Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Οικοδόμημα χωρίς προσανατολισμό

Οικοδόμημα χωρίς προσανατολισμό

ag2-ethnikos-omonoia-b (60)


Περίπου όπως την πιο πάνω φωτογραφία βλέπουμε το μέλλον μας, αν συνεχίσουμε να αγνοούμε την πραγματικότητα: σκοτεινό. Και μόνο τυχαίο δεν είναι που το σκοτεινό Δάσος έβγαλε για άλλη μια φορά μαζεμένες τις αδυναμίες μας αγωνιστικές και μη αγωνιστικές. Χάρη μας κάνει κατακρίβιαν το Δασάκι εδώ και χρόνια, αλλά τα λέμε, αντί να κάνουμε τα αυτονόητα πειραματιζόμαστε, αποτυγχάνουμε και δοκιμάζουμε ξανά με τον ίδιο τρόπο νομίζοντας πως κάτι θα αλλάξει. Το πράσινο οικοδόμημα είναι αυτή τη στιγμή χωρίς προσανατολισμό.

Καταρχάς τι θέλουμε;

Ποιες είναι οι απαιτήσεις μας από την ΟΜΟΝΟΙΑ; Ποιος είναι ο στόχος της χρονιάς; Τι ζητούμε από τους παίκτες; Δεν το έχουμε ακούσει από επίσημα χείλη ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ. Προτιμάμε τη λογική του στύλο στύλο άνεση και “δεν έσιει τίποτε”. Να που έχει, όπως είχε και πέρσι, όπως θα έχει και φέτος. Το DNA του ΟΜΟΝΟΙΑΤΗ δεν αντέχει άλλο πρωτάθλημα οικονομικής σωτηρίας, αν άντεχε δεν θα απαιτούσε Χριστοφή. Καιρός το συμβούλιο να ανεβάσει τις απαιτήσεις, την πίεση και τις εντάσεις. Να δώσει κατευθύνσεις και να ζητήσει πράγματα.

Πότε θα εκσυγχρονιστούμε; Τεχνικό διευθυντή χθες

Ότι ο προγραμματισμός έγινε λάθος στην αρχή του καλοκαιριού δεν χρειάζεται να το υποδείξουμε. 30 Αυγούστου ψάχνουμε αμυντικό ηγέτη και το γεγονός μας στοίχισε Ευρώπη, λεφτά, βαθμούς. Τώρα προσπαθούμε να κάνουμε διορθώσεις, δουλεύοντας με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ότι τον Ιούνιο, αλλά και πάλι ανορθόδοξα. Για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι όπως φαίνεται θα διώξουμε παίκτη που πήραμε φέτος. Και πάλι μυαλό δεν βάζουμε.

Είμαστε οι πρώτοι που έθιξαν θέμα Τεχνικού Διευθυντή το 2011. Επιμένουμε πως είναι μονόδρομος και το 2015. Το επιχείρημα “δοκιμάσαμε και δεν δούλεψε” στερείται σοβαρότητας και υποτιμά τη νοημοσύνη μας. Πρώτα γιατί δεν του δημιουργήσαμε τις συνθήκες να δουλέψει σωστά και ύστερα γιατί αν μια φορά σκοντάψεις περπατώντας με τα πόδια, δεν αρχίζεις να περπατάς με τα χέρια. Υπάρχει άνθρωπος που δεν καταλαβαίνει πως το κάνουμε λάθος; Και προσοχή, υπάρχουν τεχνικοί διευθυντές πραγματικοί και υπάρχουν τεχνικοί διευθυντές ουρανοκατέβατοι με μοναδικό προσόν τη θητεία τους σε άσχετους κλάδους και το κόμμα. Τους δοκιμάσαμε και αυτούς και το αποτέλεσμα ήταν 30 εκατομμύρια χρέος για τα οποία κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για αυτό το νου σας. Τεχνικός διευθυντής είναι ο Τσάβι Ρόκα, ο Γιόρντι Κρόιφ, ο Σταν Φαλκς.

Απόσταση διοίκησης-κόσμου

Το γεγονός πως σε κάθε αποτυχία, είμαστε ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί δεν είναι τυχαίο. Πηγάζει καταρχάς από την απόσταση διοίκησης κόσμου, την οποία η πρώτη αρνείται πεισματικά να γεφυρώσει. Κάπως έτσι η “κεφαλή” του σωματείου δεν μπορεί να δώσει κατευθύνσεις, δεν μπορεί να αφουγκραστεί τα συναισθήματα του κόσμου και δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα στραβοπατήματα. Ποτέ δεν είναι αργά να γίνουν αυτά που πρέπει.

Αλαλούμ με τις ευθύνες

Αν κάποιος προσπαθήσει να βγάλει ένα συμπέρασμα από τις αντιδράσεις του κόσμου αυτό θα είναι πως η μόνη λύση είναι να την κλείσουμε. Άλλοι μιλούν για εμφύλιο με τη διοίκηση, άλλοι μιλάνε για ευθύνες του Καϊάφα, είναι και λίγοι που τα βάζουν με τους παίκτες. Όλα όσα αναφέραμε, είναι ακριβώς αποτέλεσμα του ότι δεν είναι ξεκάθαρες οι ευθύνες, δεν είναι ξεκάθαρος ο καταμερισμός εργασιών, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος εν τέλη κάνει κουμάντο. Και είναι προφανώς ενδεικτικά του πόσο ασόβαρος είναι ο τρόπος που δουλεύουμε σαν οικοδόμημα, αλλά και ότι απουσιάζει το όραμα, το πλάνο. Οι ευθύνες βαραίνουν όλους, αυτή είναι η αλήθεια. Και καλά είναι να το πάρουμε απόφαση και έστω την υστάτη να δουλέψουμε σαν επαγγελματικό κλαμπ. Τέρμα οι εγωισμοί, τέρμα οι ξεροκεφαλιές.