Home Uncategorized Πυρετός διεργασιών στην Ουάσιγκτον για τη Συρία

Πυρετός διεργασιών στην Ουάσιγκτον για τη Συρία


Διαφοροποιούνται τα δεδομένα στο θέμα της Συρίας μετά την απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο, της πρότασης του Ντέιβιντ Κάμερον για ανάμειξη της χώρας στις ενδεχόμενες στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μετά την ψηφοφορία – 272 υπέρ και 285 κατά- θα σεβαστεί τη βούληση του κοινοβουλίου και δεν θα εγκρίνει μια τέτοια δράση. Δήλωσε επίσης πως είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο είναι αντίθετο σε μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει ανάλογα.

Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις της με τη Βρετανία παρά το γεγονός ότι το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε κατά, μιας ανάμειξης του Ηνωμένου Βασιλείου στις ενδεχόμενες επιθέσεις, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα ανακοίνωσαν στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ότι δεν έχουν «καμία αμφιβολία» πως έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ότι για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα πρέπει να αναλάβει οποιαδήποτε δράση στη Συρία, προτού οι επιθεωρητές ολοκληρώσουν την έρευνά τους σχετικά με τους ισχυρισμούς για χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας.

Πάντως, άκαρπη απέβη και η χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία. Κανένας από τους πρέσβεις των πέντε χωρών δεν έκανε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Στο μεταξύ, η έκθεση των ειδικών του ΟΗΕ για τα χημικά στη Δαμασκό – την οποία αναμένει ο Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να πάρει την τελική απόφαση για πυραυλική επίθεση- δεν πρόκειται να είναι έτοιμη πριν από το Σάββατο.

ASTRA