Σχέδιο κανονισμού θέσπισαν πρόσφατα οι γερμανικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο θα επιβάλλονται πρόστιμα έως 50 εκατομμύρια ευρώ στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που θα αποτυγχάνουν να διαγράφουν αναρτήσεις ρητορικής μίσους ή ψευδείς ειδήσεις από τις πλατφόρμες τους.
Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times, ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μαας δήλωσε πρόσφατα ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν κάνουν αρκετά για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους ή των ψευδών ειδήσεων που αναρτώνται από τους πελάτες τους.
«Το ποσοστό του εγκληματικού περιεχομένου που διαγράφεται είναι πολύ μικρό και η διαγραφή δεν είναι άμεση», δήλωσε ο ίδιος ενώπιον δημοσιογράφων.
Στον κανονισμό περιγράφεται η αυξανόμενη ανησυχία εντός των πολιτικών κύκλων σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι ψευδείς ειδήσεις και η ρητορική μίσους στις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στη Γερμανία μέσα στο τρέχον έτος. Οι ανησυχίες αφορούν στον τρόπο με τον οποίο το περιεχόμενο παραπληροφόρησης μπορεί να επηρεάσει την γνώμη των πολιτών, όπως παραδείγματος χάριν είχε γίνει με την ψευδή είδηση ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει η FT στο δημοσίευμά της.
Ωστόσο, ορισμένοι στη Γερμανία εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους σχετικά με το θέμα. Για παράδειγμα, ο γερμανικός σύνδεσμος ψηφιακού εμπορίου, BitKom, έχει τοποθετηθεί επί του θέματος υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε απαίτηση από τις πλατφόρμες να διαγράφουν τέτοιου είδους δημοσιεύσεις εντός 24 ωρών από τις δισεκατομμύρια που διαχειρίζονται ημερησίως «είναι απλά αδύνατο να εφαρμοστεί σε λειτουργικό επίπεδο» και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε έναν «μόνιμο μηχανισμό λογοκρισίας».