Home Uncategorized Τέσσερις φίλες στη Γάζα σημειώνουν την δική τους επανάσταση… κάνοντας πετάλι!

Τέσσερις φίλες στη Γάζα σημειώνουν την δική τους επανάσταση… κάνοντας πετάλι! [εικόνες]

(FILES) This file photo taken on February 19, 2016 shows (from L-R) Palestinian Amneh Salman, Sarah Sleibi, Nour Sleibi and Assalah Abu Sharkh riding their bicycles on a road in Beit Hanun in the northern Gaza Strip, on February 19, 2016. The young women cycle twice a week from the north of the Gaza strip to the border with Israel and back. The women hope to encourage other women to take up sports, and challenge stereotypes.  / AFP / MOHAMMED ABED / TO GO WITH AFP STORY BY ADEL ZAANOUN


Τέσσερις γυναίκες, ανεβασμένες στα ποδήλατα τους, προκάλεσαν την τοπική κοινωνία της Γάζας την περασμένη Παρασκευή, όταν διέσχισαν τις γειτονίες της βασανισμένης από πολέμους και αυταρχικά καθεστώτα, Γάζας, σε μια κίνηση αντίστασης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων που τόσες γυναίκες στερούνται στον αραβικό κόσμο.

Η Άμνα Σουλεϊμάν, η 33χρονη «αρχηγός» της ομάδας, η 24χρονη «κολλητή» της Σάρα Σαμπίλι, η 21χρονη αδερφή της Νούρ και η 21χρονη Ασάλα, που δεν θέλησε να κάνει γνωστά τα πλήρη στοιχεία της, κάλυψαν με τα ποδήλατα τους όλη την απόσταση από την γειτονιά Τζαμπάλια μέχρι το τελευταίο σημείο ελέγχου της Χαμάς πριν από τα σύνορα με το Ισραήλ, προτού σταματήσουν για ένα πικ νικ, ικανοποιημένες από το επίτευγμα τους.
Δεν είναι άλλωστε και λίγο, σε μια πόλη όπου κυριαρχεί η ισλαμιστική οργάνωση της Χαμάς και η οποία απαγορεύει εδώ και χρόνια τις αθλητικές δραστηριότητες για τις γυναίκες και έχει προχωρήσει σε δεκάδες μέτρα αποθάρρυνσης της ενασχόλησης τους με κοινωνικές δραστηρίοτητες που μέχρι και κάποια χρόνια πριν ήταν απολύτως φυσιολογικές ακόμα και σε αυτά τα κράτη.
Η Σουλεϊμάν άλλωστε θυμάται πεντακάθαρα την εποχή που πάνω σε ένα ποδήλατο την δεκαετία του 80, έκανε τις βόλτες της στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, όπου και μεγάλωσε.
Ήταν αυτή η ανάμνηση της, μαζί με την θέληση της να υπερασπιστεί την ελευθερία του φύλου της, που την έκαναν να βγει αρχικά στην γειτονιά της, το σούρουπο, ταν δεν θα κυκλοφορούσε και πολύς κόσμος, για να κάνει την αγαπημένη της βόλτα. Σύντομα έβαλε και τις φίλες της «στο κόλπο», έτσι ώστε την περασμένη Παρασκευή να συμμετέχουν όλες μαζί σε αυτήν την επίδειξη ανυπακοής απέναντι στους σκοταδιστές ηγέτες τους.

bicycle5
Η Σουλεϊμάν επέστρεψε στην Παλαιστίνη στις αρχές της δεκαετίας του 90 και όπως θυμάται ξεκίνησε το ποδήλατο μετά και από ένα συνηθισμένο κοριτσίστικο στοίχημα για το ποια θα χάσει τα περισσότερα κιλά. Ήταν τότε που το ποδήλατο μπήκε και πάλι στην ζωή της και σύντομα ανακάλυψε ότι μοιράζεται το ίδιο πάθος με την καλή της φίλη, την Σάρα.

Για την «εκστρατεία» της Παρασκευής η Σουλεϊμάν που διδάσκει σε παιδιά το Κοράνι, φόρεσε ένα κόκκινο παλτό με μια ασορτί κόκκινη μαντίλα στο κεφάλι της, ενώ η Σάρα ως πιο τολμηρή επέλεξε μια μπλε-μαύρη φόρμα γυμναστικής. Η νεότερη Ασάλα φόρεσε ένα καφέ πανωφόρι που πήγαινε γάντι με τα καφέ AllStarακια της.

Η Σάρα άλλωστε είναι μια σύγχρονη νέα, γυναίκα. Της αρέσει να καπνίζει, αν και μόνο σε ιδιωτικούς χώρους, διαβάζει Κούντερα και σιγοτραγουδά τους στίχους από τα τραγούδια του Τζίμι Φάλλον. Θέλω και να χορέψω, αλλά δεν ξέρω πως. Θα θελα πολύ να μάθω να χορεύω», λέει η ίδια.
Η ανυπακοή και η αντίσταση ενάντια στην καταπιεστική εξουσία των ισλαμιστών μέσω του ποδηλάτου δεν είναι μια καινούργια ιστορία. Ήταν άλλωστε μόλις πριν λίγα χρονιά, το 2010, όταν η δημοσιογράφος που έχει τη βάση της στην Γάζα, η Ασμάα Αλ-Γκουλ, βγήκε για μια ανάλογη βόλτα 15 χλμ με τρεις φίλες της αλλοδαπές στους δρόμους της Γάζας, Την έφτυσαν, την χλεύασαν, της επιτέθηκαν, την απείλησαν.
Αν και η Χαμάς έχει εκδώσει διάφορες αποφάσεις σχετικά με τον ρολού των γυναικών και την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό εν προκειμένω, η κατάστασή όσο αφορά στα ποδήλατα δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη. Όπως λέει και ο Αχμάντ Μουχεισίν, βοηθός του αρμόδιου Υπουργού, «οι γυναίκες αυτές παραβιάζουν τις αρχές και τις αξίες της Γάζας, αλλά δεν θα παρέμβουμε ακόμη, εκτός κι άν μας ζητηθεί απο τους θρησκευτικούς μας ηγέτες μέσω Fatwa»
Η αντιμετώπιση όμως αυτόν των γυναικών από τους συντοπίτες τους δεν αποτελεί έκπληξη και αντικατοπτρίζεται χαρακτηριστικά στα λόγια ενός 33χρονου μαχητή της κυρίαρχης Χαμάς που βρισκόταν τυχαία στην διαδρομή των νεαρών γυναικών. «Είναι άσχημο και απαράδεκτο. Ο ρόλος των γυναικών μας είναι να υπακούν τον σύζυγο τους και να κάθονται στο σπίτι τους να του ετοιμάζουν το φαγητό του, όχι να βγαίνουν στους δρόμους και να κάνουν ποδήλατο, μιμούμενες τους άνδρες» λέει.
Δεν είναι όμως όλοι τόσο αρνητικοί. Ανάμεσα στις πολλές φωνές κατακραυγής υπάρχουν και αυτοί που δείχνουν να υποστηρίζουν τα επιχειρήματα της τετράδας. «Ποιο είναι το πρόβλημα αν κάνουν ποδήλατο οι γυναίκες; Εδώ ο άνθρωπος έχει πάει στο φεγγάρι…» λέει ένας 53χρονος περαστικός, ενώ μια 51χρονη γυναίκα που παρακολουθεί από απόσταση δηλώνει «και η μικρή μου κόρη κάνει ποδήλατο, το παίρνει που και που από τον αδερφό της».

(πηγή: New York Times / iefimerida.gr )