Home Uncategorized Έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλη την Κύπρο

Έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλη την Κύπρο

ΦΩΤΟ ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: Οι πλανώδιοι πωλητές στην ανοικτή αγορά στο “Όχι” στη Λευκωσία, σε συνθήκες ψύχους προσπαθούν να ζεσταθούν. Παρόλα αυτά, δεν χάνουν το χαμόγελο και τη διάθεσή τους.

Έντονα καιρικά φαινόμενα άρχισαν να εκδηλώνονται από τις πρώτες πρωϊνές ώρες σε όλη σχεδόν την Κύπρο.


Κύριο χαρακτηριστικό είναι οι βροχές, οι δυνατοί άνεμοι η χιονόπτωση και οι χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Χιόνια στα ημιορεινά – Σχολεία κλειστά

Τα χιόνια έφτασαν μέχρι το Καλό Χωριό Κλήρου στην Κυπερούντα στον Φαρμακά, στο Παλαιχώρι, στα Λεύκαρα, στη Βαβατσινιά, στο Λυθροδόντα, στην Παναγιά και σε άλλες ημιορεινές περιοχές, ενώ σχολεία σε αρκετά ορεινά χωρία παραμένουν κλειστά.

 

Σφοδροί άνεμοι στη Λάρνακα

Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει εκδόσει προειδοποίηση για σφοδρούς μέχρι θυελλώδεις ανέμους που ισχύει από τις 4:00 το πρωί μέχρι τις 23:00 το βράδυ. Ήδη σφοδροί άνεμοι σημειώνονται στη Λάρνακα και αναμένεται ότι θα ενταθούν μέχρι το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία θα πνέουν σφοδροί μέχρι θυελλώδεις άνεμοι, εντάσεως 7-8 μποφόρ, στα νότια, βόρεια και ανατολικά παράλια και τα προσήνεμα ορεινά.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Όλοι οι δρόμοι προς το Τρόοδος είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα λόγω της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι λόγω χιονόπτωσης που άρχισε απο τις 3 τα ξημερώματα στην περιοχή του Τροόδους, οι δρόμοι Κακοπετριάς – Πεδουλά, Κακοπετριάς – Καρβουνά, Πεδουλά – Προδρόμου, Τσακίστρας – Κύκκου, Κύκκου – Πεδουλά και Κάμπου – Κύκκου είναι ανοιχτοί μόνο για οχήματα εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.

Το ίδιο ισχύει και για τους δρόμους Παλαιχωρίου – Ασκά, Φτερικουδιού – Άλωνας, Πλατανιστάσας- Πολύστυπου Λαγουδερών και Φαρμακά – Καλού χωριού.

 

Σε ετοιμότητα αστυνομία και πυροσβεστική

Σύμφωνα με την αστυνομία, σε ολόκληρη την Κύπρο πέφτουν βροχές και καλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Επίσης, η αστυνομία καλεί τους πολίτες αν διατηρούν είτε στην ταράτσα είτε στην αυλή τους, υποστατικά που δεν είναι ασφαλισμένα, να τα μετακινήσουν για αποφυγή τραυματισμών ή ζημιών.

Τόσο η αστυνομία, όσο και η πυροσβεστική υπηρεσία βρίσκονται σε ετοιμότητα για τυχόν προβλήματα που ενδεχομένως να δημιουργηθούν λόγω της κακοκαιρίας.

 

Θερμοκρασία και πρόβλεψη για επόμενες μέρες

Η θερμοκρασία στη Λευκωσία θα ανέλθει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 11 στα παράλια και στους μείον δύο βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

 

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες, ενώ παροδικά αναμένεται να πέσουν χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί, αρχικά πολύ ισχυροί μέχρι σφοδροί, 6 με 7 μποφόρ και αργότερα ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι κυματώδης μέχρι πολύ κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 7 στα παράλια και στους μείον τέσσερις βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Τοπικά αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.
Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ χιονόνερο ή ελαφρά χιονόπτωση είναι πιθανόν να σημειωθεί και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες και πολύ ισχυρούς ανέμους, ενώ αναμένεται χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Το Σάββατο ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες και χιονόπτωση στα ορεινά και πιθανόν στα ημιορεινά, ενώ σταδιακά αναμένεται βελτίωση του καιρού. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ