Στην Ομάδα Προσφύγων που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 με 10 αθλητές από χώρες όπως η Συρία και το Νότιο Σουδάν απονεμήθηκε το βραβείο Laureus για την «αθλητική έμπνευση». Σε συνέντευξη Τύπου στο Μονακό, η παλιά δρομέας της Κένυας και «ψυχή» της Ολυμπιακής ομάδας των προσφύγων, Τέγκλα Λορούπε, δήλωσε:
«Αυτό το βραβείο είναι για τους 65.400.000 εκτοπισμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δεν μπορούν να πάνε στα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων. Κάθε ένα από τα 10 εμπνευσμένα άτομα στην ομάδα μας έχει θριαμβεύσει πάνω από τις αντιξοότητες και υπέμεινε αφάνταστη ταλαιπωρία για να πάρει θέση στην γραμμή εκκίνησης».
Οι πρόσφυγες με καταγωγή από τη Συρία, το Κονγκό, την Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν έστειλαν πολλά μηνύματα με την συμμετοχή τους στο Ρίο, όπου πήραν μέρος στα αθλήματα του στίβου, της κολύμβησης και του τζούντο.
Ένας από αυτούς που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου στο Μονακό ήταν ο Σύρος κολυμβητής, Ραμί Ανίς, ο οποίος έκανε το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα μετά την φυγή από το Χαλέπι, που είναι η γενέτειρά του, και τελικά έφθασε στο Βέλγιο.
«Ο αθλητισμός δίνει σε όλους μια ευκαιρία και ό,τι συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο έδειξε στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν το πρόβλημα και το φόβο στη ζωή τους ότι υπάρχει ελπίδα» είπε ο Ραμί Ανίς.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, πάντως, δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα στείλει ομάδα προσφύγων και στο Τόκιο το 2020.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες κατέφυγαν στην Ευρώπη το 2016, ενώ εκατομμύρια άλλοι στεγάζονται σε καταυλισμούς σε χώρες σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να ξεφύγουν από πολέμους ή ένοπλες συγκρούσεις στις χώρες τους.