Home Uncategorized Ρουμανία: Υπόσχεται μάχη κατά της διαφθοράς ο νέος πρόεδρος

Ρουμανία: Υπόσχεται μάχη κατά της διαφθοράς ο νέος πρόεδρος

roumaniavsdiafthroa


Μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην πολιτική είναι έτοιμος να δώσει ο νικητής του χθεσινού β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία Κλάους Γιοχάνις.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Γιοχάνις ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι ως δήμαρχος (της πόλης Σιμπίου) έμαθε “πώς να ενεργοποιεί ανθρώπους και να αναπτύσσει διάφορα πρότζεκτ”, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Κλάους Γιοχάνις χρησιμοποίησε ως βάση της προεκλογικής του εκστρατείας την υπόσχεση ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, διατρανώνοντας, μάλιστα, πως κανείς δεν θα μπορέσει να οχυρωθεί πίσω από την πολιτική.

“Η μάχη κατά της διαφθοράς πρέπει να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να υπάρχει ασυλία από τη δίωξη για πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής του κράτους” τόνισε.
Στη συνέντευξή του στο DPA, ο κ. Γιοχάνις παραδέχεται ότι το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διαφθοράς παραμένει και πως ακόμη και το κόμμα του, το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) δεν είναι άτρωτο απ’ αυτήν.

“Υπάρχουν διεφθαρμένοι πολιτικοί σε κάθε κόμμα- και στο δικό μου κόμμα, επίσης. Δεν θα προσπαθήσω, ωστόσο, να το καλύψω αυτό κι είναι εκείνο που θα πρέπει να αλλάξουμε. Όλα τα κόμματά μας χρειάζονται να αναμορφωθούν” τόνισε.|

Αυτό, πρόσθεσε, θα βοηθήσει τη Ρουμανία να ενσωματωθεί περαιτέρω στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία εντάχθηκε το 2007.
Ένα από τα αποτελέσματα – κλειδιά μιας ισχυρότερης έννομης τάξης, σύντομα, θα είναι η ένταξη της χώρας στη ζώνη του Σένγκεν, σημείωσε ο κ. Γιοχάνις, ο οποίος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρουμανία στην εφαρμογή της έννομης τάξης αποτελούν απόδειξη ότι εντάχθηκε πολύ πρώιμα στην ΕΕ.

“Αυτό είναι λάθος. Φανταστείτε τώρα, στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, τι θα είχε συμβεί εάν η Ρουμανία δεν είχε ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δεν θα ήμασταν πουθενά” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος έχει γερμανικές ρίζες, εντάχθηκε στο PNL το 2013 και αναδείχθηκε πρόεδρός του την τρέχουσα χρονιά.
Εδώ και 14 χρόνια είναι δήμαρχος Σιμπίου, έχοντας κερδίσει σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και μάλιστα με πλειοψηφία δύο τρίτων. Στο μεταξύ, το Σιμπίου έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο επενδυτικό προορισμό στη Ρουμανία.

ΠΗΓΗ: real.gr