Μόλις έχετε επιστρέψει φορτωμένοι από το σουπερμάρκετ και τη στιγμή που μπαίνετε στο σπίτι και προτού προλάβετε να αφήσετε τα ψώνια χτυπάει το κινητό. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό τηλεφώνημα το οποίο πρέπει να απαντήσετε αλλά δεν έχετε… χέρια. Τέλος στον «εφιάλτη» της αναγκαστικής αφής για τη λήψη κλήσεων ή τον γενικότερο χειρισμό των «έξυπνων» κινητών ετοιμάζονται να δώσουν οι κατασκευαστές τους, ενισχύοντας τις συσκευές τους με συστήματα αναγνώρισης της… νοηματικής γλώσσας.
Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη συσκευές οι οποίες με τη βοήθεια αισθητήρων κίνησης ή κάμερας «διαβάζουν» βασικές κινήσεις του χρήστη και τις μεταφράζουν στη συνέχεια σε εντολές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Kinect της Microsoft, το οποίο, πέραν του ότι έχει αναβαθμίσει σημαντικά την εμπειρία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, έχει χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων συστημάτων, ή ακόμη και του σπιτιού του μέλλοντος όπου όλα γίνονται με ένα απλό νεύμα και η φυσική αφή θα αποτελεί απλά παρελθόν.
Κάνε μου σινιάλο
Το 2011 η κορεατική εταιρεία Pantech κυκλοφόρησε στην αγορά ένα κινητό που με τη βοήθεια της κάμεράς του ήταν ικανό να αναγνωρίζει απλές κινήσεις των χεριών του χρήστη ως εντολές.
Οι κινήσεις στο αέρα, ή αλλιώς μια σειρά AirGestures – όπως τα ονομάζει η εταιρεία -, συνοδεύουν και το νέο μοντέλο smartphone της Samsung, Galaxy S4. Ενα απλό πέρασμα του χεριού πάνω από τον αισθητήρα κίνησης «ξυπνάει» τη συσκευή, αποκαλύπτοντας στην οθόνη ειδοποιήσεις, αναπάντητες κλήσεις, μηνύματα κ.ά. Κουνώντας το χέρι πάνω – κάτω κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο, ο χρήστης μπορεί εύκολα να περιηγηθεί (scroll up/down) στη σελίδα που βλέπει. «Χαιρετώντας» τη συσκευή του (κουνώντας δηλαδή το χέρι δεξιά – αριστερά και πίσω) ο χρήστης μπορεί να δεχθεί μια κλήση, ενώ με μια κίνηση προς μια κατεύθυνση το σύστημα ανοίγει φωτογραφίες, μουσική, ιστοσελίδες, σημειώσεις κ.ά.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της νεοϋορκέζικης εταιρείας έρευνας αγοράς ABI Research, μέσα στο 2012 από τις 1,6 δισεκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές που διατέθηκαν στην αγορά, μόλις οι 27 εκατομμύρια ήταν εξοπλισμένες με τεχνολογία αναγνώρισης κινήσεων – αριθμός που μεταφράζεται στο μόλις 0,2%.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η καθυστέρηση πίσω από την εισαγωγή της «αέρινης» τεχνολογίας στην αγορά ενδεχομένως να σχετίζεται με την αδυναμία των υπαρχόντων συστημάτων και την ανάγκη για περαιτέρω επένδυση για ακόμη καλύτερη απόδοση. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα υπάρχοντα λογισμικά ανάλυσης της εικόνας δύο διαστάσεων που λαμβάνει η κάμερα ενός κινητού. Πολλές φορές ένα γεμάτο φόντο ή η ρύθμιση χαμηλού φωτισμού είναι αρκετά για να μπερδέψουν τα «έξυπνα» συστήματα.
Εκεί είναι που μπαίνει το λέιζερ υπερύθρων: πρόκειται για μια μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται από τα συστήματα Kinect και Leap της Microsoft με σκοπό το «σκανάρισμα» του χώρου. Οι ειδικοί θεωρούν, παρ’ όλα αυτά, ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος, κάτι που μάλλον θα «ξεζούμιζε» την μπαταρία του κινητού τηλεφώνου.
«Διαιτητικές» τεχνολογίες
Ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ανέπτυξαν το σύστημα 3dim το οποίο ουσιαστικά ενισχύει τις δυνατότητες της κάμερας ενός κινητού με τη βοήθεια μιας υπέρυθρης ακτίνας λέιζερ χαμηλής ενεργειακής απαίτησης. Το ειδικό λογισμικό που πάει πακέτο με το εν λόγω σύστημα, σαρώνει τη δισδιάστατη εικόνα που λαμβάνει το κινητό προς αναζήτηση μαθηματικών δομών με σκοπό την απλοποίηση των δεδομένων της σκηνής που έχει καταγραφεί.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το σύστημα 3dim θα μπορούσε να φιλοξενηθεί άνετα σε συσκευές κινητών τηλεφώνων, καθώς η λειτουργία του στοιχίζει στην μπαταρία μόλις μερικά χιλιοστά του βατ – δηλαδή περίπου το 1/7 της ενέργειας που δαπανάται για τη χρήση μιας κοινής κάμερας κινητού τηλεφώνου. Ιδιαίτερα αισιόδοξοι, αναφέρουν ακόμη ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει στη νέα γενιά κινητών χωρίς αφή ή να συνοδεύσει καινοτομίες όπως π.χ. το Google Glass του αμερικανικού διαδικτυακού κολοσσού.
Αρκετοί ερευνητές άλλωστε βλέπουν πιο εφικτή την ενσωμάτωση μιας τέτοιας τεχνολογίας σε «έξυπνα» γκάτζετ που θα φοράει ο χρήστης παρά σε συσκευές τις οποίες θα πρέπει να κρατάει στο χέρι.
ASTRA