Home Uncategorized Στις κάλπες οι Αμερικανοί – «Μάχη» για την Γερουσία

Στις κάλπες οι Αμερικανοί – «Μάχη» για την Γερουσία

useelection


Στις κάλπες προσέρχονται από το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) οι Αμερικανοί, για τις ενδιάμεσες εκλογές οι οποίες θα καθορίσουν το ποιος θα έχει τον έλεγχο του Κογκρέσου μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι Ρεπουμπλικάνοι μπήκαν στην μάχη έχοντας ήδη υπό τον έλεγχό τους την Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ χρειάζονται μόλις έξι έδρες προκειμένου να έχουν την πλειοψηφία και στη Γερουσία.

Από την άλλη πλευρά, οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να ισορροπήσουν την πτώση που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα. Πολιτικοί αναλυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα αυξήσουν αισθητά την δύναμή τους, παρά την βελτίωση που παρουσιάζει η αμερικανική οικονομία.

Με βάση τη σημερινή σύνθεση στα δυο νομοθετικά σώματα, όπως προέκυψε από τις προηγούμενες εκλογές, οι Δημοκρατικοί κατέχουν 53 έδρες στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι 45, ενώ 2 έδρες κατέχουν ανεξάρτητοι. Στη Βουλή, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 234 έδρες, οι Δημοκρατικοί 199 και 2 έδρες είναι κενές.

Πολλά στελέχη από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων έχουν χαρακτηρίσει τις ενδιάμεσες εκλογές που βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ ως «ένα δημοψήφισμα για τον Μπαράκ Ομπάμα». Οι Δημοκρατικοί πάντως, αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους, έστω και την ύστατη στιγμή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε την Κυριακή: «Αρπάξτε όποιον γνωρίζετε, πείστε τους να ψηφίσουν, μην μείνετε σπίτι, μην αφήσετε κανέναν άλλο να επιλέξει το μέλλον σας».

«Σύμμαχος» το Twitter

«Φωτιά» έχει πάρει σήμερα και το Twitter, με τους αμερικανούς πολιτικούς κυρίως να προτρέπουν τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό: «Ο καλύτερος τρόπος ώστε να ωριμάσουμε ως χώρα, είναι να συμμετέχουμε όλοι. Μην ξεχάσετε να ψηφίσετε».

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν έγραψε: «Σήμερα διακυβεύονται πολλά. Βρείτε χρόνο να ψηφίσετε».

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ έγραψε στο Twitter: «Οι Αμερικανοί πολίτες θέλουν από εμάς να επικεντρωθούμε στις προτεραιότητές τους, όχι στις προτεραιότητες της Ουάσιγκτον.

ΠΗΓΗ: real.gr