Ο πρώην τεχνικός της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν δήλωσε ότι δεν πήρε κανένα εμπιστευτικό έγγραφο της υπηρεσίας μαζί του στη Ρωσία όπου έχει καταφύγει από τον Ιούνιο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times, την Πέμπτη.
Στη συνέντευξη, ο Σνόουντεν δήλωσε ότι έδωσε όλα τα έγγραφα σε δημοσιογράφους που είχε συναντήσει όταν ήταν στο Χονγκ Κονγκ, πριν αναχωρήσει για τη Ρωσία, όπου του χορηγήθηκε άσυλο για έναν χρόνο. “Το να έπαιρνα μαζί μου έγγραφα δεν θα ωφελούσε το δημόσιο συμφέρον”, τόνισε στην εφημερίδα. “Σε τι θα ωφελούσε να μετέφερα ο ίδιος ένα αντίγραφο αυτού του υλικού;”.
Ο πρώην τεχνικός της NSA στη Χαβάη δήλωσε επίσης ότι μπόρεσε να προστατεύσει τα έγγραφα αυτά από τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες, κυρίως χάρη στις γνώσεις που είχε αποκτήσει για τις δυνατότητες των μυστικών υπηρεσιών του Πεκίνου όταν εργαζόταν για την NSA. “Ουδεμία πιθανότητα υπάρχει οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι να κατάφεραν να πάρουν στα χέρια τους το παραμικρό έγγραφο”.
Αμερικανοί αξιωματούχοι πολλές φορές εξέφρασαν ανησυχία μήπως οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, της Κίνας ή άλλης χώρας κατάφερναν να πάρουν στα χέρια τους ορισμένα από τα στοιχεία που είχε στην κατοχή του ο Σνόουντεν.
Ο 30χρονος επισήμανε εντούτοις στη συνέντευξη που έγινε διαδικτυακά μέσω κρυπτογραφημένων συνδέσεων επικοινωνίας επί αρκετές ημέρες, ότι πιστεύει πως η NSA ξέρει ότι αυτός δεν συνεργάστηκε με ξένες υπηρεσίες. “Η NSA δεν παρουσίασε ούτε ένα δείγμα ζημίας που μπορεί να προκλήθηκε από διαρροές”, υπογράμμισε δηλώνοντας επίσης ότι ουδέποτε σκέφτηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Κίνα ή στη Ρωσία.
Επανερχόμενος στην απόφαση να οργανώσει τις διαρροές αυτές για τα προγράμματα παρακολούθησης, ο Σνόουντεν εξηγεί ότι η σκέψη αυτή ήρθε σταδιακά. Οι αμφιβολίες του για τις υπηρεσίες Πληροφοριών χρονολογούνται από την εποχή που εργαζόταν για τη CIA στη Γενεύη, εξήγησε εκ νέου.
Με την ευκαιρία αυτή αρνήθηκε ότι η επικριτική έκθεση του τότε προϊσταμένου του έχει σχέση με το γεγονός ότι είχε προσπαθήσει να έχει πρόσβαση στους υπολογιστές στους οποίους δεν είχε αρμοδιότητα να χρησιμοποιεί, όπως είχε γράψει την περασμένη Παρασκευή η New York Times. Σύμφωνα με τον Σνόουντεν, η επικριτική αυτή έκθεση οφειλόταν σε τεταμένες σχέσεις που είχε με τον προϊστάμενό του για προβλήματα ασφαλείας στις προσβάσεις σε υπολογιστές της CIA. Το περιστατικό αυτό τον έκανε να μείνει πεπεισμένος για την αδυναμία αλλαγής του συστήματος εκ των έσω, δήλωσε.
Αναφερόμενος εκ νέου στα κίνητρά του, ο Σνόουντεν δήλωσε εκ νέου πεπεισμένος ότι ενέργησε προς όφελος των πολλών: “Οσο υπάρχει μια ευρεία υποστήριξη στους κόλπους του πληθυσμού μπορούμε να πούμε ότι ακόμη και το πιο επεμβατικό πρόγραμμα και το λιγότερο ηθικό έχει μια πλευρά νομιμότητας. Αλλά τα προγράμματα που διεξάγονται μυστικά, εκτός δημόσιας θέας, δεν έχουν αυτή τη νομιμότητα και αυτό είναι ένα πρόβλημα”.
Ο Σνόοντεν είπε ότι αισθάνεται πως ενίσχυσε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ προκαλώντας δημόσια συζήτηση μετά τις αποκαλύψεις για τη συλλογή δεδομένων από τις ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον ζήτησε επανειλημμένα την έκδοση του Σνόουντεν στις ΗΠΑ όπου κατηγορείται για κατασκοπεία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ
real.gr