Home Uncategorized Ανοίγει τις πύλες του το Μαρακανά

Ανοίγει τις πύλες του το Μαρακανά


Είναι η πρωτάρα αυτού του μουντιάλ και μάλιστα η μοναδική. Ο λόγος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη που χαίρεται για δύο λόγους. Ο ένας είναι γιατί είναι παρούσα σε μία τόσο μεγάλη στιγμή. Ο άλλος γιατί ανοίγει λογαριασμό σε αγώνες Παγκοσμίου κυπέλλου απέναντι στην Αργεντινή.

 

Θα πει κανείς μα καλά χαίρεται γιατί θα παίξει νωρίς-νωρίς με μία πρωταθλήτρια κόσμου? Ναι. Έτσι είναι. Πόσες εθνικές ομάδες στον κόσμο κάνουν ντεμπούτο στο μουντιάλ απέναντι σε ένα μεγαθήριο?

 

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει μεν δύσκολο αντίπαλο, απόψε, όμως ο όμιλος με την παρουσία ακόμη του Ιράν και της Νιγηρίας της δίνει χρώμα αισιοδοξίας. Τελειώνει με τα λιοντάρια και ασχολείται με τα γατάκια. Κάπως έτσι φαίνονται οι υπόλοιπες ομάδες απέναντι στην «Αλμπισελέστε».

 

Βέβαια το τελευταίο τρόπαιό της το κέρδισε το 1986, όταν μεσουρανούσε ο θρυλικός Ντιέγο Μαραντόνα . Συνεπώς 28 χρόνια είναι πάμπολλα για μία ομάδα με τόσο σπουδαία ταλέντα.

 

Το 2010 στη Νότιο Αφρική ο Μαραντόνα ήταν ομοσπονδιακός τεχνικός της, πολλοί ήλπιζαν στην κατάκτηση του τίτλου, όμως η συντριπτική ήττα από τη Γερμανία στα προημιτελικά υπέδειξε ότι ακόμη εν είναι έτοιμη.

 

Ισχύει το ίδιο τέσσερα χρόνια μετά σε ένα οικείο περιβάλλον στην ήπειρό της? Ξανά η ίδια αισιοδοξία, η ίδια ελπίδα με στήριγμα τον Λιονέλ Μέσι. Ο 27χρονος επιθετικός της Μπαρτσελόνα μπορεί να γίνει, έστω και για λίγο Μαραντόνα στη θέση του Μαραντόνα? Εσείς τι λέτε? Και τώρα τι θα πείτε αν διαβάσετε αυτό? Ο Μέσι έχει πετύχει μόνον ένα γκολ σε 571 αγωνιστικά λεπτά Παγκοσμίου κυπέλλου. Στην πραγματικότητα μόνον ένα σουτ από τα 31 που έχει κάνει ήταν εύστοχο.

 

Η Αργεντινή δεν είναι μόνο Μέσι (αυτός έχει το όνομα και τη χάρη). Υπάρχουν κι άλλοι λαμπροί αστέρες όπως οι Ιγουαίν, Ντι Μαρία, Αγουέρο, και Μαστσεράνο , οι οποίοι είναι ώριμοι όσο ποτέ άλλοτε.

 

Με νέο τεχνικό τον Αλεχάνδρο Σαβέγια οι Νοτιαμερικανοί είναι πανέτοιμοι για το σημερινό παιχνίδι. Ο μικροτραυματισμός του Γκονσάλο Ιγουαίν δεν εμπνέει απολύτως καμία ανησυχία.

 

Οι Βόσνιοι, από την πλευρά τους, είναι σκληροτράχηλοι. Δεν ξέρουν τι θα πει άγχος πρεμιέρας. Δεν ξέρουν τι θα πει νευρικότητα. Δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότεροι παίζουν στη Γερμανία, στην Αγγλία και στην Τουρκία. Εκπρόσωποι της παλιάς καλής Γιουγκοσλάβικής ποδοσφαιρικής σχολής, έχουν επικεφαλής τον υπέροχο κεντρικό κυνηγό της Μάντσεστερ Σίτι Έντιν Τζέκο, τον οποίον για να σταματήσουν οι Αργεντινοί στόπερ θα πρέπει να επιστρατεύσουν εκτός από τεχνική, την πονηράδα και τη δυναμικότητά τους.

 

Οι Ιμπίσεβιτς και Πιάνιτς με σημαντική Ευρωπαϊκή εμπειρία θέλουν στενή παρακολούθηση , ο Σπάχιτς θα ηγηθεί της οπισθοφυλακής, ενώ ο Μπέγκοβιτς αναμένεται να είναι από τους κορυφαίους τερματοφύλακες του τουρνουά.

 

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός πονοκεφαλιάζει μόνο για το μέσο Σέγιαντ Σάλιχοβιτς. Αν, δει το πράσινο φως τότε θα προχωρήσει για να καλύψει τη θέση του αριστερού ακραίου μπακ και θα μετακινηθεί στην καρδιά της άμυνας ο 20χρονος Σέαντ Κόλασινατς.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ισοβάθμησε με την εθνική μας στα προκριματικά, όμως ήταν καλύτερη στα μεταξύ τους αποτελέσματα, στη διαφορά των τερμάτων, επιθετικά και περίπου ισάξια αμυντικά. Από τα 30 γκολ της (σημαντικότατη συγκομιδή) τα 25 σημείωσαν οι Τζέκο (10), Ίμπισεβιτς (8) και Μίσιμοβιτς (5).

Η Αργεντινή κυριάρχησε στον όμιλο της Νότιας Αμερικής. Εξασφάλισε μάλιστα την πρόκριση δύο αγώνες πριν το τέλος. Ο Μέσι ήταν πρώτος σκόρερ της με δέκα γκολ. Είχε δίκιο ο Σαβέγια που τον έκανε αρχηγό για να του βελτιώσει την ψυχολογική διάθεση.

 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

 

Δεν έχουν παίξει κανένα επίσημο παιχνίδι, παρά μόνο δύο φιλικά.

 

Αργεντινή – Βοσνία-Ερζεγοβίνη 5-0 (1998, Κόρδοβα)

Αργεντινή – Βοσνία-Ερζεγοβίνη 2-0 (2013, Σεντ Λούις)

Συνεπώς με τη γλώσσα των αριθμών η «Αλμπισελέστε» είναι συντριπτικά καλύτερη από τους «Δράκους».

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Αν και διαθέτει πληθώρα εκπληκτικών ποδοσφαιριστών η Αργεντινή, ο τεχνικός της είναι αρκετά συντηρητικός. Προτιμά το 4-3-3 με τον Ιγουαίν στην κορυφή και περιφερειακά τους Μέσι και Αγουέρο. Αν πάει ακόμη πιο αμυντικά σε 5-3-2 Μέσι και Αγουέρο συνθέτουν το επιθετικό δίδυμο. Μένει έξω ο Ιγουαίν, ενισχύει το κέντρο ο Μπίγια και οπισθοχωρεί στην άμυνα ο Μαστσεράνο.

 

Η Βοσνία λογικά θα σφίξει στη ζώνη της 4-4-2 (με ρόμβο) το δημιουργικό κέντρο της Αργεντινής ή θα παίξει καθαρά επιθετικά με 4-2-3-1. Οι Τζέκο και Ίμπισεβιτς είναι οι εκφραστές του επιθετικού παιχνιδιού της.

 

ΓΗΠΕΔΟ: Εστάδιο Μαρακανά, Ρίο ντε Ζανέιρο

 

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Χοέλ Αγιλάρ (Ελ Σαλβαδόρ)

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 01:00 – ΡΙΚ

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr