Home Uncategorized Με άγχος η Σελέστε, ξέγνοιαστοι οι Τίκος

Με άγχος η Σελέστε, ξέγνοιαστοι οι Τίκος


Είναι να το έχει η μοίρα σου. Στην ιστορία των Παγκοσμίων κυπέλλων μόνον οκτώ εθνικές ομάδες έχουν κατακτήσει το τρόπαιο. Από αυτές οι τρεις (Αγγλία, Ιταλία και Ουρουγουάη) ανήκουν στον όμιλο της Κόστα Ρίκα.

 

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Τίκος Χόρχε Λουίς Πίντο ευχήθηκε καλή επιτυχία, αναφέροντας παράλληλα πως σέβεται τις αντιπάλους του, αλλά προειδοποίησε πως και η Κόστα Ρίκα μπορεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο.

 

Στον αποψινό αγώνα στη Φορταλέζα η Κόστα Ρίκα αντιμετωπίζει τη φιλόδοξη Ουρουγουάη. Στόχος των Νοτιαμερικανών να πάνε καλύτερα απ’ ότι το 2010 στη Νότιο Αφρική. Ωστόσο, η αβέβαια κατάσταση του  Λουίς Σουάρες που  εγχειρίστηκε στο γόνατο, τρεις εβδομάδες πριν,  προβλημάτισε τον προπονητή της Όσκαρ Γουάσινγκτον Ταβάρες που τελικά δεν θα ρισκάρει την συμμετοχή του.

 

Αμφότερες οι ομάδες γνωρίζουν πολύ καλά πως το παραμικρό λάθος θα αποβεί καταστροφικό για τη συνέχεια από τη στιγμή που φαβορί του ομίλου είναι η Ιταλία και η Αγγλία. Συνεπώς η νίκη αποτελεί προτεραιότητα με δεδομένη την παρουσία όλων των βασικών ποδοσφαιριστών. Αλλιώς δεν γίνεται τίποτα.

 

Η Κόστα Ρίκα προετοιμάζεται σκληρά. Μάλιστα χωρίς ανάσα. Για τον Κολομβιανό τεχνικό το κλειδί για την επιτυχία της είναι ότι θα παίξει χωρίς άγχος. Όλο το βάρος θα το έχουν οι τρεις μεγάλοι.

 

Η Ουρουγουάη πονάει για τον Σουάρες, αλλά και η Κόστα Ρίκα αγωνιά για την τύχη δύο πολύ καλών αμυντικών. Του Μάικελ Ουμάνια και του Ζούνιορ Ντίας. Αν, απουσιάσουν τότε, δυσκολεύει εξαιρετικά η κατάσταση.

Στηρίζονται συνήθως στον πολύ καλό τερματοφύλακα Κέιλορ Νάβας, αλλά και στον αρχηγό Μπράιαν Ρουίς, που αναγεννήθηκε εφέτος παίζοντας στην Αϊντχόφεν.

 

Κυρίως ο Πίντο σκέφτεται να παίξει με γρήγορες και ζωηρές αντεπιθέσεις που θα έχουν ως εκφραστή τον Τζόελ Κάμπελ (έπαιξε στον Ολυμπιακό εφέτος).

 

Η Σελέστε είναι μία γεμάτη ομάδα. Διαθέτει σπουδαία ενδεκάδα αλλά έχει κι επιλογές από τον πάγκο, που μπορούν να βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή. Πολλές εθνικές θα το ήθελαν αυτό, όμως δεν μπορούν. Για παράδειγμα αν δεν παίξει ο Σουάρες, τότε τη θέση του θα πάρει ο Ντιέγο Φορλάν, κορυφαίος ποδοσφαιριστής στη Νότιο Αφρική πριν από τέσσερα χρόνια. Δίπλα του θα είναι ο Έδινσον Καβάνι της Παρί Σεν-Ζερμέν. Μία φλογοβόλος επιθετική γραμμή με ή χωρίς τον Σουάρες.

 

Αναφερόμενος στον Φορλάν ο Ταβάρες είπε πως μπορεί η ηλικία να έχει βαρύνει τα πόδια του, όμως αποτελεί σημαντική και έμπειρη μονάδα για το παιχνίδι.

 

Αναφορικά στην Κόστα Ρίκα υπογράμμισε πως πρόκειται για πραγματικά τεχνική και γρήγορη ομάδα. Είναι σίγουρος πως η ομάδα του δεν θα έχει εύκολο έργο. Θέλει οπωσδήποτε τη νίκη για να υπάρχουν οι κατάλληλες ελπίδες για τη συνέχεια της διοργάνωσης.

 

Η Ουρουγουάη προκρίθηκε στα τελικά μέσω αγώνων πλέι οφ με την Ιορδανία (5-0, εκτός και 0-0). Τερμάτισε πέμπτη στον όμιλο της Νοτίου Αμερικής έχοντας πολύ κακές αποδόσεις κι αποτελέσματα. Σε 16 αγώνες (7 νίκες – 4 ισοπαλίες και 5 ήττες)

Η Κόστα Ρίκα ήταν καλύτερη της. Δεύτερη στην πρώτη προκριματική φάση, πίσω από το Μεξικό. Την ίδια θέση με καλύτερες εμφανίσεις είχε στον κρίσιμο επόμενο γύρο. Άφησε πολύ πίσω το Μεξικό, αλλά είδε την πλάτη των ΗΠΑ.

 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

 Ποτέ τους δεν συναντήθηκαν στα τελικά άλλου μουντιάλ . Έχουν βρεθεί απέναντι σε αγώνες για τα προκριματικά Παγκοσμίου κυπέλλου (δύο φορές), για το Κόπα Αμέρικα (2) και σε φιλικά παιχνίδια (4). Η Ουρουγουάη έχει τον απόλυτο έλεγχο. Σε οκτώ αγώνες νίκησε τους έξι, ενώ οι δύο τελείωσαν ισόπαλοι. Πιο ειδικά τα αποτελέσματα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου της Νότιας Αφρικής ήταν :

Κόστα Ρίκα – Ουρουγουάη 0-1 και Ουρουγουάη – Κόστα Ρίκα 1 -1.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Υπάρχουν ομοιότητες στο βασικό αγωνιστικό στιλ τους. Για το λόγο αυτό η Κόστα Ρίκα θα πατήσει στα βήματα της αντιπάλου της.

Η Ουρουγουάη βασίζεται στο 4-4-2 με τους Καβάνι και Σουάρες ή Φορλάν στην επίθεση. Εναλλακτικά πάει σε 4-3-1-2 με τον Φορλάν στήριγμα των Καβάνι και Σουάρες, αλλά πιθανότατα αυτή η ιδέα, τουλάχιστον, για το σημερινό παιχνίδι έχει σβηστεί από το μυαλό του Ταβάρες.

Η Κόστα Ρίκα επιλέγει επίσης το 4-4-2 με φορ κρούσης τον Κάμπελ και περιφερειακά τον Ρουίς. Αν επιλέξει το 5-4-1 με στόχο το θετικό αποτέλεσμα ο Κάμπελ θα μείνει μόνος μπροστά και ο Ρουίς θα οπισθοχωρήσει για να οργανώσει τις αντεπιθέσεις. Ενίοτε αντιστρέφονται οι ρόλοι τους.

 

ΓΗΠΕΔΟ: Εστάδιο Καστελάο, Φορταλέζα

 ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)

 ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:  22:00- ΡΙΚ

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr