Home Uncategorized 13 Νεκροί από τον Τυφώνα «Σάντι» (video)

13 Νεκροί από τον Τυφώνα «Σάντι» (video)


Οι τοπικές αρχές της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσι, της Πενσιλβάνια, της Δυτικής Βιρτζίνια και της Βόρειας Καρολίνας έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής δώδεκα νεκρούς, ενώ η αστυνομία του Τορόντο ανακοίνωσε ότι μία Καναδή σκοτώθηκε από τα συντρίμμια που εκτοξεύθηκαν από ριπές ανέμου. Περί τα 250.000 νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι στο Μανχάταν και περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.


Το μετρό έχει βυθιστεί λόγω πλημμύρας ενώ ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Μανχάταν θα διαρκέσει μέχρι το πρωί της Τρίτης και “ίσως και περισσότερο”.
Παράλληλα κάλεσε τους κατοίκους να μην τηλεφωνούν στις υπηρεσίες άμεσης δράσης παρά μόνο σε περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης εφόσον στις οκτώ το βράδυ ώρα νέας Υόρκης οι κλήσεις που δέχτηκε το 911 έφθασαν τις 10 000.

“Αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες λαμβάνουν 10.000 κλήσεις ανά ημίωρο, έναντι 1.000 υπό κανονικές συνθήκες”, είπε. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο.

Δρόμοι πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα της θάλασσας, βάρκες “βγήκαν” στη στεριά ενώ  φονικές είναι οι πτώσεις δέντρων. η άνοδος της στάθμης του νερού λόγω της παλίρροιας, προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη περιοχή του Μπάτερι στο Μανχάταν, αλλά και στις σήραγγες στο Ιστ Ρίβερ και τον ποταμό Χάτσον. “Το νότιο Μανχάταν καλύπτεται από το θαλασσινό νερό δεν υπερβάλλω”, έγραψε ο Χάουαρντ Γκλάσερ, επιχειρησιακός διευθυντής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και σύμβουλος του κυβερνήτη, στο Twitter.

Η σούπερ καταιγίδα Σάντι προσέγγισε την αμερικανική ακτογραμμή στο Ατλάντικ Σίτι, περίπου στις 20:00 ώρα ανατολικής ακτής (0000 GMT), σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες (NHC) με ανέμους που είχαν εξασθενήσει ελαφρώς στα 130 χιλιόμετρα την ώρα. Η πλειοψηφία των κατοίκων της Νέας Υόρκης είναι στα σπίτια τους αλλά και πάλι πολλοί αγνόησαν τις διαταγές εκκένωσης περιοχών. “Μείνετε στο σπίτι, είναι πολύ αργά για να φύγετε”, δήλωσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος διέταξε την εκκένωση 375.000 ατόμων από τις περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα για πλημμύρες.

Εκλεισε πυρηνικός αντιδραστήρας

Στο μεταξύ, η Constellation Energy Group έθεσε εκτός λειτουργίας τον πυρηνικό αντιδραστήρα Nine Mile One, στην  πολιτεία της Νέας Υόρκης, λόγω προβλήματος τροφοδότησης του δικτύου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ, χωρίς να διευκρινίσει εάν το πρόβλημα έχει σχέση με τον τυφώνα Σάντι.
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τόσο ο συγκεκριμένος πυρηνικός αντιδραστήρας όσο και άλλοι οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή που πλήττεται αντιμετωπίζουν πρόβλημα νερού ψύξης των αντιδραστήρων λόγω των αναγκών νερού για πυρόσβεση.

Ο τυφώνας Σάντι προκάλεσε, επίσης, το ναυάγιο του αντιγράφου του ιστορικού ιστιοφόρου Bounty ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας. Ενα μέλος του πληρώματος πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο καπετάνιος του πλοίου.
πηγή: ant1iwo