Home Uncategorized To φάντασμα του 2002 κυνηγά τους Πορτογάλους

To φάντασμα του 2002 κυνηγά τους Πορτογάλους


Η παρουσία και μόνο του Κριστιάνο Ρονάλντο στον αγωνιστικό χώρο ανεβάζει το ηθικό της Πορτογαλίας. Της δίνει αισιοδοξία κι ένα ισχυρό κίνητρο για πρόκριση στην επόμενη φάση του Βραζιλιάνικου παγκοσμίου κυπέλλου.

Σε διαφορετική περίπτωση το πλεονέκτημα μπορεί να μετρήσει υπέρ των ΗΠΑ. Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς έφυγε με παγοκύστη από την προπόνηση της περασμένης Τετάρτης, καθώς ένιωσε ενοχλήσεις στο αριστερό γόνατο. Αναμένεται να δώσει το παρόν απόψε εναντίον των Αμερικανών στην τρομακτική Μανάους.

Μετά την ισοπαλία (2-2) της Γερμανίας με την Γκάνα το παιχνίδι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ενδεχόμενη νίκη των ΗΠΑ θα τις ανεβάσει στην κορυφή του ομίλου. Από την άλλη πλευρά οι Ίβηρες δεν αντέχουν άλλη ήττα. Ούτε καν ισοπαλία. Με πιθανό τρίποντο θα ισοβαθμήσουν με τους Αμερικανούς. Θα τους ξεπεράσουν δε μόνον αν πετύχουν εις βάρος τους  τρία γκολ. Συνεπώς παιχνίδι ανοικτό, για όλα τα γούστα και για άκρως έξυπνους παίκτες και προπονητές, καθώς η τακτική θα παίξει το σπουδαιότερο ρόλο.

Η Πορτογαλία είχε χάσει στην πρεμιέρα  4-0 (η πιο βαριά ήττα της σε μουντιάλ και η πρώτη φορά που δέχτηκε τέσσερα γκολ σε αυτή τη διοργάνωση) από τη Γερμανία. Ο Ρονάλντο είχε αγωνιστεί τραυματίας. Τώρα το ιατρικό επιτελείο της ομάδας αναφέρει πως είναι 100% έτοιμος για αυτό το ζωτικής σημασίας παιχνίδι.

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί τα είχαν βρει σκούρα με τους Γκανέζους. Είχαν αποκλειστεί στα δύο προηγούμενα μουντιάλ. Το 2010 με 2-1 στην παράταση (δεύτερος γύρος) και το 2006 με ήττα 2-1 στους ομίλους. Εφέτος πήραν εκδίκηση. Νίκησαν στην πρεμιέρα με 2-1 στο παιχνίδι «τελικός» όπως είχε χαρακτηριστεί.

Παρά την ήττα η αμυντική λειτουργία της ομάδας ήταν κάκιστη. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γερμανός, Γιούργκεν Κλίνσμαν, προσπάθησε να βελτιώσει πολλές ατέλειες όχι μόνο λόγω σοβαρότητας της αναμέτρησης αλλά και λόγω Ρονάλντο. Χρειάζεται σίγουρα γρήγορους κι έξυπνους ακραίους αμυντικούς.

Βέβαια στο σύνολό της η Πορτογαλία είναι μία εθνική ομάδα ποιότητας, όμως απόψε θα απουσιάσουν βασικά στελέχη της. Ο αριστερός αμυντικός Φάμπιο Κοεντράο χάνει την υπόλοιπη διοργάνωση μετά προβλήματα στους μυς. Ο κεντρικός αμυντικός Πέπε αποβλήθηκε αγωνιζόμενος εναντίον της Γερμανίας κι ο στράικερ Ούγκο Αλμέιντα αποχώρησε τραυματίας επίσης από το παιχνίδι με τα «Πάντσερ». Στις ελλείψεις θα προστεθεί και ο τερματοφύλακας Ρουί Πατρίσιο.

Όμως υπάρχει βάθος στην 23αδα και η απουσία τους θα καλυφθεί ισάξια.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Υπάρχει παράδοση μεταξύ τους που κρατά 36 χρόνια. Το συνολικό ρεκόρ είναι απόλυτα ισορροπημένο με δύο νίκες για αμφότερες και μία ισοπαλία. Ίδια τέρματα. Από πέντε.

Για το παγκόσμιο κύπελλο: ΗΠΑ – Πορτογαλία 3-2 (2002, τελικά, Σουγουόν, φάση ομίλων, πρώτη αγωνιστική. Ο’Μπράιεν 4΄, Ζόρζε Κόστα 29΄αυτογκόλ, Μακ Μπράιντ 36΄- Μπέτο 39΄, Έιγκους 71΄αυτογκόλ).

Στον αγώνα έπαιξε αλλαγή για 21 λεπτά, ο σημερινός ομοσπονδιακός τεχνικός της Πορτογαλίας Πάουλο Μπέντο . Οι Ίβηρες αποκλείστηκαν ως τρίτοι. Οι δε Αμερικανοί (δεύτερη θέση) έφθασαν μέχρι τα προημιτελικά. Έχασαν 1-0 από τη Γερμανία με γκολ του Μπάλακ. Δύο αυτογκόλ στον αγώνα . Αυτό δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία των Παγκοσμίων κυπέλλων.

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr