Home Uncategorized Όταν η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο!

Όταν η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο!

aekpartizan


Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το ιστορικό παιχνίδι της ΑΕΚ στο βομβαρδισμένο Βελιγράδι. Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Απριλίου του 1999, όταν η ΑΕΚ κατόπιν ενεργειών του Δημήτρη Μελισσανίδη ταξίδεψε στο Βελιγράδι μέσω Βουδαπέστης για να συμμετάσχει “στο παιχνίδι της Ειρήνης” ή “στο παιχνίδι κατά του πολέμου”! Οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί στην πρωτεύουσα της Σερβίας αλλά και σε άλλους επιλεγμένους στόχους είχαν ξεκινήσει από τις 24 Μαρτίου και κράτησαν συνολικά 78 μέρες!

Όπως προαναφέραμε την απόφαση για το συγκεκριμένο ταξίδι την είχε πάρει ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος αδιαφόρησε για την αντίθετη άποψη της Enic, η οποία ήταν η εταιρεία που είχε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Οι παίκτες το έμαθαν την Πρωταπριλιά από τον τότε τιμ μάνατζερ της ομάδας και νυν Υπεύθυνο του ποδοσφαιρικού τμήματος, Βασίλη Δημητριάδη.

Αρχικά θεώρησαν ότι ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο και μέχρι να αντιληφθούν ότι δεν πρόκειται περί πλάκας, έκαναν χαβαλέ. Μετά επικράτησε “παγωμάρα”… Κάποιοι εξέφρασαν εντός των τειχών τις αντιρρήσεις τους, όμως ο πρώτος που συμφώνησε χωρίς δεύτερη σκέψη, ήταν ο Ντέμης Νικολαΐδης. «Φυσικά και θα πάμε. Όλοι υπέρ των Σέρβων και κατά του ΝΑΤΟ. Πάντως δεν είναι “παίξε γέλασε” και δεν μπορούν να υποχρεωθούν με το ζόρι οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ να πάνε. Και είναι ανθρώπινο και φυσιολογικό αυτό», ανέφερε το ρεπορτάζ της εποχής πως έλεγε ο Ντέμης…

Στο θρυλικό ταξίδι το οποίο ξεκίνησε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 5 το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, πήραν μέρος συνολικά 154 άτομα, εκ των οποίων τα 26 ήταν μέλη της ομάδας της ΑΕΚ. Η αποστολή διανυκτέρευσε στη Βουδαπέστη και τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης οι 154 επιβιβάστηκαν σε 4 πούλμαν και ξεκίνησαν το ταξίδι προς το σερβικό έδαφος. Αρχικά πέρασαν από τη Σουμποντίτσα, στη συνέχεια από το Νόβισαντ και το μεσημέρι αφίχθησαν στο Βελιγράδι.

stopwar

Την ημέρα του αγώνα, τη Μεγάλη Τετάρτη του 1999 η Παρτιζάν υποδέχθηκε την ΑΕΚ με δυο συνθήματα στους φωτεινούς πίνακες του γηπέδου: “Θερμά ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό” και “Σταματήστε τον πόλεμο”. Στις εξέδρες του γηπέδου της ομάδας του Βελιγραδίου βρίσκονταν περίπου 25.000 Σέρβοι. Από τα μεγάφωνα ακούγονταν τραγούδια του Γιώργου Νταλάρα, συνθήματα υπέρ της ΑΕΚ και της Ελλάδος και κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μπιλ Κλίντον.

Οι 22 παίκτες μπήκαν στο γήπεδο κρατώντας ένα τεράστιο πανό: “ΝΑΤΟ SΤΟP ΤΗΕ WΑR, SΤΟP ΤΗΕ ΒΟMΒΙΝG”. Το παιχνίδι είχε διάρκεια μόλις 58′ καθώς διεκόπη εξαιτίας της εισβολής του κόσμου που όρμηξαν στους παίκτες και των δύο ομάδων, τους αγκάλιασαν, τους φίλησαν, τους ευχαρίστησαν, τους πήραν κομμάτια από τις φανέλες με το στόχο και το ερωτηματικό με το μεγάλο “γιατί” στο στήθος. Για την ιστορία το σκορ σε εκείνο το χρονικό σημείο ήταν ισόπαλο με 1-1. Το σκορ είχε ανοίξει ο Κέζμαν στο 13′, αλλά ο Ζουμπούλης είχε ισοφαρίσει στο 26’…

demisniko

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Παρτιζάν (Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ιλιτς, Βλ. Ιβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν

ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσίδης (29’ Μιχαηλίδης – 40’ Κουρκούνας), Κοπιτσής (40’ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς (42’ Καψής), Τσέκολι (45’ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32’ Κασάπης), Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.

Παγκόσμιος θαυμασμός και υπόκλιση στο μεγαλείο

Την επόμενη μέρα ο θαυμασμός ήταν παγκόσμιος. Η “Marca”, είχε γράψει: “Απίστευτο! Μια ελληνική ομάδα πήγε να παίξει ποδόσφαιρο στα χαρακώματα!”. Η γερμανική Bild ανέφερε: “Η ΑΕΚ πήγε να παίξει εναντίον της Παρτιζάν, με το σύνθημα έξω ο πόλεμος από τη Γιουγκοσλαβία”. Όσο για την ιταλική Gazzetta, τόνιζε: “Παιχνίδι-παρένθεση στον πόλεμο με ειρηνευτικό χαρακτήρα”

Όμως ιδιαίτερη αξία έχουν τα πρωτοσέλιδα των σερβικών εφημερίδων: Η «Πολίτικα» του Βελιγραδίου αναφερόμενη στο ματς είχε τίτλο: «Νικήσαμε τον πόλεμο δίπλα στους Έλληνες ήρωες», ενώ η «Μπόρμπα» έγραφε: «Είναι Έλληνες και παραμένουν ήρωες». Η “Sport” ανέφερε: «Αδέλφια με αδέλφια, κόντρα στον πόλεμο», ενώ η “Sportski Zurnal” είχε τίτλο: «Ανάσανε η ειρήνη».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν και οι δηλώσεις των προσώπων που είτε βρέθηκαν εκείνο το μεσημέρι στο Βελιγράδι, ήταν θέλησαν να ευχαριστήσουν την ΑΕΚ για την κίνησή της.

Δημήτρης Μελισσανίδης:  «Είμαι συγκινημένος. Αυτά που ζω είναι δύσκολο να περιγραφούν με ακρίβεια. Όλη η Γιουγκοσλαβία άνοιξε την αγκαλιά της και μας υποδέχθηκε με τη φράση “Είσαστε αδέλφια μας”. Έκλαιγαν στους δρόμους ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες. Μου έκαναν εντύπωση τα παιδιά. Βγήκαν από τα καταφύγια και ήρθαν στο γήπεδο. Μας ζητούσαν σημαίες της ΑΕΚ, μας έσφιγγαν τα χέρια, έκλαιγαν, μας έλεγαν ότι έγιναν οπαδοί της ΑΕΚ. Σίγουρα η ΑΕΚ έδωσε την ψυχή της, ένωσε τους χτύπους της καρδιάς της με τους δοκιμαζόμενους φίλους μας Γιουγκοσλάβους. Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε».

Λευτέρης Παπαδόπουλος (ποιητής-δημοσιογράφος): “Η ΑΕΚ έχει παράδοση σε τέτοιους αγώνες. Οι Σέρβοι περνούν δύσκολες ώρες και οι “ενωσίτες” έχουν επιπλέον λόγους να τους καταλαβαίνουν και να νιώθουν αλληλεγγύη. Η ΑΕΚ δημιουργήθηκε από πρόσφυγες”.

Μανώλης Γλέζος: “Μετά το 40′-41′, πρώτη φορά οι Έλληνες ομόθυμα στο πλευρό ενός λαού. Έχω γίνει πλέον φανατικός οπαδός της ΑΕΚ”.

Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς (προπονητής τότε της Παρτιζάν): “Είμαι πολύ συγκινημένος. Οι Έλληνες είναι φίλοι μας, αλλά από σήμερα είναι αδέλφια μας. Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτό που έκανε η ΑΕΚ”.

Ίλια Ίβιτς (ποδοσφαιριστής τότε του Ολυμπιακού): “Ήθελα και εγώ να πάω στο Βελιγράδι, αλλά δεν μπορούσα λόγω υποχρεώσεων. Μπράβο στην ΑΕΚ για αυτή την ειρηνική της αποστολή. Η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα και οι άνθρωποι της σκέφτονται σωστά”.

Ντράγκαν Σάκοτα: “Ένιωσα μεγάλη συγκίνηση όταν είδα τους συμπατριώτες μου να φωνάζουν συνθήματα ευγνωμοσύνης προς τον ελληνικό λαό και την ΑΕΚ. Η ΑΕΚ αξίζει το Νόμπελ ειρήνης”.

Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς: “Με κάνατε υπερήφανο για ακόμα μια φορά που φόρεσα τη φανέλα της ΑΕΚ”.

Οι 154 που έγραψαν ιστορία

Στην 154μελή αποστολή συμμετείχαν 16 ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και συγκεκριμένα οι: Ατματσίδης, Μιχαηλίδης, Καλιτζάκης, Κατσαβός, Ζουμπούλης, Κωστένογλου, Κοπιτσής, Καψής, Μαλαδένης, Ζήκος, Νικολαίδης, Κασάπης, Μπαμπούνσκι, Σαβέβσκι, Τσέκολι και (ο νυν τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ) Μιλοβάνοβιτς, αλλά και 2 ήταν ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα (!). Οι Σπ. Χατζής και Ν. Κουρκούνας. Στο Βελιγράδι δεν είχαν ταξιδέψει για διάφορους λόγους οι: Ρε, Σέμπουε, Μέντες, Γκρέταρσον, Μπατίστα, Μάρκος, Λάκης, Βάιος Καραγιάννης και Πάσσιος.

Τη διοίκηση της ΑΕΚ εκπροσωπούσαν οι Κ. Γενεράκης, Δ. Μελισσανίδης, Π. Στάθης, Μ. Αγγελόπουλος και Ν. Στράτος, ενώ παρόντες ήταν και αρκετοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων οι: Γιώργος Κατσιφάρας, Μανόλης Γλέζος, Θόδωρος Κασσίμης, Νικήτας Κακλαμάνης, Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος (βουλευτής επικρατείας ΠΑΣΟΚ), Παναγιώτης Γρετζελιάς (δήμαρχος Ν. Φιλαδελφείας), Στέλιος Λανδράκης (δήμαρχος Γλυφάδας).

Στο “αεροπλάνο της ειρήνης” είχαν επιβιβαστεί επίσης οι: Σοφία Σακοράφα, Αλέξης Κούγιας, Μίλτος Παπαποστόλου, Αντώνης Αντωνιάδης, Δημήτρης Μουρίκης (ΕΠΟ), Τάκης Ανδριάς (ΕΠΟ) Γιάννης Κανάκης (παλαίμαχος), Μίλτος Βεντούρης (Πρόεδρος Ενωσης Δικαστικών Υπαλλήλων), Γιάννης Βούρος (ηθοποιός), Πασχάλης Τσαρούχας (ηθοποιός), Αντώνης Καλογιάννης (τραγουδιστής), πολλοί δημοσιογράφοι και φίλαθλοι της ΑΕΚ.

 

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr