Home Uncategorized Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Το SDA νικητής των εκλογών

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Το SDA νικητής των εκλογών

sdabosnia


Το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) είναι νικητής των χθεσινών γενικών εκλογών στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Βοσνίας (SDP BiH) ο μεγαλύτερος ηττημένος από τα κόμματα που έχουν τη στήριξη κυρίως Μουσουλμάνων ψηφοφόρων.

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα που έλαβαν τα κόμματα με σερβικό ή κροατικό πρόθεμα δείχνουν βαθύ διχασμό των Σέρβων και Κροατών ψηφοφόρων.

“Το SDA είναι αναμφισβήτητος νικητής αυτών των εκλογών” δήλωσε στο Σαράγεβο ο πρόεδρος του SDP BiH, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια, εκφράζοντας την ετοιμότητα του κόμματός του να συνεργαστεί στη μεταβίβαση της εξουσίας.

Ταυτόχρονα, κάλεσε το SDA να συγκροτήσει το συντομότερο δυνατό νέα κυβέρνηση, ώστε το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς αναμονή για συμφωνίες συνεργασίας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο αρχηγός του SDA, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς ανακοίνωσε τη νίκη του κόμματός του πριν από την παραδοχή της ήττας από τον Λαγκούμτζιγια.

Τόνισε ακόμη ότι αναμένει τα τελικά αποτελέσματα να επιβεβαιώσουν το SDA ως το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό κόμμα τόσο σε επίπεδο Βοσνίας – Ερζεγοβίνης όσο και σε επίπεδο Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

Τη συμμετοχή τους στη μελλοντική κυβέρνηση προβλέπουν επίσης το Δημοκρατικό Μέτωπο (DF) του Ζέλικο Κόμσιτς και η Συμμαχία για το Καλύτερο Μέλλον του Φαχρουντίν Ράντονσιτς.

Και οι δύο, χθες, σε δηλώσεις τους υποστήριξαν ότι τα κόμματά τους καταλαμβάνουν την πρώτη και δεύτερη θέση στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία, αλλά πρέπει να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα για να διευκρινιστεί, αν βιάστηκαν να προβούν σε δηλώσεις.

Ο πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ BiH) Ντράγκαν Τσόβιτς ανέφερε ότι η νίκη του έναντι του αντιπάλου του υποψήφιου της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης 1990 Μάρτιν Ραγκούζ στη μάχη για την εκπροσώπηση των Κροατών στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας είναι συντριπτική και σηματοδοτεί το τέλος των συναλλαγών με τα κροατικά συμφέροντα.

“Είναι μία συντριπτική νίκη και ισχυρό μήνυμα, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη δέσμευση” είπε ο κ. Τσόβιτς, προσθέτοντας ότι σε περιοχές, όπου ζουν κυρίως Κροάτες, νίκησε με ποσοστό 75%. Ανήγγειλε γρήγορα βήματα, ώστε να μην καθυστερήσει η δημιουργία κυβέρνησης, αλλά δεν ανέφερε αν τα κόμματα με κροατικό πρόθεμα μπορούν να έρθουν πιο κοντά και να σχηματίσουν συνασπισμό.

Ο Μάρτιν Ραγκούζ στις πρώτες του δηλώσεις είπε ότι περιμένει το τελικό αποτέλεσμα και ότι η Κροατική Δημοκρατική Ένωση 1990 είναι πολιτικός παράγοντας που δεν μπορεί να προσπεραστεί.

Η ψηφοφορία στη Σερβική Δημοκρατία απέδειξε ότι το εκλογικό σώμα είναι διχασμένο σε δύο μέτωπα- ένα με επικεφαλής τη Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) του Μίλοραντ Ντόντικ και την ενωμένη αντιπολίτευση με επικεφαλής το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS).

Η εκπρόσωπος της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών για την τριμερή προεδρία της Βοσνίας, νυν πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς έχει διαφορά μόλις 1000 ψήφων από τον αντίπαλο της υποψήφιο της αντιπολίτευσης Μλάντεν Ίβανιτς.

Με καταμετρημένο το 66% των ψήφων, ο Μίλοραντ Ντόντικ προηγείται του Όγνιεν Τάντιτς από το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα με διαφορά 4%.

Πηγή: real.gr