία, η κυβέρνηση της χώρας ξεκαθαρίζει ότι τα αεροσκάφη δεν πρόκειται να λάβουν μέρος σε στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, αλλά έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή με σκοπό αμυντικό, για την ενίσχυση της ασφάλειας των βάσεων.

Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η βρετανική κυβέρνηση για παν ενδεχόμενο και έχει ως σκοπό την προάσπιση των βρετανικών συμφερόντων στην περιοχή.

Η βρετανική κίνηση έρχεται μετά από την απόφαση του Πρωθυπουργού Κάμερον να περιμένει την ολοκλήρωση των εργασιών των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, πριν ζητήσει την έγκριση των Βρετανών βουλευτών για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Ο κ. Κάμερον βρέθηκε υπό πίεση από τους Εργατικούς της αντιπολίτευσης αλλά και δεκάδες βουλευτές του κόμματός του που ζητούν «αδιάσειστες αποδείξεις» κατά του προέδρου Άσαντ και επαρκή νομική δικαιολόγηση μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη βάση των ευρημάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Σε συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται ότι ο κ. Κάμερον θα παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και ενδεχομένως αποδείξεις κατά του Άσαντ που έχει στη διάθεσή του και οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί της αρχής για μια επίθεση κατά της Συρίας.

Η Ρωσία αισθάνεται έκπληξη για την προετοιμασία της παραχώρησης διευκολύνσεων από Κύπρο και Ελλάδα.

Εκνευρισμός παρατηρείται στη ρωσική ηγεσία για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν βάσεις της περιοχής στην επίθεση κατά της Συρίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας στην Μόσχα, η Ρωσία αισθάνεται έκπληξη για την προετοιμασία της παραχώρησης διευκολύνσεων από Κύπρο και Ελλάδα.

Ρωσικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον ΑΣΤΡΑ, ότι στην επίθεση θα εμπλακούν η βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου, η βάση της Σούδας στην Κρήτη και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Στο μεταξύ, η Ρωσία τηρεί τους υψηλούς καταδικαστικούς τόνους σε σχέση με οποιαδήποτε επιχείρηση στη Συρία κατά παράκαμψης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ρώσοι διπλωμάτες εξηγούν ότι κάτι τέτοιο θα είναι ευθεία παραβίαση του διεθνές δικαίου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα το δεχτούν.

Παράλληλα, εκτιμήσεις ρώσων αναλυτών συγκλίνουν στο ότι ενδεχόμενη επίθεση είναι παρακινδυνευμένη και αυτό που θα προκαλέσουν οι Αμερικανοί θα είναι το χάος και ενίσχυση οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα.

Την ίδια ώρα, ο ρωσικός στόλος που πλέει στην Μεσόγειο, ενισχύεται με δυο επιπλέον πλοία.

ASTRA