Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως η παγκόσμια ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Στοχεύει να αναδείξει το πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται και να ενεργοποιήσει την κοινωνία για να λάβει τα μέτρα που πρέπει και να υιοθετήσει τον απαιτούμενο τον τρόπο σκέψης και κουλτούρα, ώστε να εξαλειφθεί αυτό το λυπηρό, απαράδεκτό και ντροπιαστικό για την ανθρώπινη ύπαρξη φαινόμενο.
Ακόμη και σήμερα οι γυναίκες παραμένουν ευάλωτες στη βία μέσω πολλαπλών τρόπων, μια κατάσταση που διατηρεί την ανισότητα ανάμεσα στα φύλα.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, δηλαδή ποσοστό 7% των γυναικών ηλικίας 18–74 ετών. Επίσης, περίπου 3.7 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία, δηλαδή ποσοστό 2% των γυναικών ηλικίας 18–74 ετών. Μία στις 20 γυναίκες (5%) έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω και 18% των γυναικών έχουν πέσει θύματα εξακολουθητικής παρενόχλησης από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Ακόμη, περίπου το 12% των γυναικών έχουν βιώσει κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση ή κάποιο συναφές περιστατικό από κάποιον ενήλικα πριν από την ηλικία των 15 ετών. Και τέλος, το ήμισυ όλων των γυναικών στην ΕΕ (53%) αυτοπεριορίζουν τις μετακινήσεις τους στον δημόσιο χώρο από φόβο μήπως υποστούν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.
Τα πιο πάνω είναι στοιχεία που προσβάλλουν την ανθρώπινη φύση και ύπαρξη. Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο διαδεδομένη και συστηματική παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το μήνυμα που πρέπει να περάσει μέσα στην κοινωνία είναι: Σεβασμός στις γυναίκες και στην ισότητα των φίλων. Τα παιδιά μας πρέπει να εκπαιδεύονται από τη νηπιακή τους ηλικία προς αυτήν την κατεύθυνση. Μηδενική ανοχή στα περιστατικά βίας και στις απόψεις που προωθούν το φαινόμενο αυτό. Επιπλέον, είναι σημαντικό οι γυναίκες μου υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας να υπερβούν τον φόβο τους, να σπάσουν την σιωπή τους και να απευθυνθούν στους αρμόδιους οργανισμούς για βοήθεια και στήριξη. Η κοινωνία πρέπει να ενδιαφέρεται!