Xριστούγεννα σε δύο μέρες.Οι κοινωνικές προσκλήσεις πολλαπλασιάζονται, τα τραπέζια είναι γεμάτα εδέσματα και είναι σχεδόν αδύνατο να μην «ξεφύγουμε» τουλάχιστον διατροφικά. Από την άλλη, ειδικά αυτή τη δύσκολη οικονομικά χρονιά, είναι έντονη και απαραίτητη η ψυχολογική ανάγκη να «εκτονωθούμε», όπως αυτό το εννοεί ο καθένα από εμάς.
Το φαγητό ειδικά στην χώρα μας, αποτελεί μέρος της κοινωνικής μας κουλτούρας, και το τραπέζι σημείο σύσφιξης των ανθρώπινων σχέσεων και πυρήνα συνάντησης της οικογένειας. Για αυτό λοιπόν ειδικά τις γιορτές αυτές θα πρέπει να γιορτάσουμε όπως πρέπει, χωρίς ενοχές. Μπορούμε άνετα να απολαύσουμε τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, να διασκεδάσουμε χωρίς να βρεθούμε στο τέλος των διακοπών με επιπλέον κιλά.
Η Δρ. Μαρία Αθ. Ψωμά Ιατρός-Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μας εξηγεί τι πρέπει να προσέξουμε:
1. Δύο ημέρες πριν και δύο ημέρες μετά τις γιορτές, καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε μια αυστηρή διατροφική αποτοξίνωση. Προσοχή όμως. Όχι φρουτοθεραπείες μονοφαγίες, χημικές δίαιτες. Αυτά είναι διατροφικά σχήματα που σαφώς αδυνατίζουν, αλλά το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να χάνουμε υγρά, να καταναλώνεται μυϊκός ιστός, να πέφτει ο μεταβολισμός και να εξαντλείται το νευρικό σύστημα. Χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή. Τέσσερα έως πέντε γεύματα, που να διατηρούν σταθερό το σάκχαρο του αίματος.
2. Καταναλώστε άφθονο νερό. Είμαστε 70% νερό και εάν δεν πίνουμε αρκετό, τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Το δέρμα στεγνώνει, προκαλεί δυσκοιλιότητα, ο μεταβολισμός πέφτει, πεινάμε συνέχεια και μπορεί να δημιουργηθούν και σημεία αφυδάτωσης, όπως ζάλη και αδυναμία. Προσωπικά, προτείνω τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό και δεν συνυπολογίζονται τα άλλα ροφήματα. Ειδικά τα καφεϊνούχα, που προκαλούν διούρηση και διεγείρουν το νευρικό σύστημα. Πριν από κάθε γεύμα, πιείτε 2 ποτήρια νερό. Έτσι θα διεγείρετε τους τασοϋποδοχείς του στομαχιού και θα χορτάσετε ευκολότερα. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του γεύματος, επιτρέπετε να πίνετε, αρκεί να μην έχετε γαστρεντερικά προβλήματα.
3. Πριν και μετά τις γιορτές, καταναλώστε πράσινο τσάι. Αποτοξινώνει, είναι αντιοξειδωτικό και διεγείρει το βασικό ρυθμό του μεταβολισμού. Εάν δεν σας αρέσει τουλάχιστον πιείτε οποιοδήποτε άλλο ρόφημα, φασκόμηλο, χαμομήλι, μέντα, δίκταμο.
4. Ακόμη και τις ημέρες των εορτών, ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό. Έτσι θα αποφύγετε τις υπογλυκαιμίες μετά και θα είστε πιο προσεκτικοί. Ιδανικό είναι ένα γιαούρτι με προβιοτικά, ανεπεξέργαστο μούσλι και αυγό. Αν βρεθείτε εκτός σπιτιού, διατηρήστε αυτό τα βασικό γεύμα και απλά τσιμπήστε από τα υπόλοιπα που δεν μπορείτε να αντισταθείτε όπως τα κρουασάν, κέικ κ.α.
5. Στο κυρίως γεύμα, ακόμη και εάν είστε μπροστά σε μπουφέ, ξεκινήστε πάντα με πολλή σαλάτα, αρκεί να αποφύγετε τις πλούσιες σάλτσες. Συνδυάζοντας την με κάποιο κρέας ή ψάρι, όπως και αν είναι μαγειρεμένο, αρκεί να αποφύγετε τις γλυκές και τις πλούσιες σε λιπαρά σάλτσες. Από τους υπόλοιπους μεζέδες απλά δοκιμάστε και θα συνειδητοποιήσετε, ότι ακόμη και με μικρή ποσότητα θα είστε ικανοποιημένοι, αν ήδη έχετε καταναλώσει τη σαλάτα με το κρέας σας.
6. Αν θέλετε κάποιο γλυκό, καταναλώστε το σε μικρή ποσότητα μετά το γεύμα σας και όχι ενδιάμεσα, και σίγουρα ποτέ με άδετο στομάχι.
7. Μην μένετε νηστικοί όλη την ημέρα για να φάτε ό,τι θέλετε στο εορταστικό τραπέζι. Το μόνο που θα πετύχετε θα είναι να εκνευριστείτε, να πάθετε υπογλυκαιμία και να μην ελέγχετε τι τρώτε στο τραπέζι. Προτείνω 1 ώρα πριν από κάθε κάλεσμα να καταναλώσετε κάποιο σνακ ( φρούτο, γιαούρτι, λίγο τυρί ή 4 φέτες γαλοπούλα με ένα παξιμάδι ολικής).
8. Προσοχή στο αλκοόλ. Επίσης μην πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι. Αποφύγετε τα κοκτέιλ, που έχουν πολύ ζάχαρη. Πιείτε 1-2 ποτήρια κρασί ή σαμπάνια κατά τη διάρκεια του γεύματος. Για κάθε ποτήρι αλκοόλ πιείτε 2 ποτήρια νερό. Αν όμως ξεφύγετε πάρτε μια ασπιρίνη, πριν κοιμηθείτε για να αποφύγετε το hangover της άλλης μέρας. Την επόμενη, μην πιείτε καθόλου, πιείτε πολύ νερό και μια πολυβιταμίνη.
Ευχαριστούμε την Δρ. Μαρία Αθ. Ψωμά (Ιατρός-Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Paris VI), Board Certified στην Ιατρική της Αντιγήρανσης, Μέλος της American Obesity Society, Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Διατροφογενετικής. (www.psoma.gr, Facebook: psomamaria, Twitter: PSOMAMARIA, Instagram: psomamaria)