Πρόσωπα φωτισμένα από χαρά, απαλλαγμένα, για λίγο, από τη στενάχωρη καθημερινότητά τους που αφορά την επιβίωση σε ξένους τόπους, μακριά από δικούς τους ανθρώπους. Λαχτάρα για παιχνίδι, ομαδικό πνεύμα και έξαλλοι πανηγυρισμοί στην επίτευξη των πολλών τερμάτων τους! Το σκηνικό συνέθεσαν αγόρια προσφυγόπουλα διαφόρων ηλικιών και καταγωγής, που φιλοξενούνται στον ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων «Αρσις», στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, τα οποία βρέθηκαν σήμερα σε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου με αντιπάλους φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Παιχνίδι που υλοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ και η διεξαγωγή του αποτέλεσε «Πρωτοβουλία των φοιτητών, στο πλαίσιο δράσεων του Πανεπιστημίου», όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο Γιώργος Δογάνης, καθηγητής αθλητικής ψυχολογίας στη σχολή Επιστημών και Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Πρόσθεσε αναφέροντας: «Είναι παρήγορο και ευχάριστο που η ιδέα ήταν των φοιτητών. Στο σύνολο των δράσεων του Πανεπιστημίου, τα πιο πολλά είναι με βάσει πρωτοβουλίες των φοιτητών. Η σημερινή εκδήλωση είναι ένα εναρκτήριο… λάκτισμα, ώστε να μπορούμε να δεχόμαστε εδώ οργανωμένα ανθρώπους που θέλουν να εκφραστούν με τον αθλητισμό. Αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε με το Πανεπιστήμιο, το προσφέρουμε σε υπέρμετρο βαθμό. Θα μπορούσαμε, επίσης, να δεχτούμε για το Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα ομάδα προσφύγων. Δεν ξέρω αν είναι εφικτό να το κάνουμε, γιατί όχι όμως, τι μας εμποδίζει;».
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, με τη σειρά του, επισήμανε: «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, από την αρχή της ροής προσφύγων στη χώρα μας, στάθηκαν στο πλευρό τους. Σήμερα έχουμε την αρχή μιας νέας πρωτοβουλίας από τους φοιτητές για να αναδειχτεί το πρόβλημα και να δοθεί διέξοδος στα παιδιά που βρίσκονται στα κέντρα φύλαξης. Το Πανεπιστήμιο, που είναι ανοικτό σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, καταγωγής, είναι ένας χώρος που οι νέοι έρχονται κοντά, ανταλλάσουν ιδέες, δημιουργούνται δεσμοί και καλύτερη κατανόηση μεταξύ των λαών. Είναι χώρος που ανέκαθεν πρέσβευε την ειρήνη και τη συνεργασία και επιτελεί το ρόλο του με εκδηλώσεις σαν τη σημερινή».
Για τον ενθουσιασμό των προσφυγόπουλων για το φιλικό μίλησε εμφατικά η Βασιλική Καψάλη, ψυχολόγος στη δομή που φιλοξενεί τα παιδιά στη Σίνδο. «Η υποδοχή του νέου για το παιχνίδι έγινε με χαρά και ενθουσιασμό. Αρέσει πολύ στα παιδιά το να μπορούν να εντάσσονται σε κομμάτια της κοινωνίας. Το ποδόσφαιρο, δε, είναι κοινό παγκοσμίως, μιλάει γι’ αυτό από μόνη της η… γλώσσα του σώματος. Εδώ βλέπετε παιδιά από 13 ως 17 ετών που ήρθαν στη χώρα μας κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες, χωρίς τους γονείς τους, χωρίς άλλη οικογένεια και μένουν στη χώρα περιμένοντας κάποια επανένωση». Κατέληξε τονίζοντας: «Ενδιαφέρει περισσότερο τα παιδιά, ας μη γελιόμαστε, η πορεία τους στη ζωή, τι θα γίνει με τις υποθέσεις τους, τα χαρτιά τους, τις οικογένειές τους. Το να «χρωματίζουμε», ωστόσο, την καθημερινότητά τους με όμορφες… πιτσιλιές δραστηριοτήτων, ενέργειας, αγκαλιάς, είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά είναι πολύ σημαντικό!».
Το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι ήταν συναρπαστικό, με ζωντάνια, πολλές χαρούμενες φωνές και χειροκροτήματα. Οι ομάδες, στην ολοκλήρωση του ματς, βρέθηκαν ισόπαλες με σκορ 5-5. Οι φοιτητές αναδείχτηκαν, τελικά, νικητές στη διαδικασία των πέναλτι…
εικόνες: dailythess.gr / πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ