Λίγες μόλις ημέρες μετά την τεράστια επιχείρηση της Αστυνομίας στις πιο επικίνδυνες φαβέλες (παραγκουπόλεις) του Ρίο ντε Τζανέιρο, οι υπηρεσίες υγείας της πόλης βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να βοηθήσουν τους τοξικομανείς, οι οποίοι μετά την σφοδρή σύγκρουση των Αρχών με την πανίσχυρη οργάνωση εμπορίας ναρκωτικών, έμειναν χωρίς τις ουσίες από τις οποίες είναι εξαρτημένοι.
Από την Κυριακή περισσότεροι από 2.000 βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί εισέβαλαν στα συγκροτήματα Μανγκουίνιος και Τζακαρεζίνιο ενώ οι υπηρεσίες υγείας απομάκρυναν περίπου 231 χρήστες Kρακ και άλλους 67, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε άλλες περιοχές αναζητώντας ναρκωτικά, και στη συνέχεια τους μετέφεραν σε ειδικά κέντρα νοσηλείας.
Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελούσε την μεγαλύτερη αγορά κρακ στο Ρίο γνωστή και “Cracolandia” (χώρα του Κρακ), όπου χιλιάδες χρήστες αγόραζαν τα ναρκωτικά, έμεναν σε παράγκες και αναζητούσαν στα σκουπίδια ανακυκλώσιμα αντικείμενα, τα οποία θα μπορούσαν να πουλήσουν προκειμένου να αγοράσουν κι άλλες ναρκωτικές ουσίες.
«Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να θεραπευτούν και να βοηθηθούν», δήλωσε ο επικεφαλής ασφαλείας του Ρίο, Ζοσέ Μαρίνο Μπελτράμε, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή την Τρίτη. «Δεν θα επιστρέψουν ξανά στη Τζακαρεζίνιο και στην Μανγκουίνιος. Η περιοχή είναι πλέον κατειλημμένη», πρόσθεσε.
Η Αστυνομία έχει καταλάβει πλέον την περιοχή στην οποία κατοικούν περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι και η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτέλεσε μέρος του σχεδίου της Πολιτείας για να γίνει ασφαλέστερο το Ρίο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.
Μέρες μετά την γιγάντια επιχείρηση, η Αστυνομία αναζητάει ακόμα όπλα, ναρκωτικά και υπόπτους. Παράλληλα η εταιρία αποκομιδής απορριμμάτων “τρέχει” τη δική της τεράστια επιχείρηση απομακρύνοντας περισσότερους από 220 τόνους σκουπιδιών, την ώρα που υπάλληλοι του Δήμου έχουν αντικαταστήσει περισσότερα από 300 φώτα στους δρόμους.
Εν τω μεταξύ, ένα ειδικό επιτελείο γιατρών, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων μετέφεραν τους χρήστες σε ειδικά καταφύγια όμως, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, οι μισοί από τους συνολικά 215 ενήλικες που απομακρύνθηκαν από τους δρόμους έφυγαν από τα καταφύγια. Οι ανήλικοι χρήστες θα πρέπει να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
«Η δουλειά με τα εξαρτημένα άτομα μοιάζει πολύ με την δουλειά των μυρμηγκιών. Μπορεί να χρειαστεί να μιλήσουμε σε κάποιον δύο και τρεις φορές, να τον φέρνουμε συνεχώς στα καταφύγια κι όμως να μην είναι έτοιμος να πολεμήσει την εξάρτησή του», δήλωσε η Ντάφνι Μπράγκα, η οποία συντονίζει την προσπάθεια για το γραφείο της Πρόνοιας της πόλης.
Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην εκπαίδευση των αστυνομικών, προκειμένου να αποκτήσουν γνώσεις για το πως θα αντιμετωπίζουν καλύτερα άτομα εθισμένα στο κρακ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν 200 αστυνομικοί.
«Δεν είναι ευπρόσδεκτοι πουθενά. Είναι απελπισμένοι, είναι μπερδεμένοι, βρώμικοι και φοβάμαι ότι θα υποφέρουν από περισσότερη βία στην προσπάθειά τους να βρουν καταφύγιο και ναρκωτικά σε άλλα σημεία της πόλης. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν λύνεται μόνο με χρήματα και καταφύγια. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από κάποιον που νοιάζεται και έχει υπομονή. Χρειάζονται αλληλεγγύη», δήλωσε ο Αντόνιο Κάρλος Κόστα, ιδρυτής της ΜΚΟ, «Ποτάμι της Ειρήνης (River of Peace)».
Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr