Στη Βουλγαρία μεταφέρθηκε το σκηνικό της προετοιμασίας για την Ομόνοια. Η αποστολή των «πρασίνων» έφθασε το βράδυ της Παρασκευής στο προπονητικό κέντρο του ξενοδοχείου «Τσάρσκο Σέλο» και από χθες ο Κώστας Καϊάφας και οι συνεργάτες του άρχισαν να κτίζουν τη «νέα Ομόνοια». Μπορεί η φετινή Ομόνοια να μην είναι τόσο νέα, αφού σε αντίθεση με προηγούμενα καλοκαίρια οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ είναι ελάχιστες, ωστόσο πρόθεση και στόχος του προπονητικού τιμ είναι, μέσα από τη μετεγγραφική ενίσχυση, να προστεθούν κάποια νέα στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας, τα οποία θα δημιουργήσουν ένα ακόμα πιο δυνατό και διεκδικητικό σύνολο.
Του Αντρέα Βιολάρη, sigmalive.com/sports
Μπορεί τα μετεγγραφικά αποκτήματα του «τριφυλλιού» να μην είναι πολλά, επιλέχθηκαν όμως με μεγάλη προσοχή και μέσα από δεκάδες άλλους υποψηφίους, για να προσθέσουν εκείνα τα στοιχεία που έψαχνε η τεχνική ηγεσία. Όσοι αποκτήθηκαν μέχρι στιγμής διαθέτουν σε ατομικό επίπεδο εκείνα τα τεχνικά ή σωματικά χαρακτηριστικά που ήθελε ο Καϊάφας, με στόχο να δώσει το κάτι παραπάνω και στο σύνολο. Γι’ αυτό και χρειάστηκε να γίνει πολύ μεγάλη δουλειά στο κεφάλαιο αξιολόγησης των ποδοσφαιριστών. Ο Κώστας Καϊάφας και ο άμεσος συνεργάτης του στο συγκεκριμένο κομμάτι, Μιχάλης Σεργίου, πέρασαν από κόσκινο τριψήφιο αριθμό (!) ποδοσφαιριστών που προτάθηκαν, για να καταλήξουν στις μικρές λίστες των τελικών υποψηφίων και ακολούθως στους τέσσερεις που αποκτήθηκαν, αλλά και στους δύο που θα ακολουθήσουν, μέσο και τερματοφύλακα. Δεν αποκλείεται αυτός ο αριθμός να αυξηθεί, στην περίπτωση που εντοπιστούν κάποιοι Κύπριοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν σε έναν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά τα νέα στοιχεία που θα προσθέσουν στο παιχνίδι της Ομόνοια οι Σιέρινταν, Μεντί, Πέρες και Εζέ.
ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Η Ομόνοια άρχισε να… ψηλώνει από τον περασμένο Ιανουάριο. Η προσθήκη των Ιβάν Ρούνιε (1.92) και Ερόλντ Γκουλόν (1.95) έδωσε πολύ ύψος στην ενδεκάδα και ειδικότερα στην αμυντική γραμμή, αφού ο Γάλλος μέσος αγωνιζόταν (κυρίως) σαν στόπερ. Η απόκτηση του υψηλόσωμου αμυντικού Τζάκσον Μεντί (1.92) δίνει ακόμα μεγαλύτερο ύψος στην άμυνα και παράλληλα δίνει την ευκαιρία στον Κ. Καϊάφα να χρησιμοποιήσει τον Γκουλόν στη φυσική του θέση και να προσθέσει χρήσιμα… εκατοστά στη μεσαία γραμμή. Αυτό που απέμενε για να δέσει το γλυκό ήταν η απόκτηση ενός επιθετικού, ο οποίος θα αντικαθιστούσε το ύψος του Ρομπέρτο Γκαρσία στην κορυφή της επίθεσης. Η απόκτηση Κίλιαν Σιέρινταν έφερε το ζητούμενο και παράλληλα δίνει το ύψος που έψαχνε το τεχνικό τιμ στα φτερά της επίθεσης, αφού ο Ιρλανδός μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια επιτυχία και σαν ακραίος επιθετικός.
Πέρα από το ύψος, Μεντί και Σιέρινταν είναι δύο ποδοσφαιριστές που είναι ιδιαίτερα γρήγοροι για το ύψος τους και αυτό είναι ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που ήθελε να προσθέσει στο ρόστερ του ο Κώστας Καϊάφας. Ταχύτητα προσθέτουν και τα άλλα δύο νέα αποκτήματα του «τριφυλλιού», αφού είναι ένα από τα βασικά χαρίσματα των Εζέ και Πέρεζ.
ΑΡΙΣΤΕΡΟΠΟΔΑΡΟΙ
Η απόκτηση αριστεροπόδαρων ποδοσφαιριστών ήταν ακόμα ένα ζητούμενο για την Ομόνοια. Πέραν του Ματίας Πέρες, ο οποίος θα καλύψει το αριστερό άκρο της άμυνας, η τεχνική ηγεσία ήθελε και έναν αριστεροπόδαρο κεντρικό αμυντικό. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που προτιμήθηκε ο Μεντί, έναντι των υπόλοιπων στόπερ που ήταν στη λίστα.
ΠΟΛΥΘΕΣΙΤΕΣ
Από το περασμένο καλοκαίρι ο Κώστας Καϊάφας έδειξε προτίμηση σε ποδοσφαιριστές οι οποίοι μπορούν να αγωνίζονται σε περισσότερες από μία θέσεις. Αυτό ήταν και ένα βασικό κλειδί για την καλή παρουσία της ομάδας στο δεύτερο μισό της σεζόν. Οι πολυθεσίτες ποδοσφαιριστές έλυσαν τα χέρια της τεχνικής ηγεσίας σε περιόδους κατά τις οποίες υπήρξαν μαζεμένες απουσίες και έδωσαν λύσεις σε θέσεις όπου οι επιλογές ήταν περιορισμένες. Λεάντρο, Ράμος, Γκουλόν, Λομπιανίτζε, Μαργκάσα, Ασίς, Μ. Δημητρίου ήταν μερικοί από τους παίκτες που αγωνίστηκαν σε περισσότερες από μία θέσεις και ουσιαστικά δεν επέτρεψαν να φανούν κάποια κενά στο ρόστερ της περσινής χρονιάς.
Ο Μεντί ήρθε για ενισχύσει το κέντρο της άμυνας, της ίδια ώρα όμως αποτελεί άλλη μια επιλογή για το αριστερό άκρο της άμυνας, στην περίπτωση που δεν θα είναι διαθέσιμοι οι Πέρες και Μαργκάσα. Στην κορυφή της επίθεσης και σαν ακραίος επιθετικός μπορεί να αγωνιστεί ο Σιέρινταν. Η πολυμορφική προσφορά που (θα) έχει ο Ιρλανδός και τα στοιχεία που θα προσθέσει (τα οποία δεν είχε ο Γκαρσία), ειδικά στο φτερό της επίθεσης, ήταν αυτά που έκαναν τον Καϊάφα να τον θέλει… σαν τρελός. Ακόμα και ο Ματίας Πέρεζ είναι ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος κάνει περισσότερα από τα βασικά πράγματα ενός αριστερού μπακ. Τα δύο βασικότερα είναι οι εκτελέσεις στημένων, αφού διαθέτει πολύ καλό αριστερό πόδι (πέρσι σκόραρε δύο από τα πέντε του γκολ με απευθείας φάουλ) και η γενικότερη επιθετικότητά του, αφού είναι ένας ακραίος που οργώνει ολόκληρη την αριστερή πτέρυγα και την ίδια ώρα συγκλίνει και πατά αντίπαλη περιοχή.
ΗΛΙΚΙΑ/ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ
Ένας άλλο κοινό σημείο αναφοράς των μετεγγραφών της Ομόνοιας είναι η ηλικία. Πρόθεση της τεχνικής ηγεσίας ήταν η απόκτηση παικτών σε καλή ποδοσφαιρικά ηλικία, οι οποίοι να έχουν στόχους, φιλοδοξίες και όνειρα. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο 29χρονος Ματίας Πέρες, νεαρότερος ο 21χρονος Εζέ, ενώ στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία είναι οι Σιέρινταν (26) και Μεντί (28).
ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΝΙΚΗΤΗ
Η νοοτροπία νικητή ήταν ακόμα ένα στοιχείο που ήθελε να προσθέσει στην εξίσωση ο Κώστας Καϊάφας. Μπορεί στο ρόστερ να υπάρχουν ποιοτικοί και πολύπειροι ποδοσφαιριστές, ωστόσο μόνο δύο από αυτούς που συνεχίζουν από πέρσι (Γιωργαλλίδης και Μαργκάσα) έχουν πανηγυρίσει κάποιον τίτλο με την Ομόνοια. Ο Κίλιαν Σιέρινταν είναι σίγουρα ένας παίκτης γαλουχημένος σε συνθήκες πρωταθλητισμού και με πολλές παραστάσεις από ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Νοοτροπία νικητή και αρκετές κατακτήσεις τίτλου έχει και ο Ματίας Πέρες, ενώ και ο Μεντί έχει περάσει από μεγάλες ομάδες οι οποίες παραδοσιακά κάνουν πρωταθλητισμό, έστω και αν δεν κατέκτησε με αυτές κάποιον τίτλο.