Στις 9 Ιανουαρίου του 2007, ο πρωτοπόρος συνιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς παρουσίαζε ένα προϊόν το οποίο θα έφερνε πραγματική επανάσταση στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας, το iPhone.
Την ημέρα εκείνοι σίγουρα οι λιγότεροι είχαν αντιληφθεί ότι η συσκευή αυτή έμελλε να αλλάξει εκ βάθρων τον τρόπο που ο κόσμος αντιλαμβάνεται την επικοινωνία.
«Το iPhone», σχολιάζει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Mac & i Στέφαν Έρμαν, «ήταν το πρώτο smartphone. Το πρώτο δηλαδή κινητό τηλέφωνο με μεγάλη οθόνη, με το οποίο μπορούσες να σερφάρεις, να τηλεφωνήσεις και να ακούσεις μουσική. Σήμερα το κάνει ο καθένας, από τον εξάχρονο μέχρι τη γιαγιά μας».
Σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας
Την εποχή εκείνη, πριν από δηλαδή μόλις 10(!) χρόνια, τα κινητά τηλέφωνα ήταν μεγάλα και ιδιαίτερα δύσχρηστα, με μικρές μονόχρωμες οθόνες, τεράστια πληκτρολόγια και κάκιστη σύνδεση με το διαδίκτυο. Και φυσικά οι «εφαρμογές» στα συμφραζόμενα κινητών τηλεφώνων ήταν μια άγνωστη ακόμη έννοια.
«Το iPhone είχε μόνον ένα πλήκτρο. Και όταν χρειαζόσουν ολόκληρο πληκτρολόγιο, τότε εμφανιζόταν στην οθόνη, έτσι όπως το γνωρίζει σήμερα κάθε παιδί. Πρόκειται ασφαλώς για ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας».
«Ανακαλύπτουμε το τηλέφωνο εξαρχής», είχε ανακοινώσει τότε πανηγυρικά ο στο μεταξύ αποθανών πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apple Στιβ Τζομπς. Στην πραγματικότητα όμως ήταν πολύ περισσότερα από αυτό: το iPhone ήταν ένας μίνι φορητός υπολογιστής τσέπης.
Όλοι αντέγραψαν την Apple
Εν τω μεταξύ τα 2/3 των Γερμανών και σχεδόν το σύνολο των νέων μεταξύ 14 και 29 ετών διαθέτουν σήμερα smartphone. «Παραδόξως πολλοί κατασκευαστές υποτίμησαν τότε την εξέλιξη. Η Microsoft, για παράδειγμα, είχε ισχυριστεί ότι θα πατώσει. Λίγο αργότερα όλοι -συμπεριλαμβανομένης της Microsoft- αντέγραψαν την ιδέα, κυρίως η Samsung και η Google. Ακολούθησαν αμέτρητες δικαστικές μάχες και η Apple επιχείρησε με νύχια και με δόντια να προστατεύσει τις ιδέες της, αλλά τα κατάφερε μόνον εν μέρει».
Από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί συνολικά περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο iPhone. «Το iPhone είναι αυτό που φέρνει χρήμα στην Apple, το με διαφορά πιο πετυχημένο προϊόν. Φέρνει τεράστια έσοδα στα ταμεία της και την οδήγησε στο να γίνει η πολυτιμότερη επιχείρηση του κόσμου. Όλα τριγύρω προσαρμόζονται απλά στο iPhone (…), όχι μόνον εκτός αλλά και εντός Apple».
Αυτό όμως, σύμφωνα με τον ειδικό, συνιστά σήμερα και το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Apple: το τελευταίο iPhone δεν επέφερε τις προσδοκώμενες πωλήσεις και η Apple «έχει μειώσει ήδη την παραγωγή. Γνωρίζουν ότι οι πωλήσεις υποχωρούν και δεν θέλουν να παράγουν τεράστιες ποσότητες οι οποίες στο τέλος θα τους μείνουν στα χέρια». Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την αυτοκρατορία που έχτισε ο πρωτοπόρος Στιβ Τζομπς ακούει στο όνομα AppleCar.
Κλάους Ούλριχ / Κώστας Συμεωνίδης
Deutsche Welle