Η φωτογραφία του δασκάλου Γιώργου Χρυσοστομάκη από τα Γιαννιτσά, που τρέχει στους δρόμους της Αθήνας, στο πλαίσιο του 34ου Μαραθωνίου, σπρώχνοντας το αναπηρικό καροτσάκι πάνω στο οποίο βρίσκεται ο 11χρονος μαθητής του, Βαγγέλης, έχει κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου, καθώς αποτυπώνει το μεγαλείο και τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής.
Ο κ. Χρυσοστομάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9fm» εξήγησε πώς πάρθηκε η απόφαση για κοινή συμμετοχή στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων και μετέφερε τα συναισθήματα του μικρού Βαγγέλη, μαθητή της ΣΤ’ τάξης του 3ου δημοτικού σχολείου Γιαννιτσών, κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου.
«Τα συναισθήματα σ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής ήταν πιο δυνατά από ό,τι στον τερματισμό. Όλοι οι συναθλητές που μας προσπερνούσαν ή τους προσπερνούσαμε, αλλά και οι θεατές είχαν κάτι να πουν. Είτε “πάμε γερά”, είτε φιλούσαν το παιδί στο κεφάλι και τα χέρια. Ο Βαγγέλης περίμενε με λαχτάρα να κρεμάσει το μετάλλιο στο στήθος» ανέφερε ο κ. Χρυστοστομάκης.
Η ιδέα να τρέξουν σ’ έναν αγώνα δρόμου ήταν κοινή -δασκάλου και μαθητή- και ως αρχική σκέψη ήταν να συμμετάσχουν στον ημιμαραθώνιο «Δρόμος Θυσίας Γιαννιτσών» που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο. «Δεν προλάβαμε την ημερομηνία για τον φετινό αγώνα των Γιαννιτσών και θέσαμε ως στόχο τη συμμετοχή μας, τον Σεπτέμβριο του 2017. Κάτι όμως μ’ έτρωγε. Έτσι, αποφασίσαμε να κατεβούμε νωρίτερα στην Αθήνα και να πάρουμε μέρος στον μαραθώνιο. Το έλεγε η καρδιά και η ψυχή του παιδιού» συμπλήρωσε ο δάσκαλος του 11χρονου.
Για το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν δάσκαλος και μαθητής, μ’ αυτή τους την κίνηση, ο κ. Χρυσοστομάκης τόνισε: «Η κρίση μπορεί να είναι οικονομική, όμως περισσότερο είναι κοινωνική. Γι αυτό πρέπει να κοιτάξουμε τον συνάνθρωπό μας. Ας του χαρίσουμε ένα απλό χαμόγελο, ό,τι μπορεί ο καθένας. Κι αυτό το εγχείρημα ας ξεκινήσει από την εκπαίδευση. Διότι το μέλλον είναι τα παιδιά. Αυτά πρέπει να τα κάνουμε καλύτερα από εμάς για να πατήσει η χώρα στα πόδια της».
Ο κ. Χρυσοστομάκης, ο οποίος είναι δάσκαλος στο 3ο δημοτικό σχολείο Γιαννιτσών και στο δημοτικό σχολείο Παλαιφύτου Πέλλας, υποστήριξε πως σε περίπτωση που του ζητήσει και πάλι ο μαθητής του να τρέξουν παρέα σ’ άλλον αγώνα δρόμου, ευχαρίστως θα το επαναλάβει.