Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Αναγνώστης: Γράμμα στον Εφραίμ

Αναγνώστης: Γράμμα στον Εφραίμ


Σε αυτή την κατηγορία δημοσιεύονται απόψεις από αναγνώστες. Δημοσιεύσουμε κάθε άποψη που θα μας σταλεί, χωρίς κατανάγκη να την ασπαζόμαστε, με την προϋπόθεση πως θα τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες του λόγου και να είναι ενυπόγραφη (έστω με κάποιο ψευδώνυμο)

Ο Χουμπ Στέφενς (πρώην προπονητής Σάλκε, ΠΑΟΚ και τώρα Στουγκάρδης) όταν ρωτήθηκε πέρσι τον Ιούνη όταν αναλάμβανε τον ΠΑΟΚ γιατί δεν δέχτηκε να παραμείνει στην ομάδα ο δανεικός μέχρι τότε από τη Γαλλική Σοσό, Abdoul Camara ο οποίος αγωνιζόταν στα φτερά τις επίθεσης ( winger ) απάντησε, διότι απλά δεν σκοράρει.

Λίγοι κατάλαβαν τι εννοούσε ο Ολλανδός τεχνικός, όμως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο με τις ομάδες πλέον να αγωνίζονται με διάφορες παραλλαγές του (‘ολλανδικού’) 4-3-3 η ανάγκη για να σκοράρουν οι δύο ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα φτερά τις επίθεσης είναι τεράστια. Τα παραδείγματα πάρα πολλά με πρώτο και καλύτερο του Κριστιάνο Ρονάλντο που αν και αγωνίζεται σαν αριστερός επιθετικός είναι πρώτος σκόρερ τις Ρεαλ τα τελευταία χρόνια.

Με ένα καθαρόαιμο επιθετικό που είναι σχεδόν πάντα κλεισμένος από 2 αμυντικούς, η δουλεία του είναι να ανοίγει χώρους για τα wingers της ομάδας. Εδώ είναι που κάνουν την εμφάνιση τους οι ποδοσφαιριστές που παίζουν στα φτερά οι οποίοι εκτός από ταχύτητα και ντρίπλα πρέπει να έχουν και finishing. Γι’αυτό πέρσυ ξεχώριζε η Ομόνοια με τον Σαβέβσκι στον πάγκο. Διότι υπήρχε ο Αλβες μπροστά που ‘έσπαζε’ την μπάλα στα πλάγια και εκεί ο Χριστοφή έκανε πάρτυ με γκολ, ασσιστ που του έδωσαν και την μεταγραφή στο εξωτερικό. Θυμηθείτε τον Σκεμπρι στο αριστερό φτερό περσυ που όποτε έμπαινε αλλαγή σκόραρε. Αυτή είναι η δουλειά του winger.

Και ερχόμαστε στο φέτος με τον Εφρέμ να πρέπει να αντικαταστήσει τον Χριστοφή με το βάρος του αρχηγού στους ώμους του. Εδώ χάθηκε το παιχνίδι. Ο Εφρέμ κάνει τα πάντα (τρέχει, μαρκάρει τον αριστερο μπακ, ζητά μπάλα στη μεσαία γραμμή, κρατά συνεχώς την μπάλα σπάζοντας τον ρυθμό του αντιπάλου) έχτος από αυτά που πρέπει να κάνει για τη θέση που αγωνίζεται! Δεξιός επιθετικός και έχει μέχρι στιγμής 3 γκολ στο πρωτάθλημα (και 5 ασσίστ). Ξεκινά το παιχνίδι και διερωτάσαι ποιος θα σκοράρει εχτός από τον Σκέμπρι και δεν φαντάζεσαι κανέναν άλλο.

Γιώργο δεν ήσουν έτσι. Όταν ήρθες στην Ομόνοια σκόραρες με περισσότερη συχνότητα, ακόμα και πέρσυ το ίδιο. Φέτος ‘κρέμασες’ την ομάδα σου πολλές φορές. Άλλαξες σαν ποδοσφαιριστής. Κρατάς την μπάλα υπερβολικά, δεν πατάς περιοχή, ζητάς συνεχώς μπάλα στα πόδια και όχι στο χώρο για να βγάλεις αντεπίθεση ή να σκοράρεις. Και μαζί σου άλλαξε και η Ομόνοια. Λείπουν οι φαρμακερές αντεπιθέσεις που ξεκίνησε ο Λάρκου και τελειοποίησε πέρσυ ο Σαβέβσκι. Λείπει η ταχύτητα και η διεισδυτικότητα στα φτερά. Αναπόφευκτα φτάσαμε τόσο χαμηλά. Όλοι περιμένουν περισσότερα από εσένα Γιώργο και δεν εννοώ τρεξίματα πίεση και ανταρτιλίκια στους διαιτητες. Εννοώ ΓΚΟΛ! Μόνο έτσι θα κάνεις την διαφορά και θα κλείσεις την μεταγραφή που ονειρεύεσε.

Σκέφτου απλά πόση διαφορά θα έκανε η Ομόνοια αν αντί 3 γκολ είχες 8-9 και αντι 5 ασσιστ είχες 10. Και φυσικά τα αντίστοιχα ο άλλος ποδοσφαιριστης που αγωνίζεται αριστερά (βλέπε Ρουμπιο που έχει 3 γκολ με ελάχιστες συμμέτοχες στην εντεκάδα και δείχνει να έχει το γκολ γενικά).

‘Αν δεν το έχεις το δουλεύεις’ που είπε και ο Καϊάφας. Τελειοποίησε τα τελειώματα σου και θα δεις ομάδες που θα σε ζητήσουν. Η ευκαιρία που έχασες με τον Πάρντο δεν ήταν η αιτία της ήττας όμως μπορεί να γίνει η αφορμή για να δουλέψεις το καλοκαίρι να ανανεώσεις για έστω ακόμα ένα χρόνο να βρεις την θέση που σου αρμόζει (προσωπική άποψη αριστερός επιθετικός) με λίγη τύχη να μήνεις μακριά από τραυματισμούς και από τη νέα χρονιά με μια Ομόνοια που δεν θα σβήνουν οι μηχανές στο 60΄ και με τους χαφ να καλύπτουν τα μπακ και όχι να αναγκάζεται ο winger να παίζει όλη τη γραμμή θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις τη χρονιά δική σου και μαζί την Ομόνοια πρωταθλήτρια.

Νομίζω υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος στον πάγκο για να σε βοηθήσει και να σου δώσει την ελευθερία στο γήπεδο για να πετύχεις όσα αξίζεις. Το μόνο που σου απομένει είναι να δουλέψεις με τα κατάλληλα άτομα για την δική σου πρόοδο και της ομάδας.

Α.Σαζεΐδης