Σύγχυση προκάλεσε εκτόξευση πυραύλου από την κεντρική Μεσόγειο προς τα ανατολικά το μεσημέρι της Τρίτης: Τα ρωσικά ραντάρ εντόπισαν δύο «βαλλιστικά αντικείμενα» στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με αναφορές του πρακτορείου Ria Novosti. Σύμφωνα με τις αναφορές, τα «αντικείμενα» φαίνεται ότι εκτοξεύθηκαν από το κεντρικό τμήμα της Μεσογείου.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας ανέφερε αργότερα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν προχωρήσει σε δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου.
Αργότερα, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε «με επιτυχία» εκτόξευση πυραύλου στο πλαίσιο ισραηλινο-αμερικανικής στρατιωτικής άσκησης.
«Πρόκειται για την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση αυτής της εκδοχής του πυραύλου, η οποία πραγματοποιήθηκε […]πάνω από τη Μεσόγειο. Όλα τα στοιχεία του συστήματος λειτούργησαν όπως προβλεπόταν» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας είχε αναφέρει νωρίτερα ότι δεν έχει πέσει στην αντίληψη των ισραηλινών δυνάμεων εκτόξευση πυραύλων.
Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές στα ρωσικά πρακτορεία πριν το μεσημέρι, τα «δύο βαλλιστικά αντικείμενα» φαίνεται ότι εκτοξεύθηκαν από το κεντρικό τμήμα της Μεσογείου προς την ανατολική Μεσόγειο.
Τα αντικείμενα, σύμφωνα με το Itar Tass, εντοπίστηκαν στις 09:16 ώρα Ελλάδας από σταθμό του ρωσικού συστήματος βαλλιστικής προειδοποίησης στο Αρμαβίρ της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με το Ria, οι δύο πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα.
Η ρωσική πρεσβεία στη Συρία ανέφερε, σύμφωνα με το Itar Tass, πως δεν υπάρχει έκρηξη ή κάποιο σημάδι επίθεσης με πύραυλο στη Δαμασκό μετά τον εντοπισμό των «αντικείμενων».
Πάντως, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μοσέ Γιααλόν, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η στιγμή που της δοκιμαστικής εκτόξευσης ήταν η κατάλληλη.
Ο Γιααλόν είπε πως το Ισραήλ πρέπει να εργάζεται για να διατηρήσει τη στρατιωτική υπεροχή του και «αυτό απαιτεί δοκιμές επί του πεδίου. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε μια επιτυχημένη δοκιμή για να ελέγξουμε τα συστήματά μας. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να ερευνούμε για να εξοπλίσουμε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με τα καλύτερα συστήματα στον κόσμο».
Ο σχεδιαστής του συστήματος Άροου, ο Ούζι Ραμπίν, δήλωσε πως οι δοκιμές του αντιπυραυλικού συστήματος προγραμματίζονται πολύ καιρό πριν και συνήθως περνούν απαρατήρητες.
«Αυτό που φαίνεται πως έκανε σήμερα τη διαφορά είναι η υψηλή ένταση που υπάρχει σχετικά με τη Συρία και η ασυνήθιστη επαγρύπνηση της Ρωσίας» πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Από την πλευρά του, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε: «Το Ισραήλ εκτοξεύει τακτικά πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροπλάνα στα ανοικτά των ακτών του για να δοκιμάσει τις βαλλιστικές αμυντικές ικανότητές του».
Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο.
in.gr