Home Uncategorized Προβάδισμα πρόκρισης με το “καλησπέρα”

Προβάδισμα πρόκρισης με το “καλησπέρα”


Η πρώτη γνωριμία τους. Η πρώτη ευκαιρία τους. Ο πρώτος αγώνας σε αυτό το μουντιάλ . Ελβετία και Εκουαδόρ. Εκπρόσωποι δύο ηπείρων που απόψε θα συστηθούν, ως αντίπαλοι, για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό τους. Δεν υπάρχει μεταξύ τους προϊστορία. Ούτε καν φιλικό παιχνίδι. Συνεπώς ο ένας γνωρίζει για τον άλλον τα στερεότυπα. Κατασκοπεία υψηλού επιπέδου, κυρίως από τους Ελβετούς, βιντεοθεραπεία κλπ.

Η Ελβετία έχει αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Οι θετικές εμφανίσεις της σε επίσημα παιχνίδια, στα προκριματικά και σε φιλικά της έδωσαν ώθηση και ταυτόχρονα κίνητρο για να ελπίζει στην περαιτέρω  πορεία της στη διοργάνωση.

Ο όμιλος με Γαλλία, Εκουαδόρ και Ονδούρα δεν την φοβίζει. Με τη λογική όχι μόνο της θεωρίας, αλλά και της πράξης.

Αν, σκεφτεί κανείς πως πέρασε δύο χρόνια με μία ήττα από 18 αγώνες, τότε καταλαβαίνει πόσο πολύ έχει βελτιωθεί η εθνική ομάδα της Ελβετίας. Υπό τις οδηγίες του πανούργου τεχνικού της  Ότμαρ Χίτσφελντ έχει μετατραπεί σε ποδοσφαιρικό μεγαθήριο της Ευρώπης.

Βέβαια δεν είναι μία καθαρά Ελβετική ομάδα, αλλά μία πολυεθνική, που βασίζεται επί το πλείστον σε απόδημους ποδοσφαιριστές (Σέρβοι, Αλβανοί, Πορτογάλοι, Βραζιλιάνοι, Τούρκοι και μερικοί άλλοι).

Αυτή είναι η νέα φιλοσοφία της ομοσπονδίας. Όποιος καλός παίκτης, με Ελβετική ρίζα, το επιθυμεί γίνεται διεθνής.

Για τον Χίτσφελντ είναι οι τελευταίες μέρες της προπονητικής καριέρας του. Αποσύρεται μετά το Παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας. Τι καλύτερο λοιπόν γι’ αυτόν να φύγει περήφανα. Κι έχει τη δυνατότητα κι αυτός, αλλά και η Ελβετία. Αν εξαιρέσεις τη Γαλλία (δεν μιλάμε βέβαια για κάτι σπουδαίο) το Εκουαδόρ, αλλά και η Ονδούρα παίζονται. Όχι εύκολα. Πρόκειται για σκληρές ομάδες. Δεν παραδίνονται άμεσα. Έχουν ταυτότητα μαχητή πάνω τους. Βράζει το αίμα τους, αλλά αυτή η σημερινή Ελβετία μπορεί να τις εξουδετερώσει (ακόμη κι αυτή την ψηλομύτα Γαλλία).

Το Εκουαδόρ διανύει μεταβατικό στάδιο. Είναι κομμένο στη μέση. Τρύπια άμυνα μετά τις αποχωρήσεις των Ιβάν Ουρτάδο και Ζιοβάνι Εσπινόσα. Τεράστιο κενό στην επίθεση μετά τον ξαφνικό θάνατο του Κριστιάν Μπενίτες (πέρσι, από καρδιά). Επιπροσθέτως τραυματίστηκε την περασμένη Δευτέρα στο φιλικό με το Μεξικό ο βασικός αμυντικός μέσος Σεγούνδο Καστίγιο κι αντικαταστάθηκε εσπευσμένα από τον Οσβάλδο Μίντα. Από το ένα κακό στο άλλο για την ομάδα του Κολομβιανού Ρεϊνάλδο Ρουέδα.

Ο Αντόνιο Βαλένσια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι το αστέρι της, όπως ο Τζέρνταν Σάκιρι της Ελβετίας. Οι καιρικές συνθήκες είναι σίγουρα υπέρ του Εκουαδόρ που θα παίξει στο, σχετικά, δικό του περιβάλλον.

Για την Ελβετία τα προκριματικά ήταν περίπατος. Πρώτη, αήττητη, διαφορά επτά βαθμών από τη δεύτερη Ισλανδία, δυναμική άμυνα (6 γκολ), αλλά κακή επίθεση (17 γκολ) και πρώτος σκόρερ της ο κεντρικός αμυντικός Φάμπιαν Σερ. Φανερή η απουσία κεντρικού κυνηγού καλής ποιότητας.

Το Εκουαδόρ έστω και δύσκολα (υπερίσχυσε της Ουρουγουάης στα μεταξύ τους παιχνίδια, αλλά και στη διαφορά των τερμάτων) πέρασε στα τελικά. Τερμάτισε στην τέταρτη θέση, ισόβαθμο με την Ουρουγουάη με θετικό στοιχείο (εκείνη την περίοδο, των προκριματικών) την καλή αμυντική λειτουργία.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Η Ελβετία βασίζεται στο 4-2-3-1 με εναλλακτικό το 4-3-3 για μεγαλύτερη πίεση στο κέντρο.

Ο Γιόσιπ Ντρμιτς κερδίζει τη θέση του κεντρικού κυνηγού, με τον Τζάκα πίσω του και τον Σακίρι στα πλάγια. Ο επιθετικός της Μπάγερν μπορεί να παίξει κι ως ψευτοκυνηγός στο 4-3-3 του Χίτσφελντ και να μείνει εκτός ο Ντρμιτς.

Το Εκουαδόρ παίζει πάντα με ζώνη στο 4-4-2 ή στο πιο συντηρητικό 4-5-1. Κεντρικοί κυνηγοί θα είναι οι Ένερ Βαλένσια και Φελίπε Καϊσέδο. Στη δεύτερη περίπτωση ο Βαλένσια μένει εκτός, προστίθεται στο κέντρο ο Μέντες και ο Αδόλφο Βαλένσια αφήνει τα άκρα για τη μεσοεπιθετική γραμμή,

ΓΗΠΕΔΟ: Εστάδιο Νασιονάλ, Μπραζίλια

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ραβζάν Ιρμάτοφ (Ουζμπεκιστάν)

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr