Home Uncategorized “Πληγωμένη” αλλά πάντα… Βραζιλία!

“Πληγωμένη” αλλά πάντα… Βραζιλία!


Η Βραζιλία επιθυμεί να συνεχίσει την παράστασή της ακόμη και χωρίς τον Νεϊμάρ .

Δίχως το είδωλό της αντιμετωπίζει απόψε στο Μπέλο Οριζόντε τη Γερμανία με έπαθλο μία θέση στο μεγάλο τελικό της Κυριακής.

Ο Νεϊμάρ έσπασε ένα σπόνδυλο, χαμηλά στην πλάτη, στη διάρκεια του αγώνα με την Κολομβία για τα προημιτελικά. Χάνει την υπόλοιπη διοργάνωση. Αυτός ο τραυματισμός εξακολουθεί να αποτελεί κύριο θέμα συζήτησης για τους Βραζιλιάνους περισσότερο κι από τον ημιτελικό με τη Γερμανία. Έστω κι αν επιθυμούν διακαώς την πρόκριση στον τελικό και την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου για έκτη φορά στην ιστορία τους.

«Δεν θα είμαι σε θέση να τους ενισχύσω. Να εκπληρώσουμε όλοι μαζί το όνειρο της κατάκτησης του Παγκόσμιου τίτλου. Θα είμαι κοντά τους ηθικά κι είμαι σίγουρος πως στο τέλος θα πανηγυρίσουμε εμείς.» είχε δηλώσει ο Βραζιλιάνος άσος σχεδόν αμέσως μετά τον τραυματισμό του.

Σε αυτό το μουντιάλ η κάθε ομάδα είχε το είδωλό της. Από τα μεγαλύτερα του τουρνουά ήταν αυτός, ο Πορτογάλος Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Αργεντίνος Λιονέλ Μέσι.

Υπήρξε δημιουργός κι εκτελεστής (4 γκολ). Εμψυχωτής των προσπαθειών της. Το κενό του δυσαναπλήρωτο. Από τη μια δεν απουσιάζει Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής τόσο ποιοτικός όσο αυτός. Από την άλλη, οι απλοί αντικαταστάτες του όπως οι Φρεντ και Χουλκ δεν έχουν προσφέρει ακόμη ούτε τα στοιχειώδη. Τουλάχιστον το θέμα αυτό πονοκεφάλιασε – κι εξακολουθεί –  καθημερινά τον Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Αλλάζει συστήματα, παίκτες, αναζητά με κάθε τρόπο την ιδανικότερη λύση εν όψει του σημαντικού αγώνα εναντίον της Γερμανίας.

Ξέρει πολύ καλά, πως οι Γερμανοί επωφελούνται πάντα από τις αδυναμίες των αντιπάλων και πως δεν συγχωρούν εύκολα τα λάθη. Για το λόγο αυτό επιθυμεί να παρατάξει την άψογη ομάδα, απόψε, εναντίον τους.

Να ήταν μόνον ο Νεϊμάρ κάτι μπορούσε να γίνει. Αλλά θα λείψει και ο Τιάγκο Σίλβα. Ο αρχηγός της σελεσάο είναι τιμωρημένος και σίγουρα η απουσία του στο κέντρο της άμυνας θα είναι αισθητή. Πολλοί τη θεωρούν πιο σοβαρή κι από αυτή του Νεϊμάρ, καθώς ο Τιάγκο Σίλβα δεν ήταν μόνον ο ηγέτης, αμυντικά , αλλά και μια απειλή όταν έβγαινε μπροστά για τις στημένες μπάλες.

 

Δώδεκα χρόνια πριν η Βραζιλία νικούσε 2-0 τη Γερμανία και έπαιρνε τον Παγκόσμιο τίτλο. Είναι, άλλωστε, και η μοναδική αναμέτρησή τους στην ιστορία του μουντιάλ. Όμως πρόκειται για σκληρό καρύδι. Πολύπειρη ομάδα που τη διακρίνει το πείσμα και η ψυχρότητα. Εμφανίζεται για 13η φορά σε ημιτελικά, έχει επτά παρουσίες σε τελικό και τρεις κατακτήσεις του τροπαίου.

 

Εφέτος δεν πάει καλά αμυντικά. Ο Γιόακιμ Λεβ πειραματίζεται στην οπισθοφυλακή. Κάνει αλλαγές. Πήρε τον αρχηγό Φίλιπ Λαμ από τα άκρα της και του έδωσε ρόλο αμυντικού μέσου. Τα κενά τεράστια. Χάος η κατάσταση. Οπισθοχώρησε ο Λαμ, βελτιώθηκε μερικώς το πρόβλημα.

Δηλαδή ο Λαμ στην άμυνα κι ο Περ Μέρτεσακερ στον πάγκο η Γερμανία – εναντίον της Γαλλίας, στα προημιτελικά –  ήταν τόσο καλή και αποδοτική όσο στην πρεμιέρα με τη Πορτογαλία. Το δίδυμο των Σβαϊνστάιγκερ και Χεντίρα  σε ρόλο αμυντικών μέσων  σε συνδυασμό με τον Λαμ στη θέση του, ως δεξιός αμυντικός καθιστούν ποιοτικότερα τα «Πάντσερ».

 

Ο Λεβ είναι ομοσπονδιακός τεχνικός της Γερμανίας από το 2006. Από τότε μέχρι σήμερα η Γερμανία είναι παρούσα σε κάθε ημιτελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. «Από αγώνα σε αγώνα γινόμαστε καλύτεροι.» ανέφερε ο Γερμανός προπονητής.

Αντίπαλος της στον τελικό – αν περάσει – θα είναι η Αργεντινή ή η Ολλανδία (το ζευγάρι του άλλου ημιτελικού).

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Η παράδοση είναι σαφώς υπέρ της Βραζιλίας. Σε 21 παιχνίδια έχει 12 νίκες, έναντι τεσσάρων της Γερμανίας και πέντε ισοπαλιών. Τα τέρματα 39-24 υπέρ της Βραζιλίας.

Για το παγκόσμιο κύπελλο: Γερμανία – Βραζιλία 0-2 (2002. Γιοκοχάμα. Τελικός. Ρονάλντο 67΄, 79΄). Η Βραζιλία αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια για πέμπτη φορά στην ιστορία της. Ο Ρονάλντο είχε αναδειχθεί κορυφαίος παίκτης του αγώνα και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 8 γκολ. Ο Σκολάρι ήταν και τότε τεχνικός της Βραζιλίας. Με τρεις κεντρικούς αμυντικούς (Εντμίλσον, Λούσιο και Ρόκε Ζούνιορ πήρε το τρόπαιο). Στον τελικό επέλεξε το 3-4-2-1 και νίκησε κατά κράτος το 3-5-2 του Ρούντι Φέλερ.

Από το 2002 μέχρι σήμερα στη σημερινή Βραζιλία πλην του Σκολάρι δεν υπάρχει κανένας άλλος. Αντίθετα η Γερμανία έχει διατηρήσει ακόμη στην ομάδα τον επιθετικό Μίροσλαβ Κλόζε, που ψάχνει ένα γκολ, στα τελευταία δύο παιχνίδια, για να γίνει πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία των μουντιάλ. Ήδη, εφέτος ισοφάρισε τον Ρονάλντο.

 

ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

Από τους 23 Βραζιλιάνους οι δύο παίζουν πολλά χρόνια με Γερμανικές ομάδες. Πρόκειται για το βασικό αμυντικό μέσο Λουίς Γκουστάβο, ο οποίος ανήκει στο έμψυχο δυναμικό της Βόλφσμπουργκ από το 2013, ενώ παλιότερα έπαιξε για δύο χρόνια στην Μπάγερν και για άλλα τέσσερα στη Χόφενχάιμ. Γερμανοαναθρεμμένος για μια γεμάτη επταετία. Αργότερα έγινε διεθνής (2011) με τη Βραζιλία. Κάλλιστα θα μπορούσε να ανήκε στην εθνική ομάδα της Γερμανίας.

Ο έτερος είναι ο κεντρικός αμυντικός Ντάντε, πιθανός αντικαταστάτης του Τιάγκο Σίλβα στην καρδιά της άμυνας.

Από το 2009 έως το 2012 ανήκε στην Γκλάντμπαχ κα μέχρι σήμερα παίκτης της Μπάγερν. Έγινε κι αυτός διεθνής (2013) με τη Βραζιλία, αρνούμενος τη Γερμανική πρόταση.

ΓΗΠΕΔΟ: Εστάδιο Μινεϊράο, Μπέλο Οριζόντε

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μάρκο Ροντρίγκες (Μεξικό)

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 23:00 – ΡΙΚ

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr