Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η νίκη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που άφηνε τελευταίο το Αποέλ – Η γνωστή...

Η νίκη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που άφηνε τελευταίο το Αποέλ – Η γνωστή άγνωστη ιστορία


Ένα εξαιρετικό θέμα αναρτήθηκε στη σελίδα στο Facebook ”Omonia Nicosia Collections”. Παρατίθενται κάποιες άγνωστες, για πολλούς, λεπτομέρειες εκείνης της χρονιάς όταν το Αποέλ τερμάτιζε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας όμως είχε αποφασιστεί η κατάργηση της διαβάθμισης.

Ήταν η ποδοσφαιρική περίοδος 1956-57…

Το θέμα:

Αγωνιστική περίοδος 1956-1957. Η Κύπρος βρίσκεται ακόμη κάτω από τον Αγγλικό ζυγό με τους Κύπριους να αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους. Στα ποδοσφαιρικά, μετά και την αποχώρηση της Τσετίν Καγιά από την ΚΟΠ, στην Α κατηγορία αγωνίζονται 9 ομάδες (ΟΜΟΝΟΙΑ, ΑΠΟΕΛ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΑΝΟΡΘΩΣΗ, ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ, ΑΕΛ, ΑΡΗΣ, ΕΠΑ και ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ). Όμως το πρωτάθλημα ξεκινά μόνο με τις έξι τελευταίες, χωρίς δηλαδή τις τρείς ομάδες της πρωτεύουσας, καθώς οι Βρετανοί με διάταγμα, απαγορεύουν την χρήση των γηπέδων της Λευκωσίας (ουσιαστικά το στάδιο ΓΣΠ που αποτελούσε την έδρα ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ΑΠΟΕΛ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ) και ως εκ τούτου οι ομάδες δεν μπορούν ούτε να προπονηθούν αλλά ούτε ασφαλώς και να αγωνιστούν. Έτσι η διοργάνωση παίρνει προσωρινά το όνομα «Παραλιακό Πρωτάθλημα».

Τον Ιανουάριο του 1957 και ενώ το πρωτάθλημα βρίσκεται στην 6η αγωνιστική, αίρεται η απαγόρευση και οι τρείς ομάδες μπαίνουν τελικά στην κούρσα του πρωταθλήματος. Η Ανόρθωση ήταν η ομάδα που ξεχώρισε από την αρχή και τελικά κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα για δεύτερη φορά στην ιστορία της, με 29 βαθμούς σε 16 αγώνες (13 νίκες και 3 ισοπαλίες). Η ΟΜΟΝΟΙΑ με προπονητή τον ολλανδο Χανς Χούγκενχουιζεν, πραγματοποιεί μια εξαιρετική πορεία δεδομένων των συνθηκών και τερματίζει πίσω από την ομάδα της Αμμοχώστου, μαζί με τον Πεζοπορικό με 21 βαθμούς, όμως λόγω χειρότερης διαφοράς τερμάτων από την ομάδα της Λάρνακας, μένει τελικά στην τρίτη θέση. Στην τέταρτη του συμμετοχή της στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ, το τριφύλλι κατάφερε για πρώτη φορά να έχει περισσότερες επιτυχίες παρά αποτυχίες, με 8 νίκες, 5 ισοπαλίες, 3 ήττες και συντελεστή τερμάτων 34 υπέρ και 27 κατά.

Το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στη μάχη της διαβάθμισης με τρεις ομάδες να προσπαθούν να αποφύγουν την τελευταία θέση και τον υποβιβασμό στην Β Κατηγορία. Αυτές ήταν ο Ολυμπιακός, η ΕΠΑ και ο ΑΠΟΕΛ, που να σημειωθεί ήταν και οι τρείς ομάδες, από τα ιδρυτικά μέλη της ΚΟΠ και ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν λείψει από την Α κατηγορία. Τρείς αγωνιστικές πριν την λήξη και μετά από ένα επεισοδιακό αγώνα μεταξύ του Ολυμπιακού με τον ΑΠΟΕΛ που έληξε 2-2 (οι γαλαζοκίτρινοι ισοφάρισαν στο 71’ με πέναλτι το οποίο αμφισβήτησαν έντονα οι μαυροπράσινοι) και με την βαθμολογία στον πυθμένα να είναι η ακόλουθη: ΕΠΑ 9 βαθμοί σε 13 αγώνες, ΑΠΟΕΛ 7 βαθμοί σε 13 αγώνες, Ολυμπιακός 6 βαθμοί με 11 αγώνες, έγινε σύγκληση έκτακτης Γενικής και Καταστατικής Συνέλευσης στο οίκημα του ΑΠΟΕΛ στις 08/06/1957. Παρευρέθηκαν οι 9 ομάδες και ο εκπρόσωπος των ομάδων της Β Κατηγορίας. Λόγω «έκτακτων ανώμαλων συνθηκών» αποφασίσθηκε ομόφωνα ότι, η ομάδα που θα τερματίσει τελευταία δεν θα υποβιβασθεί στην Β Κατηγορία, καθώς και η μη διεξαγωγή του θεσμού του Κυπέλλου λόγω της παράτασης του πρωταθλήματος. Ο πρωταθλητής της Β Κατηγορίας (Απόλλων Λεμεσού) θα ανέβαινε κανονικά στην Α Κατηγορία.

Στους αγώνες που ακολούθησαν ο Ολυμπιακός κέρδισε την 12η αγωνιστική την ΑΕΛ με 3-1, την 13η αγωνιστική τη Νέα Σαλαμίνα με 2-1 και έδειξε να απομακρύνεται από την τελευταία θέση. Η ΕΠΑ εξήλθε ισόπαλη 1-1 με τον ΑΠΟΕΛ την 14η αγωνιστική και έχασε από την ΟΜΟΝΟΙΑ με 2-1 στην 15η αγωνιστική. Επεισοδιακός ήταν και ο δεύτερος αγώνας μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και του Ολυμπιακού για την προτελευταία αγωνιστική (15η) που μάλιστα διακόπηκε, καθώς οι παίχτες του Ολυμπιακού αποχώρησαν διότι διαφώνησαν έντονα με τις αποφάσεις του διαιτητή Λυκούργου Αρχοντίδη (πρώην παίκτης του ΑΠΟΕΛ κατά τις δεκαετίες 30 και 40) και ενώ το σκορ ήταν 3-1 υπέρ του ΑΠΟΕΛ.

Φτάνοντας στην τελευταία αγωνιστική στις 30/06/1957, η αδιάφορη ΟΜΟΝΟΙΑ αγωνίζεται στο κλασικό ντέρμπυ με τον ΑΠΟΕΛ και οι άλλοι δύο ουραγοί (Ολυμπιακός και ΕΠΑ) αγωνίζονται μεταξύ τους στην Λευκωσία. Και οι τρείς ομάδες είχαν από 10 βαθμούς (ο Ολυμπιακός είχε να δώσει ακόμα ένα αγώνα με την πρωταθλήτρια Ανόρθωση που τελικά έχασε) και θα έδιναν μάχη για την αποφυγή της τελευταίας, μη τιμητικής θέσης ομολογουμένως. Ο Ολυμπιακός αν και αποδεκατισμένος λόγω των τιμωριών που «κουβαλούσε» από την προηγούμενη αγωνιστική, κέρδισε στην έδρα του την ΕΠΑ και απέφυγε οριστικά την τελευταία θέση. Ο ΑΠΟΕΛ χρειαζόταν μόλις ένα βαθμό με την ΟΜΟΝΟΙΑ για να αποφύγει το κάζο. Όμως δυστυχώς γι’ αυτόν, βρήκε μπροστά του μίαν ορμητική ΟΜΟΝΟΙΑ, που πήρε εύκολα μια περήφανη νίκη μόνο με 2-1, καθώς ο τερματοφύλακας Αντώνιος Μαυρουδής του ΑΠΟΕΛ, πραγματοποίησε πολλές και σωτήριες επεμβάσεις. Οι σκόρερς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ήταν οι Κώστας Λυμπουρής και Χάρης Σαββίδης. Αυτή ήταν η δεύτερη νίκη επί του ΑΠΟΕΛ, αφού και στον πρώτο γύρο το τριφύλλι νίκησε με το ίδιο σκορ 2-1.

Η λήξη του πρωταθλήματος βρήκε τον Ολυμπιακό να τερματίζει με 12 βαθμούς (5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 9 ήττες), όσους τελικά και η ΑΕΛ που είχε όμως καλύτερη διαφορά τερμάτων. Η ΕΠΑ έμεινε μόλις στους 10 βαθμούς (2 νίκες, 6 ισοπαλίες και 8 ήττες) όσους τελικά και ο ΑΠΟΕΛ με ακριβώς τον ίδιο συντελεστή, μένοντας όμως οριστικά τελευταίος, καθώς έχει χειρότερη αναλογία τερμάτων από την ομάδα της Λάρνακας, για μόλις ένα τέρμα (στο -10 η ΕΠΑ, στο -11 ο ΑΠΟΕΛ) γράφοντας μέχρι και σήμερα, την χειρότερη σελίδα της ιστορίας του, με θύτη μάλιστα τον αιώνιο του αντίπαλο.

*ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επειδή υπάρχουν διάφοροι ισχυρισμοί ότι πολλοί ποδοσφαιριστές συμμετείχαν στον ένοπλο αγώνα της ΕΟΚΑ με αποτέλεσμα κάποιες ομάδες να παρουσιάζονται στους αγώνες υποστελεχωμένες, όσο και αν έχουμε ψάξει στα αρχεία των εφημερίδων, δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε κάποιο στοιχείο να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς, τουλάχιστον εις βάρος κάποιας συγκεκριμένης ομάδας. Αντιθέτως τα ρόστερ των ομάδων σε πολύ μεγάλο βαθμό παρέμειναν τα ίδια, από την έναρξη του πρωταθλήματος μέχρι και την λήξη του.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "<<aθaHTiKH> Î ΠΕΡΙΦΑΝΗΣ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΟΥ" ΕΓΙ ΤΟΥ ΑΠΙΟΕΛ Συνέχεια άπό τήν 1η σελίδα γιά νά σώσουν μαζί καί τό γό- κτυπιέται χωρίς συνέπειες. δη άντεπίθεση. Φοίβος ξεφεύ- παιγνίδι ζωηρεύει καί οί όμά- ητρο τής όμάδας τού Σολή καί μεταθι βάζει στόν άστοχα. Tò τέρμα αύτό σημαίνει πολλά Άποέλ, 'αύτό φιλότι- ρίχνονται"

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "Ηττες H ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ A' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ υπέρ κατά Νικες 'Ισοπαλίες τέρμ. τέρμ. 11 3 44 13 8 5 40 23 8 5 33 27 7 3 27 25 6 2 24 24 4 16 27 23 45 27 37 20 31 1. ΑΝΟΡΘΩΣΗ 2. ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ 3. ΟΜΟΝΟΙΑ 4. ΑΡΗΣ 5. ΣΑΛΑΜΙΝΑ 6. ΑΕΛ 7. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 8. ΕΠΑ 9. ΑΠΟΕΛ አ6 15 16 16 16 16 16 15 16 16 1onoog 25 21 21 17 14 3 3 6 8 ৮ 8 4 5 2 2 12 2 6 6 8 12 10 10"

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.