Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Αναγνώστης: Η εμμονή της πολυθεσότητας

Αναγνώστης: Η εμμονή της πολυθεσότητας

match-omonoia-salamina-kazamias (19)-kaiafas-ramos


Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι μεγάλο πλεονέκτημα κάποιος ποδοσφαιριστής να μπορεί βοηθήσει από πολλές θέσεις. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ορισμένων ποδοσφαιριστών (της μειοψηφίας) και όχι όλων.

Η ευελιξία του Καϊάφα σε σχήματα και πρόσωπα είναι δεδομένη. Είναι όμως στην τελική αποδοτική; Η άποψη μου είναι πως έκανε και κάνει περισσότερο κακό παρά καλό και θα προσπαθήσω να το στηρίξω.

Αντρέ Σκέμπρι: Η φυσική θέση του Σκέμπρι είναι 2ος επιθετικός σε σχήμα με 2 επιθετικούς. Δεύτερη και τρίτη θέση του είναι κορυφή σε σχήμα με ένα επιθετικό και αριστερό εξτρέμ με εντολή να συγκλίνει.

Χρήση του από Καιάφα: Συνήθως αριστερό εξτρέμ (3η του θέση) και αρκετά συχνά δεξί εξτρέμ. Πολύ σπάνια 2ος επιθετικός

Σχόλιο: Από τη στιγμή που η ομάδα σπάνια παίζει με 2 φορ είναι λογικό να μην μπορεί να παίξει στην φυσική του θέση. Όμως η χρήση του ως δεξί εξτρέμ είναι εντελώς λάθος. Λόγω ποδιού αντί να συγκλίνει μένει στα πλάγια όπου δεν έχει ούτε ταχύτητα ούτε σέντρα και δεν μπορεί να απειλήσει. Ο Σκέμπρι απειλεί μόνο όταν ξεκινά από το αριστερό φτερό και έρχεται κοντά στην αντίπαλη εστία. Όπως και να το κάνουμε δεν μπορούν όσοι παίζουν εξτρέμ (ειδικά αυτοί που παίζουν κατά συνθήκη) να έχουν την ίδια αποδοτικότητα στα 2 φτερά. π.χ κανένας δεν θα βάλει τον Messi αριστερά εξτρέμ γιατί τον θέλεις να ξεκινά από δεξιά και να συγκλίνει και κανένας δεν θα βάλει τον Jesus Navas αριστερά γιατί τον θέλεις να μένει στην γραμμή.

Προσωπικά ο Σκέμπρι είναι από τους αγαπημένους μου ποδοσφαιριστές αλλά αν ο Καϊάφας τον πήρε για να τον βαφτίσει winger τότε θα απέδιδε καλύτερα ένας λιγότερο ταλαντούχος παίχτης που να ήταν όντως winger.

Άντραζ Κιρμ: Φυσική θέση δεξί εξτρέμ. Κατά συνθήκη αριστερό εξτρέμ.

Χρήση από Καϊάφα: Χρήση εξίσου και στα 2 φτερά

ΣχόλιοΤα ίδια με Σκέμπρι. Κλασσική περίπτωση winger που αποδίδει πολύ καλύτερα στο ένα φτερό. Ο συγκεκριμένος δεξιά για να μπορεί να σεντράρει και να μένει στην γραμμή που είναι τα δυνατά του στοιχεία. Η ειρωνεία είναι ότι (ειδικά πέρσι) όταν ήταν στην ίδια ενδεκάδα με Σκέμπρι αγωνιζόταν ο Κιρμ αριστερά και ο Σκέμπρι δεξιά.

Anthony Scaramozzino: Κλασσικό αριστερό μπακ που βαφτίστηκε στόπερ και στο τέλος πλήρωσε το μάρμαρο που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Κανένα άλλο σχόλιο εδώ.

Renato Margaca: Κλασσικό εξαροχτάρι. Box to Box μέσος που χαραμίζεται για αριστερό μπακ. Επειδή είναι τόσο παθιασμένος όμως και έχει τόσα πνευμόνια που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της θέσης με αποτέλεσμα να έχει βολήσει εκεί. (Πάλι καλά όμως γιατί αν δεν ανταποκρινόταν μάλλον θα είχε την τύχη του Σκάρα)

Ονησίφορος Ρουσιάς: Κλασσικός επιθετικός. Τον είδαμε με Σαλαμίνα να παίζει εξτρέμ και με Brondby 10ρι;! Πραγματικά το να ζητάς από ένα μέτριο δυνατοτήτων ποδοσφαιριστή να ανταποκριθεί σε τόσους ρόλους μακριά από τον δικό του είναι τραγικό και πολύ άδικο για τον ίδιο.

Ucha Lobjanidze: Εδώ ομολογώ ότι δεν έχω καταλάβει ποια είναι η φυσική του θέση. Στερείται σαφώς κάποια υποτυπώδη τεχνικά χαρακτηριστικά για να χαρακτηριστεί δεξιό μπακ και στερείται βασικά τακτικά χαρακτηριστικά (τοποθετήσεις κυρίως) για να χαρακτηριστεί στόπερ. Μάλλον στόπερ του παλιού 3-5-2 με man to man είναι. Όπως και να έχει την χρήση του σαν στόπερ μόνο βάφτισμα μπορούμε να την πούμε.

Christovao Ramos: Κλασσικό δεξί χαφ τον είδαμε να παίζει αριστερό εξτρέμ αριστερό μπακ χαφ σε 3-5-2 (Με Φοφανά από την άλλη!) και να καθιερώνεται ως δεξί μπακ.

 

Που καταλήγουμε; Όταν όλα αυτά τα βαφτίσματα δεν γίνονται ταυτόχρονα και παίζεις με αδύναμους αντιπάλους μπορεί να μην τα πληρώνεις. Εκτός από αυτή την αδυναμία του Καϊάφα όμως πού θίγω έχει και το ταλέντο να βγάζει το μάξιμουμ από κάθε παίκτη οπότε περιορίζεται η ζημιά. Στην τελική όμως είναι σοβαρά και πρέπει να σταματήσουν. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παιχνίδι με την Σαλαμίνα. Η ομάδα ξεκινά με Μαργκάσα, Ρούνιε, Ούτσα, Ράμος τετράδα άμυνας. Φυλακτού, Οικονομίδη, Ασσίς κέντρο και Ρουσιά (κυρίως αριστερά) Σέρινταν (κυρίως κορυφή) και Σκέμπρι (κυρίως δεξιά) επίθεση. Δηλαδή από τους 11 μόνο ο Ρούνιε, Οικονομίδης, Φυλακτού, Ασσίς, Σέρινταν ήταν στη φυσική τους θέση. Η ομάδα έφτιαξε στο 2ο ημίχρονο με την είσοδο δεξιού εξτρέμ (Badibanga) που επέτρεψε και στον Σκέμπρι να πάει αριστερά και μειώθηκαν λίγο τα βαφτίσματα. Η ασυνεννοησία των 2 στόπερ οφείλεται στο ότι ο Ούτσα δεν είναι στόπερ και μαζί κάνει και τον Ρουνιέ να φαίνεται άσχημος. Επίσης στο 1ο και 3ο γκολ (το σπριντ του Ατόρνο πίσω από τον Ράμος) δείχνουν γιατί ο Ράμος δεν είναι δεξί μπακ.

 

Ελπίζω σε λιγότερα βαφτίσματα άλλα πολύ φοβάμαι ότι η μεταγραφή Καμπράλ θα φέρει και άλλα… Επίσης ελπίζω στο Δασάκι αυτό το αστείο με το οτι ο Πέρεζ δεν προσαρμόστηκε να σταματήσει και να δούμε επιτέλους ένα αριστερό μπακ να παίζει αριστερό μπακ και να αποφύγουμε βάφτισμα τύπου Φιλιώτη (δεξιός εξτρεμ) η Μεντύ (στόπερ).

Γιώργος