Home Uncategorized Οι πρωταγωνιστές της φάσης των “16”

Οι πρωταγωνιστές της φάσης των “16”


Λένε πως το Παγκόσμιο κύπελλο είναι μία σκηνή πάνω στην οποία γεννιόνται ήρωες.

Ο δεύτερος γύρος της διοργάνωσης, στη Βραζιλία, αποτελεί κοντινό παρελθόν. Μόλις από το βράδυ της περασμένης Τρίτης εισήλθαμε στα προημιτελικά.

Η ιδιορρυθμία των αγώνων ήταν τέτοια (μιλάμε για τη φάση, που όποιος χάσει, αποχαιρετά). Συνεπώς οι προσπάθειες των ποδοσφαιριστών ήταν πιο ζόρικες, περισσότερο εύστροφες, με ουσία , αλλά και θέαμα.

Μία πλειάδα παικτών ξεχώρισε πιο πολύ, από ό,τι στη φάση των ομίλων.

Οι μετοχές τους εκτινάχθηκαν στα ύψη. Ζεστό, άφθονο χρήμα από μεταγραφές  ή  ανανεώσεις συμβολαίων θα μπει σύντομα στην τσέπη τους. Ας δούμε ορισμένους από αυτούς. Το αξίζουν. Αλλά αξίζει και τον κόπο.

ΡΑΪΣ ΕΜ’ ΜΠΟΛΙ (ΑΛΓΕΡΙΑ, ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ)

Κάποτε είχε δοκιμαστεί από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με βάση τα στοιχεία της απόδοσής του δεν θα αργήσει ο χρόνος που μεγάλες Ευρωπαϊκές ομάδες θα διεκδικήσουν ξανά τον Αλγερινό τερματοφύλακα.

Εναντίον της Γερμανίας πραγματοποίησε θαυμάσια εμφάνιση. Επιβλητικός, σίγουρος, σταθερός στην καρδιά της οπισθοφυλακής της Αλγερινής άμυνας.

Δυστυχώς δεν στάθηκε τυχερός μέχρι το τέλος. Οι Γερμανοί πίεσαν την ομάδα του και κατάφεραν να την αποκλείσουν από τα προημιτελικά.

ΡΟΜΕΛΟΥ ΛΟΥΚΑΚΟΥ (ΒΕΛΓΙΟ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ)

Εναντίον των ΗΠΑ έμεινε στον πάγκο. Ο Μαρκ Βίλμοτς το είχε δει το όνειρο. Τον πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή. Το παιχνίδι άρχισε σιγά-σιγά να γέρνει με το μέρος του Βελγίου. Ήταν φρέσκος και δυνατός. Οι Αμερικανοί είχαν κουραστεί.  Ο Λουκάκου δικαίωσε τον προπονητή του με μία ασίστ και μετά, με το γκολ που πέτυχε και χάρισε στους «Κόκκινους Διαβόλους» μια θέση στην κορυφαία οκτάδα της διοργάνωσης.

ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ (ΕΛΒΕΤΙΑ, ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ)

Ο Ρικάρντο Ροντρίγκες υπήρξε από τις ευχάριστες εκπλήξεις αυτού του μουντιάλ . Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του συνεχίστηκαν κι εναντίον της Αργεντινής. Αμύνθηκε γενναία, βοήθησε αισθητά και στον επιθετικό τομέα. Παίκτης της Βόλφσμπουργκ. Όχι για πολύ ακόμη, καθώς οι γύπες όλο και περισσότερο τον περικυκλώνουν.

ΚΕΪΛΟΡ ΝΑΒΑΣ (ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ, ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ)

Θεαματικός όπως όλοι οι Αμερικανοί τερματοφύλακες. Αλλά και ιδιαίτερα ουσιώδης. Πριν την έναρξη του μουντιάλ εθεωρείτο ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές κλάσης των Τίκος. Κι είχαν δίκιο αυτοί που τον πίστεψαν. Εναντίον της Ελλάδας έγινε ήρωας. Η εμφάνισή του αυτή και μόνον τον φέρνει προ των πυλών εύρωστων οικονομικά συλλόγων έτσι που η Λεβάντε να αποτελέσει τάχιστα παρελθόν.

ΑΝΤΡΕ ΣΟΥΡΛΕ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΜΕΣΟΣ)

Έπαιξε μόνον ένα ημίχρονο εναντίον της Αλγερίας. Η συνεισφορά του υπήρξε αποτελεσματική. Πέτυχε το πρώτο γκολ της Γερμανίας στην παράταση με όφελος την πρόκρισή της στα προημιτελικά και μάλλον τη θέση του στη βασική ενδεκάδα της.

Ο Σούρλε σίγουρα δεν αποτελεί μέρος του γαλαξία αστέρων των Πάντσερ. Ο Μάριο Γκέτσε τον οποίον αντικατέστησε είναι σίγουρα πιο λαμπρό όνομα από το δικό του. Ωστόσο η ασταμάτητη ενέργειά του και οι έξυπνες κινήσεις τον ανεβάζουν στα ψηλά σκαλοπάτια και τον βάζουν στο δρόμο της μονιμότητας και της καθιέρωσης.

ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΓΚΡΗΝ (ΗΠΑ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ)

Με το γκολ που πέτυχε εναντίον του Βελγίου έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που σκοράρει σε τελική φάση σε ηλικία 19 χρόνων κι ενός μηνός.

Μισός Γερμανός, μισός Αμερικανός. Άλλη μία από τις ανακαλύψεις του Γιούργκεν Κλίνσμαν. Πέρασε αλλαγή εναντίον του Βελγίου και μέσα σε λίγα λεπτά χάρη στην ταχύτητα, την ευστροφία, την πανουργία του κατάφερε να αποδείξει γιατί αποτελεί πολύτιμη μονάδα για τις ΗΠΑ. Ίσως παραμείνει στην Μπάγερν  ή πραγματοποιήσει πανάκριβη μεταγραφή.

ΑΝΤΟΥΑΝ ΓΚΡΙΖΜΑΝ (ΓΑΛΛΙΑ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ)

Τον καιρό που ανακοινώθηκε πως ο Φρανκ Ριμπερί θα χάσει οριστικά το μουντιάλ, πολλοί απογοητεύτηκαν. Όμως ο Αντουάν Γκριζμάν μετρίασε τους φόβους τους πολύ εύκολα και γρήγορα.

Εναντίον της Νιγηρίας ο Ντιντιέ Ντεσάν τον χρησιμοποίησε ως αλλαγή, όμως είναι σίγουρο πως εναντίον της Γερμανίας θα ξεκινήσει βασικός στο αριστερό άκρο της επιθετικής γραμμής. Χάρη στα δυνατά πόδια, στην ταχύτητα και την εξυπνάδα του έχει δώσει διαφορετική διάσταση στην επιθετική γραμμή της Γαλλίας.

ΚΛΑΑΣ – ΓΙΑΝ ΧΟΥΝΤΕΛΑΑΡ (ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ)

Ήταν ένας ξεχασμένος ποδοσφαιριστής στους τέσσερις αγώνες της Ολλανδίας. Μια δύσκολη στιγμή εναντίον του Μεξικού υποχρέωσε τον Φαν Χάαλ να τον ρίξει στο παιχνίδι (76΄). Αυτό ήταν. Τα έκανε όλα μόνος του. Τον θυμήθηκαν οι πάντες. Ασίστ στον Σνάιντερ (88΄) για την ισοφάριση. Μετά δικό του γκολ με πέναλτι (90΄) και στη συνέχεια νίκη-πρόκριση στα προημιτελικά για τους Οράνιε. Υπενθύμισε στον προπονητή του πως παρά τα 30 χρόνια του αποτελεί ιδανική εναλλακτική λύση για τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Πρόκειται για παραγωγικό επιθετικό, που τα τελευταία χρόνια η καριέρα του έχει πάρει την κατιούσα λόγω συνεχών τραυματισμών.

ΧΑΜΕΣ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ (ΚΟΛΟΜΒΙΑ, ΜΕΣΟΣ)

Πρώτος σκόρερ μέχρι τώρα με πέντε γκολ κι ο πολυτιμότερος παίκτης του μουντιάλ. Ο επιτελικός μέσος της Κολομβίας παίζει για την εθνική του ομάδα, για τον εαυτόν του, αλλά και για τον Ραδαμέλ Φαλκάο που αποκλείστηκε της 23αδας. Τα κάνει όλα και συμφέρει. Ίσως αναδειχθεί ο κορυφαίος παίκτης αυτών των τελικών. Το περασμένο καλοκαίρι τον αγόρασε η Μονακό από την Πόρτο. Νέο αστέρι που αφήνει ανεξίτηλα τη σφραγίδα του σε αυτή τη διοργάνωση.

ΝΤΕ ΑΝΤΡΕ ΓΙΕΝΤΛΙΝ (ΗΠΑ, ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ)

Στα 20 χρόνια του παίζει στη Σιάτλ Σάουντερς των ΗΠΑ. Μέχρι τον αγώνα με το Βέλγιο ελάχιστοι τον γνώριζαν. Μια καταπληκτική εμφάνιση έκανε εναντίον των «Κόκκινων Διαβόλων»  κι έγινε περιζήτητος από μεγάλους Ευρωπαϊκούς συλλόγους. Αντικατέστησε τον Φάμπιαν Τζόνσον στο δεξιό άκρο της αμυντικής γραμμής κι αμέσως το αστέρι του έλαμψε. Με την πάροδο του χρόνου είναι σε θέση να φανερώσει το χαρισματικό παιχνίδι του με ταχύτητα, ρυθμό και καλές μεταβιβάσεις..

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr