Η ομάδα ανάπτυξης του Linux, Canonical, κυκλοφόρησε πριν από περίπου ένα μήνα το Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal και κατάφερε να προσφέρει στους χρήστες μία νέα, πολύ φιλική στη χρήση, έκδοση του ανοιχτού λειτουργικού.
Παρά την αξιόλογη προσπάθεια της Canonical, πολλοί από τους χρήστες είχαν αντιρρήσεις με τη χρησιμοποίηση του Unity σαν κύριο γραφικό περιβάλλον αντί του παραδοσιακού GNOME. Με την Canonical να μην δείχνει καμία διάθεση να αλλάξει το λειτουργικό της, πολλές εναλλακτικές εκδόσεις των Ubuntu άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς.
Η πιο διαδεδομένη και «ώριμη» έκδοση αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι το Linux Mint 14 με την ονομασία «Nadia». Το Nadia βασίζεται στο Ubuntu όμως ακολουθεί μια πιο παραδοσιακή κατεύθυνση όσον αφορά το γραφικό περιβάλλον. Η νέα έκδοση του Linux Mint χρησιμοποιεί δύο γραφικές επιλογές, με την MATE να είναι πρώτη στις προτιμήσεις των χρηστών αφού υποστηρίζει όλες τις δυνατότητες του GNOME 2 και παρέχει ένα καθαρό και απλό περιβάλλον που είναι συμβατό με πολλά προγράμματα και εφαρμογές.
Η δεύτερη επιλογή είναι το Cinnamon, το οποίο βασίζεται στο GNOME 3 και είναι πιο μοντέρνο και γρήγορο από το MATE, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με επεξεργασία 3D εφαρμογών. Και οι δύο εκδόσεις του Nadia είναι αισθητά πιο σταθερές και από τον προκάτοχό τους, Linux Mint 13 «Maya».
Το Linux Mint 14 έρχεται επίσης με ανανεωμένο το σύστημα διαχείρισης γραφικών και λογισμικού. Ο νέος display manager (MDM) δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να επιλέγει themes καθώς και φωτογραφία λογαριασμού των χρηστών, ενώ ο νέος software manager φέρνει σημαντικές αλλαγές στο σύστημα ενημερώσεων καθώς διευρύνει το πλήθος των «πακέτων» που μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει στο λειτουργικό του και δεν απαιτεί την είσοδο κωδικού του χρήστη κάθε φορά που αυτός θέλει να κάνει μια εγκατάσταση.
Εκτός από τις αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον και στα συστήματα διαχείρισης, το Nadia περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές προσθήκες των Ubuntu όπως τον νέο Linux Kernel 3.5, Python 3, gcc 4.7.2 και το LibreOffice 3.6.
Περισσότερη τεχνολογία, techit.gr