Το τιράζ του πρώτου φύλλου της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo μετά την επίθεση που αποδεκάτισε τη σύνταξή της, το οποίο κυκλοφόρησε σήμερα, αυξήθηκε από τρία σε πέντε εκατομμύρια φύλλα για να αντιμετωπισθεί η μεγάλη ζήτηση στη Γαλλία, ανακοίνωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η εταιρεία διανομής.
“Ο εκδότης αποφάσισε σήμερα το πρωί να αυξήσει το τιράζ στα 5 εκατομμύρια”, δήλωσε η Βερονίκ Φοζούρ, πρόεδρος της εταιρείας διανομής MLP. Θα διανεμηθούν με ρυθμό περίπου 500.000 φύλλων ημερησίως, κάτι που θα επιτρέψει να πάρουν φύλλα όλα τα περίπτερα που θα το ζητήσουν, υπογράμμισε.
Αυτό το ιστορικό φύλλο της σατιρικής εφημερίδας είχε ήδη εξαντληθεί σήμερα το πρωί στη Γαλλία.
Το σημερινό φύλλο της Charlie Hebdo εξαντλήθηκε στα 27.000 σημεία πώλησης σε ολόκληρη τη Γαλλία, ανακοίνωσε η Εθνική Ενωση Διανομέων Τύπου.
Περίπτερα και καταστήματα Τύπου δέχθηκαν από νωρίς το πρωί “επίθεση” σε ένδειξη αλληλεγγύης και θα επανατροφοδοτηθούν εντός της ημέρας ή και αύριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης.
Επτακόσιες χιλιάδες φύλλα διανεμήθηκαν σήμερα στα σημεία πώλησης της Γαλλίας και, συνολικά, ένα εκατομμύριο φύλλα θα διανεμηθούν εντός της ημέρας.
“Τελείωσε”, επαναλάμβαναν ξανά και ξανά οι ιδιοκτήτες πολλών περιπτέρων στο Παρίσι, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση στους πελάτες. Πολλοί απ’ αυτούς αγόρασαν την “Κανάρ Ανσενέ“, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα της Γαλλίας, η οποία έχει σήμερα τίτλο: “Εμπρός παιδιά, μην αφήσετε να σας σκοτώσουν”, σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Charlie Hebdo.
Ruée sur Charlie Hebdo dans les kiosques by leparisien
“Είναι απίστευτο, όταν άνοιξα είχα ήδη μια ουρά 60-70 ανθρώπων μπροστά από το περίπτερο”, είπε μια ιδιοκτήτρια περιπτέρου στο Παρίσι. “Δεν είχα δει ποτέ κάτι τέτοιο, τα 450 φύλλα που είχα έφυγαν μέσα σε 15 λεπτά”, πρόσθεσε.
Σε άλλα σημεία πώλησης, όπως ο σταθμός του Μετρό στην Όπερα, στο κέντρο του Παρισιού, οι ιδιοκτήτες περιπτέρων επισήμαιναν από την πλευρά τους πως είχαν λάβει μόνο 50 φύλλα ο ένας, 100 ο άλλος. “Περιμένουμε κι άλλα φύλλα την Πέμπτη και την Παρασκευή”, έλεγαν στους απογοητευμένους πελάτες.
Οι επιζήσαντες της επίθεσης στη Charlie Hebdo κυκλοφόρησαν σήμερα το πρώτο φύλλο της εφημερίδας τους μετά την επίθεση σκιτσάροντας στην πρώτη σελίδα τον Μωάμεθ να δακρύζει μετά τις επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία, η οποία έχει μπει σε έναν “πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας”.
Η σατιρική εφημερίδα αρχικά ανακοίνωσε ένα τιράζ τριών εκατομμυρίων φύλλων (έναντι 60.000 συνήθως), στο οποίο περιλαμβάνονται εκδόσεις σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, τουρκικά, ισπανικά…).
Charlie Hebdo : l’expédition du dernier numéro… by leparisien
Από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία, πολυάριθμες εφημερίδες στον κόσμο αναπαρήγαγαν αμέσως αυτό το πρωτοσέλιδο ενός φύλλου το οποίο ετοιμάσθηκε στα γραφεία της αριστερής εφημερίδας Liberation.
Πάνω από το σκίτσο του προφήτη σε πράσινο φόντο, το χρώμα του ισλάμ, ο τίτλος “Όλα συγχωρούνται” έρχεται σε αντίθεση με τη δηκτική και ανελέητη στάση που τηρεί συνήθως η εφημερίδα.
Στην Τεχεράνη, η ιρανική ηγεσία καταδίκασε “την υβριστική κίνηση” του σημερινού φύλλου του Charlie Hebdo, θεωρώντας ότι “προσβάλλει τα αισθήματα των μουσουλμάνων”, επαναδιατυπώνοντας, δια στόματος του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, την καταδίκη της τρομοκρατίας “οπουδήποτε στον κόσμο”.
Το ραδιοφωνικό δίκτυο Al Bayane του Ισλαμικού Κράτους χαρακτήρισε “εξαιρετικά ανόητη” την δημοσίευση σκίτσου του Μωάμεθ.
Οι επιζώντες εργαζόμενοι της Charlie Hebdo είπε πως αυτές οι τελευταίες ημέρες υπήρξαν πολύ δύσκολες, αλλά “είμαστε χαρούμενοι που εκδίδουμε το περιοδικό υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες”.
Μετά τη φονική επίθεση, ο σκιτσογράφος Renald Luzier, γνωστός ως Luz, τρόνισε πως ήξεραν πως έπρεπε να ξεκινήσουν δουλειά.
“Δεν ξέραμε πώς θα κάναμε αυτήν την αρχή. Δεν γνώριζα πώς θα ήταν δυνατό για εμένα να σκιτσάρω ξανά, για να είμαι ειλικρινής”, ανέφερε, αλλά τα κατάφερε και το ρπρωτοσέλιδο με τον Προφήτη Μωάμεθ είναι δικό του. Πρώτα δημιούργησε ένα σκίτσο που επιτέλεσε τον σκοπό της “κάθαρσης” και μετά, έπειτα από αρκετές προσπάθειες ήρθε το πρωτοσέλιδο.
Σε μία φορτισμένη συναισθημαιτκά συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της εφημερίδας Gerard Briard είπε πως όταν ο Luz τους έδειξε το πρωτοσέλιδό του, όλοι ξέσπασαν σε γέλια κι ενθουσιάστηκαν.
Ωστόσο το πορτρέτο του προφήτη, ο οποίος κρατάει την επιγραφή “Είμαι Charlie” την οποία κρατούσαν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια διαδηλωτές την Κυριακή στους δρόμους της Γαλλίας, προκαλεί περαιτέρω αναταραχή στον μουσουλμανικό κόσμο.
Η δημοσίευση αυτών των “προσβλητικών έναντι του προφήτη” σκίτσων θα “υποκινήσει το μίσος”, προειδοποίησε χθες, Τρίτη, το βράδυ το πανεπιστήμιο Αλ-Άζχαρ, ένας από τους εγκυρότερους θεσμούς του σουνιτικού ισλάμ, το οποίο έχει την έδρα του στην Αίγυπτο.
Ένα μέρος του τιράζ του Charlie Hebdo πρόκειται να διανεμηθεί στην Τουρκία μαζί με την εφημερίδα “Τζουμχουριέτ”. Στο παρελθόν υπουργοί της ισλαμοσυντηρητικής τουρκικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται από το 2002 στην εξουσία, είχαν καταγγείλει τις “προκλήσεις” της γαλλικής εβδομαδιαίας εφημερίδας.
Στη Γαλλία, οι κύριες μουσουλμανικές οργανώσεις κάλεσαν την κοινότητα “να διατηρήσει την ηρεμία της” και “να σεβαστεί την ελευθερία της γνώμης” ενώ η μεγαλύτερη γαλλική σατιρική εφημερίδα, η “Κανάρ Ανσενέ”, αποκάλυψε πως δέχθηκε απειλές την επομένη της σφαγής στο Charlie Hebdo.
“Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, του τζιχαντισμού και του ριζοσπαστικού ισλαμισμού”, αλλά “όχι εναντίον μιας θρησκείας”, δήλωσε χθες η γαλλική κυβέρνηση.
Mahomet en Une de Charlie Hebdo : le… by leparisien
Στη διάρκεια μιας συγκινητικής τελετής φόρου τιμής προς τους τρεις αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τους Γάλλους να “διπλασιάσουν την επαγρύπνηση” μπροστά σ’ έναν κινδύνο ο οποίος υφίσταται τόσο “πέραν των συνόρων μας” όσο και “στο εσωτερικό”.
Στην Εθνοσυνέλευση, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές όλων των κομμάτων, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας και υπογράμμισε το “λαϊκό χαρακτήρα του κράτους”, που αποτελεί κεντρική αναφορά του γαλλικού συστήματος.
Η διαχείριση της κρίσης από τους Ολάντ και Βαλς χαιρετίζεται από το 80% των Γάλλων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, ενώ ο Ολάντ ήταν ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος από το 1958.
Οι βουλευτές ψήφισαν τη συνέχιση της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων.
Στη συνέχεια έψαλλαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο –για πρώτη φορά από το 1918– πριν αποτίσουν φόρο τιμής στις δυνάμεις της τάξης.
Ο Μανουέλ Βαλς ζήτησε να ληφθούν “έκτακτα μέτρα” εναντίον του εξτρεμισμού, όμως απέκλεισε την ιδέα να υιοθετηθεί μια έκτακτη νομοθεσία στο πρότυπο του αμερικανικού Πατριωτικού Νόμου.
Η νομοθεσία αυτή, η οποία είχε ψηφισθεί στις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, είχε επικριθεί σκληρά στη συνέχεια επειδή έπληττε τις πολιτικές ελευθερίες.
Ο Βαλς ανακοίνωσε τη δημιουργία μέχρι το τέλος του χρόνου “ειδικών πτερύγων” στις φυλακές για την απομόνωση των τζιχαντιστών κρατουμένων και την πρόληψη προσηλυτισμών. Δύο από τους τζιχαντιστές των επιθέσεων του Παρισιού, οι Αμεντί Κουλιμπαλί και Σερίφ Κουασί, είχαν περάσει στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό ενώ βρίσκονταν στη φυλακή, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Από 3.000 ως 5.000 Ευρωπαίοι έχουν αναχωρήσει για τον τζιχάντ σε χώρες όπως η Συρία και μπορεί να αποτελέσουν απειλή όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους, σύμφωνα με τον διευθυντή της Europol Ρομπ Ουέινραϊτ.
Πολλές καταδίκες για δικαιολόγηση της τρομοκρατίας ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε βάρος προσώπων που είχαν χαιρετίσει τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας.
Εξάλλου το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύκτας πως περίπου 200 επεισόδια που συνδέονται με τις επιθέσεις σημειώθηκαν σε σχολεία, κολέγια και Λύκεια. Τα μισά από τα επεισόδια αυτά συνδέονται με την ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε στις 8 Ιανουαρίου, την επομένη της φονικής επίθεσης εναντίον του Charlie Hebdo.
Για να καθησυχασθεί ο πληθυσμός και να αντιμετωπισθεί η απειλή νέων επιθέσεων, η γαλλική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει σχεδόν 15.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Αποστολή τους είναι να προστατεύσουν όλους τους “ευαίσθητους χώρους της επικράτειας”, ιδιαίτερα τα 717 σχολεία και τόπους λατρείας των εβραίων της χώρας.
Η μουσουλμανική κοινότητα, η οποία ανησυχεί επίσης για μια αύξηση των ισλαμοφοβικών ενεργειών, έχει ζητήσει κι αυτή ενισχυμένη προστασία των τζαμιών.
real.gr