Το 63% των Κυπρίων πολιτών προσδοκεί πως η ΕΕ θα βοηθήσει στη βελτίωση της οικονομίας αλλά και στην καταπολέμηση της κρίσης, ποσοστό που είναι το πέμπτο ψηλότερο στην ΕΕ.
Σύμφωνα με την έρευνα του ευρωβαρομέτρου 78 που παρουσιάστηκε σήμερα στο Σπίτι της Ευρώπης, η εκπρόσωπος της εταιρείας Αmpersand, Μαρία Χριστίνα Δουλάμη, ανέφερε ότι το 32% των Κυπρίων προσδοκεί σε οικονομική και τραπεζική σταθερότητα και είναι το ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ ενώ μόλις το 1% των Κυπρίων βλέπει ότι η ΕΕ θα βοηθήσει στη βελτίωση της κρατικής μηχανής δηλαδή λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς.
Την ίδια στιγμή, μόλις το 6% των Κυπρίων προσδοκεί ότι η ΕΕ θα συμβάλει στην καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού ενώ όσον αφορά θέματα εκπαίδευσης και περιβάλλοντος η Κύπρος καταγράφει ποσοστά χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στις δυο περιπτώσεις, ποσοστά που αποτελούν και από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.
Υψηλές προσδοκίες ωστόσο έχουν οι Κύπριοι ότι η ΕΕ θα συμβάλει στις διεθνείς σχέσεις και σχετικά με τη μετανάστευση και τον έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων.
Την ίδια ώρα ένας στους πέντε Κύπριους δεν προσδοκεί τίποτα από την ΕΕ, ποσοστό που είναι το τρίτο ψηλότερο στην ΕΕ μετά τη Λιθουανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο μεταξύ, οι μισοί από τους ερωτηθέντες απάντησε ναι στην ερώτηση αν γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματά τους ως πολίτες της ΕΕ ενώ η απόλυτη πλειοψηφία των Κυπρίων, δηλαδή το 85% θα ήθελε να γνωρίζει περισσότερα για τα δικαιώματά τους ως πολίτες της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, το 82% των Κυπρίων απάντησε ότι οι συμπολίτες τους δεν είναι καλά πληροφορημένοι για ευρωπαϊκά θέματα.
Τηλεορασιομανείς οι Κύπριοι…
«Πιστοί» στο ορθογώνιο κουτί της τηλεόρασης φαίνεται ότι είναι η πλειοψηφία των Κυπρίων καθώς το 89% των ερωτηθέντων βλέπει τηλεόραση, το 60% ακούσει ραδιόφωνο, το 38% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, το 63% αναφέρει ότι κάνει χρήση των κοινωνικών δικτύων στο διαδίκτυο μια φορά την εβδομάδα ενώ ένας στους πέντε λέει ότι ποτέ δε διαβάζει το γραπτό λόγο.
Πιο αναλυτικά, το 71% των Κυπρίων απάντησε ότι βρίσκει ειδήσεις σχετικά με εθνικά πολιτικά θέματα από την τηλεόραση, το 45% από το ραδιόφωνο και το 34% από τον τύπο. Για την ενημέρωσή τους για ευρωπαϊκά θέματα το 81% απάντησε ότι χρησιμοποιεί την τηλεόραση ως πρώτη πηγή, 41% το ραδιόφωνο, το 37% τον τύπο και το 30% το διαδίκτυο.
Στο μεταξύ το 59% των Κυπρίων (10ο ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ των 27) συμφωνεί πως τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένας σύγχρονος τρόπος να μένει κανείς ενήμερος για τα πολιτικά θέματα. Από την άλλη όμως, το 35% των Κυπρίων υποστήριξε ότι η ενημέρωση για τα πολιτικά ζητήματα από τα κοινωνικά δίκτυα στο διαδίκτυο δεν είναι αξιόπιστη ενώ το 45% συμφώνησε ότι τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να ενδιαφερθούν για τα πολιτικά ζητήματα.
Την ίδια ώρα, ένας στους δυο ερωτηθέντες συμφώνησε ότι τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένας καλός τρόπος να πεις τη γνώμη σου για τα πολιτικά θέματα.
Να σημειωθεί ότι η έρευνα του ευρωβαρόμετρου έγινε τον Νοέμβριο του 2012 μια περίοδο που στο επίκεντρο της προσοχής ήταν η Κυπριακή Προεδρία και η οικονομική κρίση. Η έρευνα διεξήχθη παράλληλα σε 27 κράτη μέλη της ΕΕ ενώ στην Κύπρο συμμετείχαν 503 άτομα ηλικίας 15 χρονών και άνω.
Το ευρωβαρόμετρο 78 είναι η 17η έρευνα της σειράς Ευρωβαρομέτρων που διεξάγεται στην Κύπρο μετά την ένταξή της στην ΕΕ.
ASTRA