Αγγλία και Ιταλία. Ιταλία και Αγγλία. Μεγαθήρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Τα καμώματα της κληρωτίδας τις ενέταξαν μαζί στο ίδιο γκρουπ των τελικών. Δεν έφθανε αυτό, αλλά θα πρέπει να ανοίξουν απόψε και την αυλαία του ομίλου τους. Από νωρίς στα προβλήματα. Αυτά δεν είναι μόνο αγωνιστικά, αλλά έχουν να κάνουν και με τις κλιματολογικές συνθήκες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως περισσότερο φοβούνται τον καιρό, παρά τις μεταξύ τους αδυναμίες ή δυνατότητες.
Οι Άγγλοι ασχολούνται με το κλίμα στη Μανάους. Αν είναι υγρό και ψυχρό, ή κρύο και ζοφερό. Τότε είναι σύμμαχός τους. Αν, όμως είναι ζεστό με υψηλά ποσοστά υγρασίας , τότε είναι χειρότερος εχθρός τους απ’ ότι οι Ιταλοί.
Η Αγγλία επιθυμούσε να αποφύγει εφέτος την Ιταλία και τη Μανάους (πόλη και ποτάμιο λιμάνι στη ζούγκλα του Αμαζονίου) Τελικά δεν εισακούστηκε. Οι κλιματολογικές συνθήκες απόψε θα είναι ζεστές, κολλώδεις, ανυπόφορες. Η υγρασία θα ανέβει στο 80%. Μία τοπική παροιμία λέει πως στην περιοχή του Αμαζονίου υπάρχουν δύο εποχές. Το καλοκαίρι και η κόλαση.
Μία παλιά δόξα του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου και πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής του, ο Κάρλος Ντούνγκα, θέλοντας να βοηθήσει τους Άγγλους τους είπε να μην τρέχουν ακατάπαυστα για 90 λεπτά γιατί θα εξασθενίσουν πάρα πολύ γρήγορα. Να έχουν ρυθμό στις κινήσεις τους με αυξομειώσεις στην ταχύτητα. Είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώσουν πετυχημένα τη βραδιά.
Αγγλία και Ιταλία έχουν παράδοση, έχουν γεύση από προηγούμενη τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου. Ήταν το 1990 (7 Ιουλίου, στάδιο Σαν Νίκολα, Μπάρι), όταν σε εκείνο το μουντιάλ η Ιταλία (οικοδέσποινα) νίκησε 2-1 την Αγγλία (Ρομπέρτο Μπάτζο 71’, Σαλβατόρε Σκιλάτσι 86’ (πέναλτι) – Ντέιβιντ Πλατ 81’) και κατέκτησε την τρίτη θέση.
Αγωνιστικά οι προπονητές Ρόι Χόντζον και Τσέζαρε Πραντέλι αναπροσαρμόζουν τα σχέδιά τους. Αναζητούν το ιδανικό ξεκίνημα που θα σημαίνει, σε περίπτωση που είναι νικηφόρο, πρόκριση κατά 50%.
Η Αγγλία αντιμετωπίζει μικροπροβλήματα τραυματισμών (Γουέλμπεκ), αλλά θα ξεπεραστεί εύκολα.
Η Ιταλία έδειξε κακό πρόσωπο στην προετοιμασία της λίγο πριν την έναρξη των τελικών. Για το λόγο αυτό ο Πραντέλι επιθυμεί να κρατήσει περισσότερο την μπάλα στο κέντρο και πιθανότατα θα πάει στη μορφή 4-3-2-1.
Προκρίθηκε άνετα στα τελικά. Μάλιστα δύο αγώνες πριν την ολοκλήρωση του τουρνουά είχε εξασφαλίσει την πρώτη θέση με διαφορά σε όλα από τη δεύτερη Δανία.
Η Αγγλία ήταν υποτονική. Στις λεπτομέρειες πήρε το εισιτήριό της απ’ ευθείας σε βάρος της Ουκρανίας. Αήττητη μεν, αλλά χωρίς να εντυπωσιάσει. Πασιφανής η έλλειψη κεντρικού κυνηγού παγκόσμιας κλάσης εκτός βέβαια του Ρούνι.
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Γεύση από τα τελικά του μουντιάλ της Ιταλίας, αλλά ακόμη και από προκριματικά Παγκοσμίου κυπέλλου (4), Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (1980, Τορίνο, η Ιταλία νίκησε 1-0 στον πρώτο γύρο – Ταρντέλι 79’) και φιλικά (18). Σε σύνολο 24 αγώνων η Ιταλία υπερέχει με εννιά νίκες, έναντι οκτώ της Αγγλίας και επτά ισοπαλιών.
Για το παγκόσμιο κύπελλο: Ιταλία – Αγγλία 2-0 (προκριματικά, 1976)
Αγγλία – Ιταλία 2-0 (προκριματικά, 1977)
Ιταλία – Αγγλία 2-1 (τελικά, 1990)
Αγγλία – Ιταλία 1-0 (προκριματικά, 1997)
Ιταλία – Αγγλία 0-0 (προκριματικά, 1997)
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη, αν προσθέσουμε και τον τρόμο των κλιματολογικών συνθηκών, τότε τα αγωνιστικά πλάνα των προπονητών θα αλλάξουν.
Η νεανική Αγγλία θα εφαρμόσει ταυτόχρονα το βασικό της σύστημα , αλλά και το εναλλακτικό. Θα παίξει με 4-3-3 για κατοχή του κέντρου και για την επίθεση πιο ελεύθερα με 4-2-3-1. Ο Ρούνι θα είναι στην κορυφή και αρωγοί του οι Στέριντζ και Γουέλμπεκ (ή ο Στέρλινγκ).
Η έμπειρη και πάντα πανέξυπνη σε μουντιάλ Ιταλία θα βασιστεί στο 4-3-2-1 για να ελέγξει τη μεσαία γραμμή, αλλά και να αποκτήσει μεγαλύτερη ενέργεια. Ο Μάριο Μπαλοτέλι θα είναι ο καθαρόαιμος επιθετικός. Αν, ζητήσει ο Πραντέλι μεγαλύτερη πίεση και καλύτερη άμυνα θα χρησιμοποιήσει το 5-4-1. Στην περίπτωση αυτή ίσως αγωνιστεί μπροστά αντί του Μπαλοτέλι ο πιο ευκίνητός του Τσίρο Ιμόμπιλε.
ΓΗΠΕΔΟ: Αρένα Αμαζονία, Μανάους
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μπγιορν Κάουπερς (Ολλανδία)
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 01:00 ΡΙΚ
Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr